(VIDEO) Pogledajte uskrsni koncert sestara Husar i Matije Dedića u oštećenoj zagrebačkoj katedrali

Foto: snimka zaslona

U nedjelju 12. travnja u 18 sati, emitiran je jedinstveni Story uskrsni koncert na kojem su vokalistice Ivana Husar Mlinac i Marija Husar Rimac, uz pratnju pijanista i skladatelja Matije Dedića, izvele neke od najpoznatijih duhovnih pjesama i tako svima poželjele sretan Uskrs.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koncert je održan u potresom oštećenoj zagrebačkoj katedrali, a izvođačice i izvođač morali su nositi zaštitne kacige.

Sestre su izvele skladbe Ave Maria, Klanjam ti se smjerno, Prva ljubav te zove, Gospodine hvala, Dubine, Krist na žalu te Zdravo Djevo (Rajska Djevo, kraljice Hrvata).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim glazbe, Story je pružio publici priliku da putem ovog koncerta na sam Uskrs virtualno uđu u ranjenu zagrebačku katedralu koja im nakon potresa, ali i zbog pandemije COVID-19, nije dostupna te da budu dio duhovnog događanja kojem u doba pandemije ne mogu nazočiti u crkvama diljem zemlje i svijeta.

‘Ovaj koncert ćemo pamtiti, za nas je ovo koncert života, najljepši koncert koji smo ikad mogli izvesti. Pjevati duhovnu glazbu meni osobno je nešto najljepše jer je to i osobna molitva i predivna poruka nade i ljubavi. Ovime smo dali svoj doprinos kako najbolje znamo, a to je kroz glazbu. U situaciji s koronavirusom i nakon potresa, potrudili se približiti i pokazati katedralu prije no što će biti obnovljena i dati ljudima priliku da mogu virtualno ući u katredralu i vidjeti je, te da na sam Uskrs, a ovo je poseban Uskrs kada su sve crkve zatvorene i prazne, budemo svi povezani u ljubavi, molitvi i zajedništvu’, kazala je Marija Husar Rimac netom nakon izvedbe uskrsnog koncerta na kojem su, u organizaciji Storyja u Zagrebačkoj katedrali nastupile sestre Husar uz klavirsku pratnju Matije Dedića.

‘Nikada u životu ne bih pomislio da ću jednoga dana ući u tako ranjenu Zagrebačku katedralu. Preplavili su me vrlo tužni osjećaji koji se isprepliću sa svim nedaćama koje su nas zadesile u posljednje vrijeme. S druge strane osjetio sam i ponos što imam takvu privilegiju biti u simbolu Zagreba za vrijeme njegove obnove i s velikom nadom u brz oporavak takvog svetog mjesta’, nakon koncerta kazao je Matija Dedić, a njegove dojmove i osjećaje dijele sestre Marija Husar Rimac i Ivana Husar Mlinac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivana je istakla: ‘Koračajući prema katedrali, okružena ogromnom količinom velikih skela i ulaskom u samu crkvu doživjela sam šok jer sam iz prve ruke mogla svjedočiti štetama koje su nastale nakon potresa. Nakon toga je prevladala kombinacija tuge, nostalgije, možda čak i straha. Ali ono što se na kraju, pomalo čak i nenadano pojavilo, je bio osjećaj divljenja. Kao da sam do kraja postala svjesna koliko je to uistinu veličanstvena crkva, koliko je prekrasna i unatoč ranama i dalje je zadržala tu svoju veličanstvenost. Stvarno možemo biti ponosni na našu Zagrebačku katedralu’.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.