(VIDEO) Srušeni kipovi sv. Junipera: Ljevičari u San Franciscu i Los Angelesu srušili spomenik zaštitnika Kalifornije

sveti juniper los angeles san francisco
Foto: Snimka zaslona; fotomontaža: Narod.hr

U vandalskim pohodima ljevičara diljem Amerike pali su još neki spomenici. Na meti su se našli i kipovi sv. Junipera Serre, franjevca, zaštitnika duhovnih zvanja i Kalifornije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> (VIDEO, FOTO) Divljaštvo se nastavlja: Srušili kip prvog predsjednika SAD-a!

> Američka olimpijka Dussault ne podupire pokret Black Lives Matter (BLM) i za to ima ozbiljne razloge

U San Franciscu nasilni ljevičari u subotu su srušili spomenik posvećen generalu Unije Ulyssesu Grantu te svecu zaštitniku San Francisca svetom Juniperu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadbiskup San Francisca Salvadore Cordileone kritizirao je ovaj vandalski i neljudski čin rušenja spomenika jednom od povijesnih velikana i dobrotvoru svetom Juniperu Serra, piše Cruxnow.

I u Los Angelesu je okupljeno mnoštvo u parku Father Serra (Otac Serra) u blizini postaje Union u središtu grada srušilo kip katoličkog svetca Junipera Serra, poznatog franjevca-misionara koji je donio Evanđelje u Kaliforniju.

Oko 100 ljudi je konopcima, koji su bili vezani za vrat sveca, srušilo spomenik. Jedna osoba iz skupine prosvjednika, koja nije vidljiva na snimci, mogla se čuti kako viče “Ovo ti je za naše pretke”, dok je kip srušen uz jak udarac o tlo. Prosvjednici tvrde da je Serra, koji je bio poznati španjolski misionar, prisilio kalifornijske Indijance da ostanu u njegovim misijama i optužuju ga da je uništio njihova plemena i kulturu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema objavama na twitteru rušenje ih je zabavljalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Čak je i s ozlijeđenom nogom koja mu je nanosila veliku bol prošao je sve do Mexico Cityja kako bi došao do španjolskog Vicerektora i upravitelja da bi disciplinirao vojsku koja je zlostavljala Indijance. A onda se vratio u Kaliforniju. A da ne bi bilo sumnje, imamo stvarni podsjetnik do danas: svugdje gdje danas postoji presidio (vojarna) povezana s misijama u lancu od 21 misije koju je osnovao otac Serra, vojarna je miljama daleko od same misije i škola. Sveti Junipero Serra također je, osim misija i škola, ponudio Indijancima najbolje što je imao: spoznaju i ljubav Isusa Krista, što su on i njegovi franjevci i učinili obrazovanjem, zdravstvom i školovanjem “, podsjetio je nadbiskup Salvadore Cordileone na život sv. Junipera.

Kao apostol Californije i utemeljitelj velikih Kalifornijskih gradova, sveti Juniper, našao je svoje mjesto u dvorani američkih velikana na Kapitolu u Washingtonu. Ostavio je za sobom mnoga pisma, zapise i putopisni dnevnik. Blaženim ga je proglasio 25. rujna 1988. papa Ivan Pavao II. u Rimu, a svetim 23. rujna 2015. papa Franjo u Washingtonu.

Španjolsko veleposlanstvo u Americi izrazilo je žaljenje zbog ovih vandalizama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.