(VIDEO) Svečano otvorena zavičajna kuća Dubrovačkog Primorja u Slanome

Foto: snimka zaslona

Zavičajna kuća Dubrovačkog primorja, novo centralno mjesto okupljanja, edukacija, kulturnih manifestacija za sve žitelje Dubrovačko-neretvanske županije i goste iz cijeloga svijeta, svečano je otvorena danas u Slanome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svečanost otvaranja uveličala je klapa Staglin, a prigodna obraćanja su imali župan Nikola Dobroslavić, ravnateljica Regionalne agencija DUNEA Melanija Milić, načelnik Općine Dubrovačko primorje Nikola Knežić te don Miljenko Babaić, dekan Stonskog dekanata.

Župan Nikola Dobroslavić zahvalio je Regionalnoj agenciji DUNEA i Općini Dubrovačko primorje na sjajnom objektu koji je proizašao iz projekta zajedničkog naziva Putevima prošlosti, piše Dubrovniknet.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Dobro je da i na ovaj način koristimo sredstva Europske unije i mogućnosti koje nam daju. Na početku našeg mandata stavili smo si u zadatak što više koristiti europske fondove, spoznali smo da su često i jedini način financiranja naših razvojnih projekata i dalje nastavljamo marljivo raditi. Ovim putem još jednom čestitam na uspješnoj obnovi i uređenju Zavičajne kuće”, zaključio je župan Dobroslavić.

”Zavičajna kuća Dubrovačkog primorja prvi je objekt koji otvaramo u sklopu projekta ”Ruralna poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija’ vrijednog oko 32 milijuna kuna čiji je nositelj Dubrovačko-neretvanska županija, a operativno ga provodi Regionalna agencija DUNEA uz još 11 partnera. Moram iskoristiti ovu priliku da pohvalim Općinu Dubrovačko primorje koja je skoro besprijekorno odradila ovaj projekt vrijedan osam milijuna kuna u ugovorenom roku i može služiti kao primjer jedne dobre prakse u korištenju europskih sredstava”, poručila je ravnateljica DUNEA-e Melanija Milić te dodala da novotvorenu kuću ne čine samo zidovi i njen postav, već je čine ljudi i mora služiti kao centar kulturnog okupljanja ne samo Dubrovačkog primorja već i šire zajednice.

Ravnateljica se zahvalila i ostalim partnerima na projektu koji su dali svoj obol u kreiranju sadržaja Zavičajne kuće, ponajprije Hrvatskom restauratorskom zavodu i Sveučilištu u Dubrovniku, ali i Turističkoj zajednici Dubrovačko-neretvanske županije koja će nastaviti raditi na promociji nove atrakcije na ovom području.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Don Miljenko Babaić u ime dubrovačkog biskupa Mate Uzinića poručio je da uz dobru suradnju Biskupije i Općine, a i svih sudionika, dobre stvari donesene na vidjelo gdje će domaći i strani uživati u kulturnom blagu i vrijednostima koje se ovdje nalaze.

Načelnik Općine Dubrovačko primorje Nikola Knežić podsjetio je okupljene kako je ova zgrada izgledala prije 10 godina kad je krenula zamisao o uređenju prostora.

”Tad smo imali potpuno razrušen objekt uništen u Domovinskom ratu i kasnije potresu. S pokojnim Markom Kovačevićem osmislili smo projekt, i evo 10 godina kasnije, zahvaljujući Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Regionalnoj agenciji DUNEA uključili smo se u širi projekt, a sve u smislu promocije kulturne baštine. Doveli smo priču do kraja na ponos budućim generacijama koje bi trebale na jednom mjestu vidjeti bogatu kulturnu baštinu Dubrovačkog primorja”, kazao je Knežić i dodao da će se postav još dopunjati. Ovom prilikom posebnu zahvalu je uputio Udruzi DEŠA koja je očuvala, prikupila i izložila veliki dio eksponata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prizemlju Zavičajne kuće smjestili su se eksponati bogate etnografske i povijesne baštine ovog kraja, od živopisnih primorskih nošnji koje je pripremila Udruga Deša – podružnica Slano, makete broda karake, multimedijalnih platformi, a jedan od zanimljivijih eksponata je i 3D prikaz oltara Poklonstva kraljeva koju je izradio Hrvatski restauratorski zavod.

Na prvom katu uređena je dvorana za predavanja, kulturne i znanstvene skupove kao i ostale manifestacije značajne za mjesto dok se na drugom katu smjestila multifunkcijska dvorana opremljena multimedijskom opremom, a koristiti će se u kulturne i edukativne svrhe, radionice i slično gdje će u subotu 1. veljače Hrvatski restauratorski zavod održati predavanje.

Regionalna agencija DUNEA je uz administrativnu provedbu projekta kreirala i digitalnu platformu ‘Historical trails’ sa svim sadržajima kulturne baštine koju projekt obuhvaća, dostupnu na 4 jezika, s mogućnošću on-line rezervacije i kupnje karte, te opcijom kupnje kartice za posjetitelje koja trenutno omogućava ulaz na 9 znamenitosti.

Investicija rekonstrukcije i opremanja Zavičajne kuće vrijedna više od osam milijuna kuna realizira se u sklopu provedbe EU projekta ‘Ruralna poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija’ čiji je nositelj Dubrovačko-neretvanska županija, a operativno ga provodi Regionalna agencija DUNEA uz Općinu Dubrovačko primorje s još 10 partnera. U sklopu projekta uređuje se Gradski muzej Korčula smješten u palači Ismaeli-Gabrielis, gradi se Muzej zlata i srebra u Smokvici, uređene su i označene tematske staze Babino polje i Austrijski put na Mljetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj projekta je stvaranje i promocija kulturne i etnografske ponude Dubrovačko-neretvanske županije pod zajedničkim nazivom „Putevima prošlosti“.

Ukupna vrijednost projekta je 33.872.704,57 kuna, od čega su bespovratna sredstva 27.748.345,48 kuna. Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a provodi se kroz Operativni program konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.