Vlč. Grbešić povodom svećeničkog dana Sisačke biskupije podsjetio: ‘Loši svećenici su propast za narod’

Foto: Sisačka biskupija

Svećenički dan Sisačke biskupije održan je u četvrtak, 5. ožujka u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu pod predsjedanjem biskupa Vlade Košića. Predavanje na temu „Služba svećenika u Crkvi“ održao je mr. Ivan Grbešić, župnik sisačke župe Pohoda BDM i povjerenik za pastoral mladih biskupije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svom izlaganju vlč. Grbešić je progovorio o odnosu svećenika prema Bogu, prema ljudima te prema braći svećenicima. Grbešić je istaknuo kako je svećenički identitet stalni proces otkrivanja istine o sebi te kako svećenici moraju biti uzori i učitelji molitve. Skrenuvši pozornost na Direktorij za službu i život prezbitera predavač je rekao kako on ocrtava sve važno, a potrebno, za duhovni život prezbitera.

„Tu je prije svega euharistijsko slavlje s pripremom i zahvalom, zatim česta sveta ispovijed, svagdanja molitva časoslova, ispit savjesti, dugotrajna osobna molitva pred presvetim sakramentom, pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji i molitva krunice, čitanje života svetaca. Mislim da se svi toga držimo, ali dobro je to ponovno čuti kako bismo bili s Isusom. Koje su bile Isusove prve riječi upućene apostolima? ‘Dođi’, a koje su mu bili zadnje riječi? ‘Idite’. Jer, ako nisam s Gospodinom ne mogu ništa dati onima koji me trebaju. Na osobnom primjeru mogu reći da dok sam bio u sjemeništu još sam za sve to nekako i pronalazio vrijeme, ali kada sam došao na veliku župu i još mi je biskup dao da budem povjerenik za mlade, sam sam sebi morao reći: stani! Doista, uvidio sam kako jednostavno moram imati svoju uru i kako mi je potreba Sveta ura svaki dan. To je ponekad i borba, baš kada idem u crkvu netko stane pred kuću i želi razgovarati, zvoni mobitel, stišću obveze, ali vidim da bez toga ne mogu i da je to moj osobni punjač za svećenički život. Ja vjerujem da svi mi želimo biti dobri svećenici i da nam je svima ovo potrebno, jer kako je rekao sveti papa Grgur Veliki: ‘loši svećenici su propast za narod’. Ovu rečenicu često je citirao i upozoravao naš bl. Alojzije Stepinac, pa neka bude i nama poticaj“, poručio je vlč. Grbešić te još istaknuo kako svećenici trebaju biti uz ljude i brinuti se za one koji su im povjereni.

Na počeku drugog dijela prezentaciju o ovogodišnjem Hodu za život, koji će se po prvi puta održati u Sisku održao je g. Boris Prpić iz Udruge „U ime obitelji“, pozvavši sve na suradnju. Upoznavši okupljene o nadolazećim događajima u biskupiji biskup Košić je posebno istaknuo blagoslov „bijelog križa istine“ u Osekovu i Strušcu 15. i 29. ožujka, Dane kršćanske uljudbe koji će se održati 2. i 3. travnja, te je pozvao sve na Hodočašće vjernika biskupije Majci Milosrđa u Kloštar Ivanić 18. travnja kao i na posvetu crkve u Zrinu 3. svibnja. Biskup je izvijestio i kako je ustanovio Pastoralno vijeće Sisačke biskupije koje će u svom sastavu ima dvadeset i osam laika, dvadeset i osam svećenika i dvije redovnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoje planove i aktivnosti predstavili su i povjerenici i voditelji pojedinih Biskupijskih ureda. Detalje o priprema, prijavama i programu SHKM u Zagrebu iznio je povjerenik za pastoral mladih vlč. Ivan Grbešić istaknuvši kako su prijave otvorene do 15. ožujka. Povjerenik za pastoral braka i obitelji vlč. Branko Koretić izvijestio je detaljno o statistici prošlogodišnjeg Zaručničkog tečaja. Tako je između ostalog naveo da prosječno najviše parova stupa u brak između 25. i 30. godine života, ali i upozorio na to da veliki broj parova već živi zajedno, civilno su vjenčani, imaju već djecu ili očekuju dijete. U susretu su dotaknuta i broja druga aktualna pitanja vezana uz pastoralno djelovanje.

Na kraju biskup je upoznao svećenike sa svojom privremenom odlukom u cilju sprečavanja širenja koronavirusa te ih zamolio da o tome obavijeste vjernike. Slijedom tih preventivnih mjera na ulazu u crkve i kapele do daljnjega neće biti blagoslovljene vode, a prilikom ulaska u crkvu vjernici se mogu prekrižiti i kleknuti. Sveta pričest na misama će biti dijeljena samo na ruke, a isto tako, dok to bude potrebno, okupljeni na misama neće jedni drugima znak mira davati rukovanjem, odnosno svećenik će taj dio preskočiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.