Walesa: bez Wiesela će biti teže izgraditi europsko jedinstvo

Foto: Fah

Povijesni vođa poljskog pokreta Solidarnost Lech Walesa u New Yorku je odao počast preminulom Elieu Wieselu, logorašu koji je preživio holokaust, poznatom autoru i dobitniku Nobelove nagrade za mir, kazavši da će bez njega “od sada biti puno teže izgraditi europsko jedinstvo”, prenosi u nedjelju AFP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svijet u nedjelju oplakuje Elieja Wiesela, koji je život posvetio ne samo borbi protiv semitizma već i rasizma i genocida, među kojima je i onaj počinjen na prostoru bivše Jugoslavije i u Ruandi 90-ih godina.

“Sve više su nam danas za izgradnju europskog jedinstva i globalizaciju potrebni ljudi koji razumiju prošla vremena i sadašnja, koji su doživjeli velike tragedije”, kazao je 72-godišnji Walesa, i sam dobitnik Nobelove nagrade za mir.

Poljski ministar vanjskih poslova Witold Waszczykowski naspisao je da je s “dubokim žaljenjem primio vijest o smrti profesora Eliea Wiesela, koji je bio deportiran u nacistički logor Auschwitz-Birkenau”, istaknuvši da je on bio “jedan od najpoznatijih svjedoka holokausta koji si je zadao tešku misiju: da u kolektivnoj memoriji svijeta ponavlja istinu o holokaustu”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za američkog predsjednika Baracka Obamu Elie Wiesel je bio “savjest svijeta”.

“Dizao je svoj glas ne samo protiv antisemitizma, već protiv mržnje, predrasuda i nesnošljivosti u svim njezinim oblicima (…) samo zamislite mir i pravdu koji bi bili mogući u našem svijetu kada bi živjeli malo više kao Elie Wiesel”, rekao je Obama.

Bivši izraelski predsjednik Shimon Peres poslao je videoporuku židovskim zajednicama diljem svijeta u kojoj naziva Wiesela “svojim prijateljem i učiteljem”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rumunjski Židovi u nedjelju oplakuju smrt Wiesela, inače rođenog u današnjoj Rumunjskoj, koji je neumorno tražio da Bukurešt prizna svoju odgovornost u holokaustu, toj mračnoj stranici svoje povijesti.

“Duboko žalimo zbog smrti Eliea Wiesela, čovjeka koji nam je predao zadaću da očuvamo sjećanje na holokaust i da bdijemo kako se ta tragedija ne bi ponovila”, kazao je predsjednik Saveza židovskih zajednica u rumunjskoj Aurel Vainer.

Dodao je da je zahvaljujući Wieselu Rumunjska 2004. proglasila Nacionalni dan sjećanja na holokaust koji se obilježava 9. listopada, datuma koji obilježava početak deportacije Židova pod palicom pronacističkog rumunjskog maršala Iona Antonescua 1941.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.