Kardinal Pell ostaje u zatvoru, suci ignorirali 13 argumenata protiv presude

Foto: Steve Jalsevac/LifeSite

Vrhovni sud australske savezne države Viktorije odbio je žalbu koju je kardinal George Pell podnio na presudu izrečenu u prosincu prošle godine, na kraju prvostupanjskog postupka za seksualno zlostavljanje djece, pa će u pritvoru ostati još najmanje tri godine. Kardinal služi kaznu od šest godina zatvora.

Odluka je donesena većinom glasova(2:1), a glavna sutkinja Anne Ferguson rekla je kako je “pošteno reći da je ovaj slučaj podijelio zajednicu”.

Kardinal nakon odsluženih tri godine i osam mjeseci kazne može tražiti puštanje na uvjetnu slobodu. Pell je uvijek tvrdio da je nevin, piše LifeSiteNews.

> Ivica Šola: Korumpirana gay mafija preuzela je kontrolu nad mnogim institucijama Crkve i iskorištava Crkvu i vjernike za svoje nemoralne svrhe

> (VIDEO) Raspudić o zlostavljanju maloljetnika unutar Crkve: ‘Većinu zločina čine homoseksualni predatori koje treba raskrinkati’

> Ivica Šola: Crkva u raljama homoseksualnih lobija – infiltrirani u sve njezine pore i razaraju je iznutra

13 argumenata

Pellov pravni tim podno je žalbu i žalbeno ročište je održano 5. i 6. lipnja. Barrister Bret Walker, vođa pravnog tima, iznio je 13 argumenata za koje smatra da je sud trebao uzeti u obzir.

Među njima je argument da je presuda neracionalna jer porota nije mogla donijeti odluku koja bi bila lišena “razumne sumnje”, samo na temelju jednog svjedočenja. Drugi svjedok je umro od predoziranja, nakon što je negirao da se zlostavljanje dogodilo.

Osim toga, jedan od glavnih argumenata bio je da se kardinal Pell susreo s župljanima na zapadnim vratima katedrale svetog Patrika u Melbourneu u prosincu 1996., u vrijeme za koje ga je tužilaštvo optužilo za zlostavljanje u sakristiji.

“Ako je bio na zapadnim vratima, tada zakon fizike znači da je doslovno i logično nemoguće da se zlostavljanje dogodilo”, rekao je Walker.

Kako je tekao postupak?

Prvi postupak za zločine seksualnog zlostavljanja „iz prošlosti“ protiv kardinala Pella završio je bez presude. Nakon toga uslijedio je drugi proces u kojem je sudsko vijeće jednoglasno odobrilo presudu po kojoj je kardinal kriv. Još jednu optužnicu sud je odbacio zbog nedostatka dokaza.

George Pell rođen je 8. lipnja 1941., za svećenika zaređen 1966., imenovan je pomoćnim biskupom nadbiskupije Melbourne 1987., a nadbiskup metropolit postao je 1996. godine. Sv. papa Ivan Pavao II. imenovao ga je kardinalom 2003. godine, a papa Franjo članom Vijeća kardinala 2013., te pročelnikom novoosnovanog Tajništva za gospodarstvo, 2014. godine. Krajem lipnja 2017., nakon dvije godine istrage u Australiji, u dva odvojena slučaja, kardinal je neslužbeno optužen za „zločine seksualnog zlostavljanja iz prošlosti“.

U to vrijeme kardinal je izjavio da je nevin, govoreći da su optužbe lažne i dodajući da je za njega ideja seksualnog zlostavljanja poremećaj. Najavio je da će se vratiti u Australiju kako bi skinuo ljagu sa svojeg imena. Isti dan Sveta Stolica objavila je priopćenje u kojem je istaknuto da je papa Franjo odobrio kardinalu vrijeme mirovanja kako bi se mogao posvetiti obrani u Australiji. Tiskovni ured Svete Stolice 26. veljače 2019. objavio je priopćenje u kojem je rečeno da je papa Franjo potvrdio mjere predostrožnosti koje je kardinalu, po njegovu povratku u Australiju, već odredio mjesni biskup ordinarij. Tim mjerama zabranjeno mu je vršenje javne službe i bilo kakav kontakt s maloljetnicima.

Kardinal Pell je 1. svibnja 2018. godine podnio predstavku o tome da nije kriv Sudu u Melbourneu, koji mu je naredio da se pojavi na suđenju. U prvom slučaju kardinal je optužen za sramotna djela i za seksualno zlostavljanje dvojice dječaka u sakristiji katedrale u Melbourneu 1996. i 1997. godine. U drugom je slučaju optužen za seksualno zlostavljanje dvojice dječaka u bazenu krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Rasprave vijeća sudaca o prvom slučaju, koji je započeo 2018. godine, nisu dale rezultata, jer porotnici nisu uspjeli donijeti jednoglasnu i većinsku presudu. Novi proces počeo je u studenome, s novim porotnicima koji su u prosincu iste godine, na temelju dokaza predočenih sudu, proglasili kardinala Pella krivim. Zbog odredbe koja po australskom zakonu sprečava medije da otkriju činjenice sa suđenja, kako bi se zaštitilo pravo kardinala na pravično suđenje u odnosu na drugi slučaj koji tada još nije bio održan, osuđujuća je presuda objavljena tek 26. veljače 2019. godine. Istodobno je objavljeno da se drugi proces neće održati zbog nedostatka prihvatljivih dokaza.

Na kratkom susretu za novinare 12. prosinca 2018. tadašnji ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice, Greg Burke, protumačio je da je krajem listopada papa Franjo otpustio kardinala Pella iz Vijeća kardinala zbog navršene dobi. Potom je krajem veljače 2019. godine privremeni ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice Alessandro Gisotti potvrdio da je petogodišnji mandat kardinala Pella kao pročelnika Tajništva za gospodarstvo, koji je počeo u veljači 2014. godine, završen i slijedom toga je završila i njegova služba u Vatikanu.

Ročište za utvrđivanje kazne održano je 13. ožujka 2019. godine. Kardinal Pell je osuđen na 6 godina zatvora, a od toga mora odslužiti najmanje 3 godine i 8 mjeseci. Kardinal je odmah uložio žalbu na Vrhovni sud u Viktoriji, piše IKA.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr