Goldsteina maknuli iz saveza za Holokaust, tvrdi da je to ‘čistka nepodobnih’; no je li to istina?

ivo goldstein goldsteina
Montaža: Narod.hr, izvor: iStock, Fah

Hrvatska za pola godine preuzima predsjedanje Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust, a u hrvatskom javnom prostoru aktualna su prepucavanja između bivših i novih članova radnih tijela čiji sastav određuju Ministarstvo vanjskih i europskih poslova te Ministarstvo kulture i medija. U medije je istupio dr. sc. Ivo Goldstein koji tvrdi da su on i još dvoje članova radnih tijela maknuti u “čistki nepodobnih”, dok nove članice, kao i nadležna ministarstva, Goldsteinove navode demantiraju.

> Prof. Biočić: Krivotvorenje suvremene hrvatske povijesti uz komunističke dogme – zašto Sveučilište ne reagira?
> Goldstein opet hvali komunističkog diktatora Tita, kritizira Tuđmana, opravdava Bleiburg…

Naime, Goldstein je bio član Akademske radne skupine, a Nataša Mataušić, bivša dugogodišnja predsjednica Upravnog vijeća Spomen-područja Jasenovac bila je članica Radne skupine za memorijale i muzeje.

Goldstein: Mi koji smo smijenjeni smo nepodobni

“Radi se o tome da su Ministarstvo kulture i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova željeli imati u ovoj radnoj skupini apsolutno podobne kadrove. Mi koji smo smijenjeni smo nepodobni. Nema ni kolege povjesničara Gorana Hutinca koji je podnio ostavku kada je vidio što se događa. Dakle, ne samo da smo nepodobni, nego ja s punim pravom i puno argumenata mogu tvrditi da su nas naslijedili kadrovi koji o ovim temama kojima se IHRA bavi znaju puno manje od nas’, kazao je Goldstein za Radio Slobodna Europa.

“Republika Hrvatska dobit će ne samo podobne, nego i nekompetentne kadrove. To je pogotovo opasno i nezgodno u situaciji kada Hrvatska sljedeće godine predsjeda IHRA-om i kada će njene dvije tematske konferencije po svemu sudeći biti u Zagrebu i Dubrovniku”, tvrdi Goldstein.

Tko je imenovan?

U radna tijela imenovane su sociologinja, dr. Adriana Benčić Kužnar, docentica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, prije i kustosica na Spomen-lokaciji Jasenovac, a bila je znanstvena novakinja u američkom Memorijalnom muzeju holokausta u Washingtonu i u Yad Vashemu u Jeruzalemu.

Imenovana je i savjetnica ministrice kulture Dubravka Đurić Nemec te dr. sc. Naida-Michal Brandl, predstojnica katedre za judaistiku na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je i prije blisko surađivala s Goldsteinom. Njoj smo također poslali pitanja o ovom slučaju koja ćemo, u slučaju da odgovori na njih, naknadno objaviti.

“Za svakoga tko poznaje rad Naide-Mihal Brandl bilo je jasno da je takva Goldsteinova tvrdnja još jedna njegova izmišljotina. Dr. Brandl je ozbiljna znanstvenica koja se drži arhivskih izvora pa prema tome procjenjuje i rad drugih istraživača. Za Goldsteina i njemu slične vjerojatno je problem što dr. Brandl uz ostalo istražuje i nevolje koje su Židovi imali i poslije rata od partizansko-komunističkog sustava (pojedinačna ubojstva i pritvaranja zbog sumnjičenja za špijunažu, oduzimanja privatne imovine i odbijanja njezina povrata, nacionalizacije imovine židovskih zajednica i sličnih stvari), što je kod mnogih hrvatskih Židova pridonijelo odlukama da se isele iz Jugoslavije u Izrael”, napisao je o ovom slučaju hrvatski povjesničar, novinar i publicist Igor Vukić za Hrvatski tjednik.

> Selak-Raspudić: Neobično je da Stanković nije ništa pitao Goldsteina o seksualnom uznemiravanju na FF-u
> Dr. sc. Ante Birin o tužbi Ive Goldsteina: ‘Sudskim putem pokušava zastrašiti mene i druge neistomišljenike’
> Tomislav Vuković o sudskim tužbama dr. Goldsteina: Uhodani obrazac za pretrpljene ‘boli’

Žrtva čistke?

Da se uoči hrvatskog predsjedanja Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust događaju potresi, javnost je mogla doznati nakon što je u Jutarnjem listu 11. lipnja Ivo Goldstein objavio članak pod naslovom: Moj slučaj, Kako sam i zašto izbačen iz hrvatske alijanse za Holokaust: Nisam jedina žrtva čistke nepodobnih.

U tekstu koji je online dostupan samo za pretplatnike, Goldstein je, u kratkim crtama, utvrdio kako je žrtva čistke politički nepodobnih skupa s Mataušić, te kako na njihova mjesta dolaze manje sposobni.

Od Goldsteina smo tražili komentar i odgovore na nekoliko pitanja o ovom slučaju, a objavit ćemo ih kada ih dobijemo.

Na tekst u Jutarnjem listu reagirale su, također u Jutarnjem listu u tekstu dostupnom samo pretplatnicima, Naida-Mihal Brandl i Andriana Benčić Kužnar.

Ministarstva demantirala Godsteina

Goldsteinove navode demantiralo je u zajedničkoj izjavi i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova te Ministarstvo kulture i medija.

“Ministarstvo vanjskih i europskih poslova predsjedava Radnom skupinom za pripremu i koordinaciju hrvatskog predsjedanja Međunarodnim savezom za sjećanje na holokaust (IHRA) u 2023. godini. Radna skupina, kao međuresorno tijelo sastavljeno od predstavnika tijela državne uprave i javnih institucija i ustanova, zaduženo je za pripremu i koordinaciju hrvatskog predsjedanja IHRA-om.

Hrvatsko izaslanstvo okuplja priznate stručnjake s dugogodišnjim i međunarodnim iskustvom, a na temelju prijedloga nadležnih i stručnih tijela državne uprave uključenih u proces predsjedanja. U svom djelovanju, Radna skupina usko surađuje i s članovima nacionalnog izaslanstva Republike Hrvatske pri IHRA-i, kao i s predstavnicima židovskih zajednica u Hrvatskoj.

‘Imenovani su stručnjaci’

Nastavno na imenovanje novih članova nacionalnog izaslanstva Republike Hrvatske pri   IHRA-i, naglašavamo kako je riječ o stručnjacima koji svojim radom, operativno i aktivno pridonose organizaciji programa hrvatskog predsjedanja IHRA-om. Pojedini članovi prethodnog izaslanstva napustili su ga iz različitih razloga – od vlastitog traženja prekida mandata do odlaska u mirovinu.

Tako je članica izaslanstva Rajka Bućin dobila jednako važnu poziciju imenovanjem u članstvo Radne skupine za predsjedanje IHRA-om, a premda je u mirovini, dr. sc. Nataša Mataušić i dalje aktivno sudjeluje u pripremi postava izložbe u Bloku 17 u Državnom muzeju Auschwitz-Birkenau kao voditeljica stručnog dijela projekta….”, navodi se u demantiju Goldsteinova teksta.

Tko su nove članice?

“Osporavati stručnost novih članica kojima nisu čak pravilno napisana ni imena, isticati navodne političke razloge njihova imenovanja, netočno je i zlonamjerno. Dubravku Đurić Nemec svesti na prevoditeljicu farmaceutske industrije, Andrianu Benčić na prijateljicu ministrice, a Naidu-Mihal Brandl na prodekanicu na Filozofskom fakultetu u Zagrebu za vrijeme nametnute uprave, kada je dekan bio profesor na Veterinarskom fakultetu, Miljenko Šimpraga, doista je zlonamjerno, jer se samo jednim klikom za pretraživanje internetskih stranica može saznati kako je Dubravka Đurić Nemec dugogodišnja savjetnica ministrice, ravnateljica uprave i načelnica sektora za knjigu i nakladništvo Ministarstva kulture i medija, ali i iznimno cijenjena članica mnogih međunarodnih udruženja.

Nadalje, sveučilišna profesorica Andriana Benčić Kužnar, bila je znanstvena novakinja u američkom Memorijalnom muzeju holokausta (USHMM) u Washingtonu i u Yad Vashemu u Jeruzalemu, objavila je brojne članke i sudjelovala na konferencijama iz područja holokausta i studija genocida.

Bila je kustosica Spomen-područja Jasenovac, i postdoktorska istraživačica na Fakultetu za baštinu, sjećanje i materijalnu kulturu na Sveučilištu u Amsterdamu. Dr.sc. Naida-Mihal Brandl je povjesničarka i arheologinja, dugogodišnja profesorica na Katedri za judaistiku, s također mnoštvom objavljenih članaka i znanstvenih radova, a što se tiče ugleda u međunarodnim krugovima dovoljno je spomenuti da ju je za istraživačicu imenovala Svjetska Židovska organizacija za restituciju (WJRO).

Vezano za doprinos dr. sc. Ive Goldsteina, njegov znanstveni rad na istraživanju Holokausta neupitan je i ostaje važan za osmišljanje aktivnosti vezanih za stradanja Židova, komemoriranje žrtava i njegovanja kulture sjećanja. Na žalost, okolnosti koje nisu povezane samo s ovim angažmanom, dovele su do njegovog razrješenja kao člana izaslanstva”, tvrde iz ministarstava.

Tko krivo piše imena?

Napomenimo samo kako se u ovom demantiju govori kako su u Goldsteinovom tekstu na Jutarnjem listu pojedinim novim članicama krivo napisana imena, a navedena ministarstva također rade grešku te dr. sc. Naidu-Mihal Brandl, preimenuju u Nadiu-Mihal Brandl što smo u prijenosu navoda iz demantija ispravili. Također je u demantiju iz ministarstava napisano ‘katedra za Judaistiku, dok je pravilno ‘Katedra za judaistiku’.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.