(VIDEO) Rektor HKS-a Željko Tanjić za Narod.hr: ‘Dokumenti govore o Stepincu kao jednom posebnom čovjeku u teškim vremenima’

Foto: Fah

U prepunoj velikoj dvorani Hrvatskog katoličkog sveučilišta u prošlu srijedu, 13. veljače, održano je predstavljanje knjige Esther Gitman „Alojzije Stepinac – Pillar of human rights“ (op. stup ljudskih prava).

Rektor HKS-a dr.sc Željko Tanjić tim je povodom za Narod. hr istaknuo da je značaj ove knjige iznimno velik za Hrvatsku.

“Ne samo zato što je pisana na engleskom jeziku, nego zato što zapravo još više produbljuje istraživanje dr. Gitman o Stepincu. Ona na taj način prezentira Stepinca ne samo hrvatskoj javnosti, nego i svjetskoj. Mislim da je važno da se ta istina o Stepincu što dalje čuje”, kazao je Tanjić.

Također je istaknuo kako se dr. Gitman nije bavila lažnim optužbama koje možemo čuti o blaženom Alojziju Stepincu, nju zanimaju samo dokumenti.

“Ona i sama kaže da ju zanimaju samo dokumenti. Ona na temelju dokumenata piše i razvija svoje stavove, a dokumenti uvijek govore u prilog Stepincu  kao jednom posebnom čovjeku u teškim vremenima“, zaključuje za Narod.hr rektor Tanjić.

Podsjetimo, na predstavljanju svoje knjige dr. Esther Gitman istaknula je da je Stepinac ostao neumoljivo vjeran svojoj Crkvi i naravnim zakonima te je postao glas savjesti tijekom triju uzastopnih i oprečnih diktatorskih režima.

“Branio je nauk Crkve te je na taj način pokazao kako čovjek vjere, prilagođen univerzalnim zakonima, shvaća jedinstvo svijeta u njegovim različitostima. U svojim je propovijedima, pismima te cijelim svojim životom i smrću Stepinac utirao izlaz iz krize koju je stvorila nacistička Njemačka, kad je svijet podijelila na rase, kao i komunisti na političku teokraciju”, kazala je autorica knjige.

“Neka nadbiskup Stepinac bude proglašen svecem, što on već jest! Spasio je svoju Crkvu, svoj narod i mnoge od nas”, zaključila je dr. Gitman u svom govoru.

Predstavljanje knjige dr. sc. Esther Gitman možete pogledati u videu:

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr