Vrhovni sud poništio presudu protiv kardinala Pella: ‘Istina je temelj pravde’

Foto: Alexey Gotovsky/CNA

Australski Vrhovni sud oslobodio je krivnje bivšeg vatikanskog rizničara, kardinala Georgea Pella (78) optužbi za seksualno napastovanje dvojice dječaka 1997. te je odmah pušten iz zatvora, javlja CNA (Catholic News Agency).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sedam članova Vrhovnog suda donijelo je jednoglasnu odluku prema kojoj je porota na suđenju kardinalu Pellu “morala posumnjati u njegovu krivicu” te je stoga poništila osuđujuću presudu u najznačajnijem slučaju navodnog seksualnog zlostavljanja u povijesti  Katoličke Crkve.

„Dosljedno sam ponavljao da sam nedužan dok sam trpio tešku nepravdu“, rekao je kardinal Pell u izjavi koju je objavila sidnejska nadbiskupija. „Danas je ta nepravda otklonjena jednoglasnom odlukom Vrhovnog suda. Radujem se detaljnom čitanju argumenata u korist oslobađajuće presude“, dodao je kardinal Pell. „Ništa ne zamjeram osobi koja me lažno optužila. Ne želim da moja oslobađajuća presuda pojača povrijeđenost  i ogorčenost što ih mnogi osjećaju; sigurno je dovoljno povrijeđenosti i gorčine. Jedini temelj za dugoročno zacjeljivanje rana je istina, a jedini temelj za pravdu je istina, jer pravda znači istinu za sve“, naglasio je kardinal Pell.

> Ivica Šola: Korumpirana gay mafija preuzela je kontrolu nad mnogim institucijama Crkve i iskorištava Crkvu i vjernike za svoje nemoralne svrhe

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> (VIDEO) Raspudić o zlostavljanju maloljetnika unutar Crkve: ‘Većinu zločina čine homoseksualni predatori koje treba raskrinkati’

> Ivica Šola: Crkva u raljama homoseksualnih lobija – infiltrirani u sve njezine pore i razaraju je iznutra

> Kardinal Pell ostaje u zatvoru, suci ignorirali 13 argumenata protiv presude 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudski proces protiv kardinala Pella započeo je prije gotovo 4 godine i nedužan je proveo više od 400 dana u jednom od najstrožih zatvora u Australiji, Barwon, u okolici Melbournea.

Nadbiskup Melbournea osuđen je 2018. prema 5 točaka optužnice za seksualno zlostavljanje djece. Optužba je tvrdila da je 1997. kao nadbiskup Melbournea seksualno napastovao 2 dječaka koji su pjevali u zboru.

Sud je u svojoj današnjoj odluci naredio da se „presude kardinalu Pellu ukinu i na njihovo mjesto unese oslobađajuća presuda”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrhovni sud je utvrdio da je porota,“da je postupala racionalno u odnosu na sve dokaze, trebala posumnjati u krivnju podnositelja žalbe (kardinala Pella) za svako kazeno djelo za koje osuđen te je naredio da se  presude ukinu“.

Sedam sudaca Vrhovnog suda jednoglasno se složilo da nisu postojali „nikakvi dokazi“ za optužbe koje je protiv kardinala iznijela jedna osoba.

U sažetku sažetka odluke Vrhovnog suda od 7. travnja stoji i sljedeće: „Neosporni dokazi svjedoka optužbe  o prigodi (za zlostavljanje) nisu u skladu sa svjedočenjem  podnositelja žalbe (kardinala Pella) kako je opisano: (i) običaj kardinala Pella da nakon svečane nedjeljne mise osobno pozdravlja vjernike na stepenicama ili u blizini katedralnih stepenica; (ii) ustaljen i povijesni običaj Katoličke Crkve koji traži da nadbiskup prilikom odijevanja za misu u katedrali uvijek ima pratnju (iii) neprekinut ulazak i izlazak ljudi iz sakristije 10 do 15 minuta nakon procesije kojom je završena Svečana nedjeljna misa.“

U svojoj žalbi, odvjetnik kardinala Pella tvrdio je da je presudu trebalo poništiti jer se temeljila na nepotvrđenom svjedočenju samo jednog svjedoka. Tužitelj je tvrdio da je kardinal Pell njega i još jednog dječaka iz zbora prisilio na seksualni odnos dok je bio potpuno odjeven u odjeću u kojoj je služio nedjeljnu misu te da je to učinio odmah nakon mise, u sakristiji u katedrali sv. Patrika 1996.  “Nevjerojatna je pretpostavka da je skupina pjevača katedralnog zbora, uključujući odrasle osobe bila toliko zaokupljena svojim odlaskom u sobu za presvlačenje da ne bi primijetili nevjerojatan prizor nadbiskupa Melbournea potpuno odjevenog za služenje mise kako hodajući kroz procesiju pritišće uza zid 13- godišnjeg dječaka“, navodi u svojoj odluci Vrhovni sud Australije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi muškarac za kojeg je optužba tvrdila da je bio zlostavljan umro je  2014. godine te nije mogao svjedočiti u postupku protiv kardinala Pella. Svojoj je majci 2001. Potvrdio da nije nikad bio zlostavljan kao član katedralnog zbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.