Vlč. Grbešić povodom svećeničkog dana Sisačke biskupije podsjetio: ‘Loši svećenici su propast za narod’

Foto: Sisačka biskupija

Svećenički dan Sisačke biskupije održan je u četvrtak, 5. ožujka u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu pod predsjedanjem biskupa Vlade Košića. Predavanje na temu „Služba svećenika u Crkvi“ održao je mr. Ivan Grbešić, župnik sisačke župe Pohoda BDM i povjerenik za pastoral mladih biskupije.

U svom izlaganju vlč. Grbešić je progovorio o odnosu svećenika prema Bogu, prema ljudima te prema braći svećenicima. Grbešić je istaknuo kako je svećenički identitet stalni proces otkrivanja istine o sebi te kako svećenici moraju biti uzori i učitelji molitve. Skrenuvši pozornost na Direktorij za službu i život prezbitera predavač je rekao kako on ocrtava sve važno, a potrebno, za duhovni život prezbitera.

„Tu je prije svega euharistijsko slavlje s pripremom i zahvalom, zatim česta sveta ispovijed, svagdanja molitva časoslova, ispit savjesti, dugotrajna osobna molitva pred presvetim sakramentom, pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji i molitva krunice, čitanje života svetaca. Mislim da se svi toga držimo, ali dobro je to ponovno čuti kako bismo bili s Isusom. Koje su bile Isusove prve riječi upućene apostolima? ‘Dođi’, a koje su mu bili zadnje riječi? ‘Idite’. Jer, ako nisam s Gospodinom ne mogu ništa dati onima koji me trebaju. Na osobnom primjeru mogu reći da dok sam bio u sjemeništu još sam za sve to nekako i pronalazio vrijeme, ali kada sam došao na veliku župu i još mi je biskup dao da budem povjerenik za mlade, sam sam sebi morao reći: stani! Doista, uvidio sam kako jednostavno moram imati svoju uru i kako mi je potreba Sveta ura svaki dan. To je ponekad i borba, baš kada idem u crkvu netko stane pred kuću i želi razgovarati, zvoni mobitel, stišću obveze, ali vidim da bez toga ne mogu i da je to moj osobni punjač za svećenički život. Ja vjerujem da svi mi želimo biti dobri svećenici i da nam je svima ovo potrebno, jer kako je rekao sveti papa Grgur Veliki: ‘loši svećenici su propast za narod’. Ovu rečenicu često je citirao i upozoravao naš bl. Alojzije Stepinac, pa neka bude i nama poticaj“, poručio je vlč. Grbešić te još istaknuo kako svećenici trebaju biti uz ljude i brinuti se za one koji su im povjereni.

Na počeku drugog dijela prezentaciju o ovogodišnjem Hodu za život, koji će se po prvi puta održati u Sisku održao je g. Boris Prpić iz Udruge „U ime obitelji“, pozvavši sve na suradnju. Upoznavši okupljene o nadolazećim događajima u biskupiji biskup Košić je posebno istaknuo blagoslov „bijelog križa istine“ u Osekovu i Strušcu 15. i 29. ožujka, Dane kršćanske uljudbe koji će se održati 2. i 3. travnja, te je pozvao sve na Hodočašće vjernika biskupije Majci Milosrđa u Kloštar Ivanić 18. travnja kao i na posvetu crkve u Zrinu 3. svibnja. Biskup je izvijestio i kako je ustanovio Pastoralno vijeće Sisačke biskupije koje će u svom sastavu ima dvadeset i osam laika, dvadeset i osam svećenika i dvije redovnice.

Svoje planove i aktivnosti predstavili su i povjerenici i voditelji pojedinih Biskupijskih ureda. Detalje o priprema, prijavama i programu SHKM u Zagrebu iznio je povjerenik za pastoral mladih vlč. Ivan Grbešić istaknuvši kako su prijave otvorene do 15. ožujka. Povjerenik za pastoral braka i obitelji vlč. Branko Koretić izvijestio je detaljno o statistici prošlogodišnjeg Zaručničkog tečaja. Tako je između ostalog naveo da prosječno najviše parova stupa u brak između 25. i 30. godine života, ali i upozorio na to da veliki broj parova već živi zajedno, civilno su vjenčani, imaju već djecu ili očekuju dijete. U susretu su dotaknuta i broja druga aktualna pitanja vezana uz pastoralno djelovanje.

Na kraju biskup je upoznao svećenike sa svojom privremenom odlukom u cilju sprečavanja širenja koronavirusa te ih zamolio da o tome obavijeste vjernike. Slijedom tih preventivnih mjera na ulazu u crkve i kapele do daljnjega neće biti blagoslovljene vode, a prilikom ulaska u crkvu vjernici se mogu prekrižiti i kleknuti. Sveta pričest na misama će biti dijeljena samo na ruke, a isto tako, dok to bude potrebno, okupljeni na misama neće jedni drugima znak mira davati rukovanjem, odnosno svećenik će taj dio preskočiti.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr