Wertheimer-Baletić: Gledajući demografsku sliku društva, Hrvatska nikada nije bila u težoj situaciji nego što je danas

Foto: fah

Knjiga “Demografska teorija, razvoj stanovništva Hrvatske i populacijska politika (Izbor radova)“ autorice demografkinje Alice Wertheimer-Baletić predstavljena je u prostoru Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Okupljene na promociji pozdravio je predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić koji je naglasio kako je rijetko tko uspio ostvariti ovakav kontinuitet rada kao što je to uspjelo akademkinji Wertheimer-Baletić. Riječ je o prvoj ženskoj potpredsjednici HAZU, koja je sada predsjednica Odbora za nagrade iste te institucije.

Naglasio je i kako je riječ o knjizi u kojoj su okupljeni brojni radovi autorice, još od 1960-ih godina do sadašnjih dana. Time se dobiva ne samo pregled sadržaja tada značajnih demografskih tema, već i uvid u razvoj demografskih istraživanja, u perspektive razvoja stanovništva Hrvatske, uz sistematizaciju demografskih znanja i primijenjenih metoda demografske analize.

Među predstavljačima knjige bio je prof. dr. sc. Anđelko Akrap koji je došao i kao predstavnik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u čije je ime zahvalio autorici na dugogodišnjem radu i zalaganju po pitanju demografije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve demografske probleme koji su danas vidljivi u društvu, uočila je još 1970-ih godina i predvidjela Wertheimer-Baletić, istaknuo je Akrap. Smanjen natalitet, starenje stanovništva, emigracije… Problemi su na koje je autorica knjige upozoravala još prije 40-ak godina te je već tada tvrdila da ako se odmah ne poduzmu nužni koraci – Hrvatsku očekuju silni problemi.

Demograf prof. Šterc potvrdio je te riječi i upozorio kako politički sustav mora shvatiti u kakvoj se situaciji Hrvatska nalazi. Istaknuo je bogatstvo koje je u znanstvenom smislu akademkinja Wertheimer-Baletić ostavila ovom knjigom, ali i mnoštvom drugih radova. Riječ je o svjetskoj razini radova i udžbenika autorice. Da su slušali njezine savjete i predviđanja, ona je mogla u demografskom smislu usmjeriti državu, utvrdio je Šterc.

Potrebno je obratiti se hrvatskoj javnosti i upozoriti ih na ono što će se dogoditi u demografskom smislu, a to za sobom povlači i moguće urušavanje zdravstvenog, mirovinskog ili nekog trećeg sustava, zaključio je Stjepan Šterc.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akademik Dragutin Feletar, kao i njegovi prethodnici, istaknuo je kako je Wertheimer-Baletić uspješno uočavala probleme i nudila rješenja. Ipak, pogoršanje trenda i dalje nije zaustavljeno pa kao primjer navodi broj rođene djece koji je u nešto više od 20 godina pao s 90 000 na 37 000 godišnje. Autorica predstavljene knjige afirmirala je hrvatsku demografsku znanost i svojim radovima predlaže rješenja demografske obnove i revitalizacije društva, kaže Feletar.

Sama Alica Wertheimer-Baletić ističe kako su joj uvijek govorili da je pesimist no ona i dalje tvrdi da je realist koji, metodama koje to omogućuju, može predvidjeti kako će se demografska slika društva mijenjati.

Gledajući vrijeme u kojem se ona bavi demografijom, hrvatsko stanovništvo nikada nije bilo u težoj situaciji nego što je danas, zaključila je. Natalitet pada, mortalitet raste, a emigracija predstavlja ozbiljan društveni problem. Za razliku od vala emigracije 70-ih godina prošloga stoljeća kada su odlazili slabije obrazovani pojedinci, oni koji su se nadali povratku, danas odlaze mlade, obrazovane obitelji koje bježe iz nepovoljne situacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Demografska strategija Hrvatske mora pokazati što i kako jer nema puno vremena, zaključila je autorica knjige Alica Wertheimer-Baletić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.