Selak-Raspudić: Neobično je da Stanković nije ništa pitao Goldsteina o seksualnom uznemiravanju na FF-u

selak raspudić goldstein stanković
Foto: Fah, snimka zaslona; fotomontaža: Narod.hr

“Doista smatram da je neobično da g. Stanković nije pitao ništa g. Goldsteina o situaciji na Filozofskom fakultetu, pogotovo imajući u vidu da je poznato da je u medije “iscurilo” da se govori o nekoliko osoba s Odsjeka za povijest”, ističe u razgovoru za Narod.hr Marija Selak Raspudić, saborska zastupnica i predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova.

Sa saborskom zastupnicom Mosta Selak-Raspudić razgovarali smo o temi seksualnog uznemiravanja na fakultetima, konkretno onim slučajevima koji su se dogodili na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, te o tome zašto novinar Aleksandar Stanković u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2 nije o tome ništa upitao svog gosta, profesora na tom fakultetu, Iva Goldsteina.

> Šutnja kod Stankovića: Zataškava li se na ovaj način seksualno uznemiravanje na FFZG?

> Zašto Stanković Goldsteina nije pitao ništa o seksualnom uznemiravanju na Odsjeku za povijest FF-a?

> Goldstein: ‘Tito nije bio jugonacionalist, a Tuđman je uspostavio klijentelizam u Hrvatskoj’

Narod.hr: Kako komentirate činjenicu da je tema seksualnog uznemiravanja gotovo potpuno utihnula, a prije više od 40 dana navodilo se da postoji više od 60 prijava za seksualno uznemiravanje na zagrebačkim fakultetima?

Marija Selak Raspudić: Mislim da je sveprisutni senzacionalizam, gdje sve vrijedi 5 minuta, kao što i svatko može biti slavan 5 minuta, dakle, kada se tema u medijskom smislu potrošila, ona je prestala biti interesantna što pokazuje da se ne borimo za nekakvo opće dobro, istinu ili napredak u zaštiti žrtava seksualnog uznemiravanja nego tražimo privremenu zabavu i kratkotrajnu vijest. Smatram to, naravno, pogrešnim i ja ću pratiti i dalje situaciju, štoviše, pokušat ću i proširiti priču da vidim kakva je situacija u ostalim javnim institucijama oko zaštite prava i dostojanstva radnika u ovom smislu seksualnog uznemiravanja, s obzirom da dobivam različite pritužbe. Također ću pratiti što se dogodilo i kakav je konačan rezultat svih ovih slučajeva koje smo pratili u javnosti.

Narod.hr:  Možete li komentirati činjenicu da urednik emisije Nu2 Aleksandar Stanković u nedjelju nije pitao za komentar gospodina Goldsteina glede seksualnih uznemiravanja na Odsjeku za povijest FFZG-a, a navodno je javna tajna da postoje još dva profesora s istog odsjeka za povijest čija imena nitko ne želi spomenuti? 

Marija Selak Raspudić: Doista smatram da je neobično da g. Stanković nije pitao ništa g. Goldsteina o situaciji na Filozofskom fakultetu, pogotovo imajući u vidu da je poznato da je u medije “iscurilo” da se govori o nekoliko osoba s Odsjeka za povijest. Ukoliko pozivate osobe koja nastupa u ulozi javnog intelektualca secirajući društvenopolitičku situaciju našeg vremena, onda je za očekivati da se osvrne i na situaciju na institucije na kojoj on sam predaje, ako zbog ničega drugoga, onda, ukoliko je riječ o objedama, da obrani vlastiti Odsjek i Fakultet. Međutim, nismo imali prilike čuti ništa o tome što gospodin Goldstein misli o spolnom uznemiravanju na Fakultetu, kakvo je njegovo osobno iskustvo i kakva je situacija na tom Odsjeku. Podsjetit ću, recimo, da se, primjerice, mene kao ženu, profesoricu na Fakultetu, uvijek pita kakvo je moje osobno iskustvo sa spolnim uznemiravanjem, a nisam primijetila da se istu stvar pita muške kolege.

> Hasanbegović: Zašto znamo za prof. Roksandića, a ne znamo imena ostalih prijavljenih za uznemiravanje?

> Peternel: Hoće li se objaviti imena dvojice profesora FFZG-a koji su uznemiravali studentice?

> Selak Raspudić o uznemiravanju na FFZG: Javna je tajna da postoje još dva profesora

> Stanković objavio vulgaran status zbog spominjanja njegove plaće, Vidović Krišto poručila: ‘Zabrinjavajuća je razina primitivizma koju koristi novinar javne televizije’

Dakle, ne mogu gatati zašto ga je voditelj to previdio pitati, ali treba nastaviti pratiti situaciju i tražiti odgovore na pitanja koje javnost zaslužuje znati.

Otvara se prostor da se sve okarakterizira kao društveno-političke obračune

Ovakvim postupanjem otvara se prostor za interpretacije poput one da ne podliježemo svi jednakim kriterijima i da nije u pitanju doista borba za zaštitu žrtava od spolnog uznemiravanja i dokidanje tog uznemiravanja nego različiti društveno-politički obračuni koji se koriste u svrhu eliminacije nekih, čija se imena javno ističu u javnosti, i zaštite nekih drugih, čija se imena prešućuje.

Osobno se od početka, pa i sada, zalažem da se sve to odvija mimo očiju javnosti radi zaštite dostojanstva žrtve.

Narod.hr:  Također, kako komentirate da se ime jednog profesora javno objavilo, a imena ostalih optuženih se ne znaju u javnosti?

Marija Selak Raspudić:  To dovodi do toga da šteta ide prema svim žrtvama, a ne samo žrtvama pojedinačnog čina, jer, umjesto da se senzibilizira javnost za problematiku spolnog uznemiravanja, javnost se navodi na interpretacije da ono uopće ne postoji već da je riječ o nekakvoj konstrukciji koja se koristi isključivo za privatno-političke obračune i koja se kao takva može relativizirati.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.