(VIDEO) Pogledajte prekrasan narodni običaj iz Gorjana kod Đakova – proljetni ophod ljelja

Ðakovo, 24.05.2015 - U Gorjanima pokraj Ðakova nedjeljni blagdan Duhova i ove je godine u znaku proljetnog ophoda ljelja, obièaja koji je prepoznao i UNESCO, stavivši ga na listu nematerijalne kulturne baštine èovjeèanstva. Arhivska fotografija od 27.05. 2007.godine. foto HINA/ ik

U Gorjanima pokraj Đakova nedjeljni blagdan Duhova i ove je godine u znaku proljetnog ophoda ljelja, običaja koji je prepoznao i UNESCO, stavivši ga na listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljelje krasi bogata i jedinstvena narodna nošnja, bogato kićene visoke muške kape i sablje u rukama. U njima mogu biti djevojke koje udajom napuštaju sudjelovanje u proljetnom ophodu. Običaj je obnovljen 2002. godine, a od prije pet godina njeguje ga i smotra “Legenda o ljeljama”.

Običaj ljelja počiva na gorjanskoj legendi iz vremena Turaka kada su ti osvajači zatvorili sve muškarce iz sela. Seoske žene, u namjeri da ih oslobode, šareno su se obukle, na glave stavile muške kape, a u ruke sablje i krenule u oslobađanje muškog svijeta. Legenda kaže da su se Turci tog prizora uplašili, misleći da su to duhovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I ove godine ljelje su nazočile svetoj misi u Gorjanima, a potom otplesale kolo u središtu mjesta te krenule selom, ulazeći u brojne kuće gdje su ih, s raširenim kapijama, dočekivali i častili domaćini.

Organizator proljetnog ophoda ljelja je KUD Gorjanac, koji je i osnovan na temeljima ljelja te se naslanja na tu tradiciju, kaže načelnik Općine Gorjani Ivan Lović, inače gajdaš u pratnji ljelja. KUD Gorjanac sa svojim ljeljama obišao je svijet, pa tako i Japan i Južnu Koreju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.