Vukovarski filmski festival otvara laureat berlinskoga

Kratkometražnim igranim filmom “Zajedno” redateljice i novinarke Jasne Nanut te premijerom njemačkog filma “Križni put”, redatelja Dietricha Bruggemanna, dobitnika Srebrnog medvjeda na Berlinskom filmskom festivalu, u ponedjeljak će na terasi Agencije za plovne putove započeti 8. Vukovar film festival, festival filmskih ostvarenja podunavskih zemalja, najavio je na današnjoj konferenciji za novinare direktor festivala Igor Rakonić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove godine na festivalu će biti prikazano 81 filmsko ostvarenje, a novitet je da će uz lokacije filmskih projekcija u Vukovaru po prvi puta dio festivalskog repertoara biti prikazan u Vinkovcima i Županji, rekao je Rakonić. Dodao je da da je festival produžen s pet na šest dana te da se razmišlja da preraste u filmski festival Vukovarsko-srijemske županije. Podsjetio je da je na prvom festivalu prikazano tek sedam filmove.

Na ovogodišnjem festivalu, uz filmove podunavskih zemalja, bit će prikazana i retrospektiva recentnih naslova španjolskog redatelja Pedra Almodovara te oscarovke Susanne Bier, a organizatori pozivaju na filmske projekcije u Agenciji za plovne putove i perivoju Dvorca Eltz te kupnju ulaznica po cijeni od 15 kuna, jer će sav prihod biti usmjeren na obnovu Studija kreativnih ideja u poplavama pogođenoj Gunji.

Svaki od vukovarskih festivalskih dana završava besplatnim koncertom, na kojem će ove godine nastupiti regionalni DJ dvojac Discobajagi, grupe Vatra, Ban i Diktatori, Bambi Molesters, Darko Rundek i Cargo Trio te gostujući DJ iz kluba Pappaya.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Održat će se i tri filmske radionice i to Dunavska scenaristička radionica, Festivalska radionica kao i radionica Stop animacije.

Ovogodišnji članovi festivalskog žirija su filmska kritičarka Branka Šomen, filmski povjesničar Danijel Rafaelić i slovenska glumica Milena Zupančić.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava izrazio je želju da se festival nastavi razvijati dosadašnjom dinamikom i privlačiti posjetitelje u Vukovar jer je festival i kulturno-društveni događaj koji značajno pridonosi turističkoj i drugoj promociji grada na Dunavu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Festival će trajati od 25. do 30. kolovoza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.