(VIDEO) Na današnji dan 1993. Armija BiH izvršila stravičan zločin nad Hrvatima u Doljanima (Jablanica)

Foto: snimka zaslona

Na današnji dan, 28. srpnja 1993., dogodio se zločin postrojbi Armije BiH nad zarobljenim civilima i vojnicima u hrvatskom selu Doljani kod Jablanice, u BiH.

Tog dana na nemilosrdan način pobijeno je 39 Hrvata, pripadnika Hrvatskog vijeća obrane, ali i civila, staraca, žena i djece. Također, blizu 200 civila nakon osvajanja sela odvedeno je u logor Muzej u Jablanici. Selo Doljani, nedaleko od Jablanice, važnog prometnog čvorišta, područje je gdje su se vodile teške borbe tijekom sukoba između HVO-a i Armije BiH, piše daniponosa.hrt.hr.

Tog jutra Doljane su opkolili i združeno napali pripadnici 44. brdske brigade IV. korpusa Armije BiH, ojačani pripadnicima MUP-a i postrojbe za posebne namjene Zulfikar. Do popodnevnih sati napadači su ovladali većim dijelom sela te lokalitetima Stropa, Stipića livade i komunikacijskim pravcem koji je vodio prema Gračacu.

Milosti nije bilo te su seljani pokušali spasiti život bijegom, no neki od njih sačekani su u zasjedi kod izvora vode na Stipića livadi. Zločin u Doljanima otkriven je četiri dana poslije, 1. kolovoza 1993. godine kada su selo oslobodile postrojbe HVO-a. Očevici su zatekli tijela masakriranih vojnika, nad kojima su se vojnici Armije BiH iživljavali, većina lubanja bila je razmrskana, vađene su im oči, rezane genitalije, sječeni udovi, a neka tijela bila su nagorjela. Osim toga leševi su bili minirani kako bi nastradali oni koji ih budu sakupljali i pokapali.

Nakon oslobođenja sela, kamerom su zabilježene snimke nemilosrdnih egzekucija pa i ritualnog iživljavanja nad tijelima. Za razliku od zločina koje su u muslimansko-hrvatskom sukobu počinili pripadnici HVO-a, zločin u Doljanima, kao i neki drugi koje je počinila bošnjačka strana, nikad nije dobio medijsku pozornost ni pažnju međunarodnih humanitarnih organizacija.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/daniponosa.hrt.hr