(VIDEO) Sveti Otac o proglašenju Alojzija Stepinca svetim: ‘Zanima nas samo istina’

Foto: Snimka zaslona

Na povratku s trodnevnog posjeta Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji 7. svibnja, papa Franjo u zrakoplovu je razgovarao s novinarima te na pitanje dopisnika Večernjeg lista Silvija Tomaševića o proglašenju Alojzija Stepinca svetim kazao kako ga zanima istina, javlja IKA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Povijesni slučaj je ovaj: kanonizacija Stepinca. On je bio krepostan čovjek, zato ga je Crkva proglasila blaženim. Vjernici mu se mogu moliti. Ali u jednom trenutku procesa došlo se do nerazjašnjenih točaka koje se tiču povijesti. I ja, koji moram potpisati kanonizaciju – to je, naime, moja zadaća – moleći, razmišljajući i tražeći savjet, uvidio sam da moram zamoliti za pomoć srpskog patrijarha Irineja, koji je veliki patrijarh. I Irinej mi je pomogao. Zajedno smo osnovali povijesnu komisiju: i njega i mene jedina stvar koja zanima je ne pogriješiti, zanima nas istina. Ne pogriješiti. Čemu služi jedna izjava o svetosti, ako nije jasna istina. Ne služi nikom. Znamo da je (Stepinac op.a.) dobar čovjek, da je blaženik, ali da se učini ovaj korak ja sam tražio pomoć Irineja da sve bude po istini. Izučava se. Najprije je osnovana komisija koja je dala svoje mišljenje. Ali sada se izučavaju druge točke. Dublje se proučavaju neke točke kako bi istina bila jasna. Ja se ne plašim istine. Ne plašim se. Samo se plašim suda Božjeg. Hvala”, rekao je Papa, navodi IKA.

Audio zapis razgovora pape Franje s novinarima u zrakoplovu dostupan je na mrežnom sjedištu Vatican News.

Video pogledajte na HRT-u:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je patrijarh Irenej rekao u Donjoj Gradini?

Podsjetimo, patrijarh Irenej, za kojeg je papa Franjo rekao da su “njemu i Ireneju jedini interes istina” ovaj je vikend bio u Bosni i Hercegovini (Donja Gradina) u sjećanju na žrtve logora Jasenovac.

Tamo se baš nije pokazao kao “čovjek istine”, dapače, tamo se vrlo grubim neistinama i etiketama oborio na svećenike Katoličke Crkve, na čijem je čelu papa Franjo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, dvije skandalozne poruke i neistine poslao je u Donjoj Gradini prvi čovjek SPC-a patrijarh Irenej: prva, da je u Jasenovcu ubijeno preko milijun ljudi srpske nacionalnosti i druga, da su neki katolički svećenici bili rekorderi u zločinima u Jasenovcu.

Patrijarh Irenej izjavio je u Donjoj Gradini da su zločinu u Jasenovcu sudjelovali i oni koji je trebalo da šire ljubav i čitaju Evanđelje (katolički svećenici op.) i da su mnogi od njih okrvavili ruke do lakata, čak bili rekorderi u činjenju zločina, piše rts.rs

Ustvrdio je da se vapaj djece čuo do samog neba, ali ne do Zagreba i crkvenih predstavnika Katoličke crkve, i to ne što nisu mogli čuti, već nisu željeli (očito aludirajući pri tome na kardinala Stepinca op.).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Još se vodi velika diskusija koliki je taj broj. Veoma veliki. Oni najobjektivniji istraživači smatraju da je prešao milijun”, rekao je patrijarh Irenej.

Još uvijek nema reakcija iz Hrvatske na ove Irinejeve izjave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.