(VIDEO) Stoljetna hvarska tradicija: Održana procesija Za križen

Foto: Snimka zaslona

Veliki četvrtak na otoku Hvaru poseban je zbog održavanja procesije “Za Križen” koja se održava svake godine već više od 500 godina. Tradicionalna procesija “Za Križen” na središnjem dijelu otoka Hvara počela je u četvrtak, a radi se o procesiji koja je od 2009. godine na UNESCO-voj listi nematerijalnih dobara svjetske baštine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U procesiji Za Križen istovremeno iz šest župskih crkava u 22 sata počinju ophodi na čelu sa križonošom koji nosi križ težak do 18 kilograma u znak molbe ili zahvalnosti, kao vlastiti ili obiteljski zavjet.

Slijedi ga izabrana pratnja u bratimskim tunikama te mnoštvo vjernika i hodočasnika, zaustavljaju se u crkvama i kapelicama ostalih mjesta gdje ih dočekuju svećenici da bi se pred jutro vratili u svoju župsku crkvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Procesija je iznimna je po svom trajanju – tijekom osam sati prođe se 25 kilometara i po naglašenom pasionskom sadržaju – pripremaju je i provode bratovštine, odnosno zajednice hvarskih vjernika u čiju je povijest i život križ duboko upisan.

Okosnica procesije je Gospin plač, osmerački pasionski tekst iz 15. stoljeća kojeg u formi glazbenog dijaloga pjevaju izabrani pjevači, kantaduri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biti križonoša na Hvaru je velika čast

Ove godine u Pitvama je križonoša Krišto Barbić, u Vrisniku Božen Grgičević, u Svirčima Frane Carić, u Vrbanju Josip Bojanić, u Vrboskoj Robert Čagalj dok je u Jelsi križonoša Petar Bunčuga. Uz križonošu je svečana pratnja, koju on sam odabire, a čine je: dva nosača svijećnjaka (kandeliri), 6 do 12 nosača teških voštanih svijeća (torci), 8 i više, čak do 30-ak nosača svečanih fenjera (ferala), dva pratioca križonoše za njegovu sigurnost na putu, dvojica glavnih pjevača Gospina plača i još 3-4 pjevača koji pjevaju (“odgovaraju”) responzorij, navodi Dalmacija Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, Hvaranin po ocu, i ove je godine na Hvaru sudjelovao u procesiji Za Križen, a riječ je o jedinstvenom obredu osobite pobožnosti i izrazu vjerskog i kulturnog identiteta stanovnika središnjeg dijela otoka koji se u neprekinutom nizu odvija pet stoljeća.

U noći s Velikog četvrtka na Veliki Petak procesija povezuje šest mjesta otoka: Jelsu, Pitve, Vrisnik, Svirče, Vrbanj i Vrbosku.

“Zadovoljstvo mi je još jedom doći u Svirče, u mjesto odakle potječe moja obitelj po ocu. Ove godine mi je posebno drago jer je naš rođak križonoša u Pitvama”, rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako je uoči procesije s hvarskim biskupom Petrom Palićem razgovarao i evocirao tu stoljetnu hvarsku tradiciju.

“S biskupom Palićem razgovarali smo i evocirali fenomenalnu tradiciju koja traje pet stoljeća i okuplja vjernike otoka Hvara i predstavlja našu veliku posvećenost vjeri, našem identitetu i našoj tradiciji. Zato mi je drago što se okupilo puno vjernika, ne samo s Hvara nego i iz drugih dijelova Hrvatske”, rekao je Plenković i istaknuo kako se veseli sudjelovati u procesiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.