Zagreb nema nijednu ulicu ili trg posvećen Stepincu: Evo kako je u drugim gradovima

Stepincu
Foto: ika.hr

Koji sve gradovi imaju trg ili ulicu posvećenu Stepincu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedavno je proslavljen blagdan blaženog Alojzija Stepinca koji je uzor ne samo vjernicima katolicima, već i šire od toga, budući da se radi o osobi koja se beskompromisno zalagala za ljudska prava, neovisno o vjerskoj, rasnoj ili nacionalnoj pripadnosti.

Stoga je kardinal Stepinac zasigurno osoba kojoj Hrvatska duguje iznimno poštovanje i počast.

U tom smislu zanimljivo je što hrvatski glavni grad i biskupsko sjedište kardinala Stepinca do danas nije imenovalo nijednu ulicu ili trg njegovu čast. Zagreb, koji je sve donedavno imao trg posvećen jugoslavenskom komunističkom diktatoru i Stepinčevom progonitelju Josipu Brozu Titu, još uvijek ne želi odati počast velikom zagrebačkom nadbiskupu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Peternel: Trnjanska Savica dovoljno je prostrana za dječje igralište i Crkvu

Istražili smo kakvo je stanje u drugim hrvatskim gradovima.

Usprkos situaciji u Zagrebu, neki gradovi zagrebačkog prstena odali su počast Stepincu. Tako ulica blaženog Alojzija Stepinca postoji u Samoboru, Velikoj Gorici i Zaprešiću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slučaj Zaprešića

Posebno je zanimljiva situacija u Zaprešiću gdje to ime nosi ulica koja se sve donedavno nazivala ulicom maršala Tita. Usprkos desetljetnim nastojanjima da se Titovo ime ukloni iz Zaprešića, to je učinjeno tek 2018., kada je jedan dio te ulice preimenovan u Aveniju hrvatskih branitelja, a drugi u ulicu kardinala Stepinca.

Treba dodati da se upravo u toj ulici, u kojoj se nalazi župna crkva sv. Petra, 1945. dogodio neuspješni atentat na nadbiskupa Stepinca koji je u Zaprešiću osnovao župu.

Toga je dana nadbiskup dovezen je automobilom pred crkvu sv. Petra apostola kako bi služio svečanu svetu misu povodom utemeljenja župe. Ondje su se već okupili mjesni vjernici te novoimenovani župnik, isusovac, otac Matija Pašiček. No, pred crkvom se također nalazila skupina ljudi instruiranih od strane režima, među kojima je bilo i naoružanih. Kad se nadbiskupov automobil zaustavio, bio je zasut kamenjem i trulim jajima, a uskoro su se začuli i hici. Međutim, zahvaljujući brzoj reakciji nadbiskupova vozača automobil je, oštećen, uspio izmaći i produžiti cestom prema Brdovcu. Otac Matija Pašiček pak, bio je brutalno pretučen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo je zastrašujuće što je upravo ulica u kojoj se to dogodilo nosila ime Josipa Broza Tita čiji je režim organizirao ovaj atentat. Ipak, nepravda je ispravljena te je danas, konačno, Stepincu odana dostojna počast nazivom ulice, a pored crkve nalazi se i njegovo spomen-poprsje.

> 4. studenog 1945. Pokušaj atentata na nadbiskupa Stepinca u Zaprešiću- što se dogodilo u ulici koja i danas nosi ime zločinca Tita?

> Pročitajte koje još ulice i trgovi u Hrvatskoj nose Titovo ime

> (VIDEO) Preimenovanje ulice maršala Tita u Zaprešiću: Pogledajte kako je Gradsko vijeće odbilo amandman da se ulica preimenuje u cijelosti

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stepinčeve ulice u Splitu, Osijeku, Zadru… 

Istražili smo kakvo je stanje u većim hrvatskim gradovima.

Među pet najvećih hrvatskih gradova ulica Alojzija Stepinca postoji u Splitu, Osijeku i Zadru, ali je nema u Zagrebu ni Rijeci.

Pogledajmo stanje po županijama. Ulica Alojzija Stepinca postoji u Dubrovniku, a na teritoriju županije još u Metkoviću te u manjim mjestima, poput Župe Dubrovačke.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji ulicu posvećenu blaženiku ima već spomenuti Split. Šetalište Alojzija Stepinca nalazi se i u Sinju te manjim mjestima poput Poljica kod Imotskog.

> (FOTO) Uz 150. obljetnicu crkve sv. Petra u Zaprešiću otkriveno poprsje bl. Stepinca

> Prihvaćen prijedlog preimenovanja Trga maršala Tita – Hasanbegović: Kasna zadovoljština za žrtve ratnog i poslijeratnog titoističkog terora

> Pročitajte popis znanstvenika, umjetnika, intelektualaca i javnih djelatnika koji su se još 2011. založili za promjenu imena Trga maršala Tita

U Šibensko-kninskoj županiji Stepinčevu ulicu ni trg nemaju ni Šibenik ni Knin, ali ona postoji u Drnišu.

U Zadru je Stepincu posvećen trg, a njegovu ulicu ima i Gračac.

Ni Rijeka ni Pula nisu nazvale ulicu po blaženiku 

I sjedište Ličko-senjske županije, Gospić, ima trg posvećen blaženiku, ali njegovu ulicu ni trg nema sjedište Primorsko-goranske županije, Rijeka, niti Istarske, Pula.

Trg Alojzija Stepinca postoji u Karlovcu, a postoje i njegove ulice u gradovima Zagrebačke županije koje smo spomenuli.

Krapina ima ulicu posvećenu blaženiku. U županiji Stepinčevo ime možemo pronaći i u Velikom Trgovišću, gdje mu je posvećena ulica.

Ulica Alojzija Stepinca postoji u Varaždinu, dok je u Čakovcu nema. Na teritoriju Međimurske županije nalazimo je u selu Mala Subotica.

Ni sjedište Koprivničko-križevačke županije nije imenovalo ni trg ni ulicu u čast blaženika, a nema ih isto tako ni u Križevcima.

Stepinčevu ulicu ima Bjelovar, ali ne i Sisak, iako ispred sisačke katedrale stoji veliki spomenik hrvatskome blaženiku.

Sisak, 08.05.2018 – U povodu 120. obljetnice roðenja i 20. obljetnice beatifikacije Alojzija Stepinca, ispred sisaèke katedrale u utorak je postavljen i sveèano otkriven spomenik tom blaženiku, djelo akademskog kipara Tomislava Kršnjavija, a prikazuje kardinala Stepinca kako u društvu s dvoje djece drži križ.
foto HINA/ ik

> Sisačka biskupija: Kristina Ikić Baniček ne govori istinu – decidirano je odbacila postavljanje spomenika kardinalu Stepincu

> Biskup Košić: Sisačka vlast zabranila postavljanje spomenika kardinalu Stepincu ispred sjedišta Biskupije

> (FOTO) Biskup Košić prigodom otkrivanja spomenika bl. Alojziju Stepincu: ‘Ako volimo svoju Domovinu, dat ćemo potpis za promjenu izbornog zakona’

Tu su i Požega, a u Osječko-baranjskoj županiji, uz već spomenuti Osijek, i u Đakovu se nalazi ulica Vijenac blaženog Alojzija Stepinca.

U Vukovarsko-srijemskoj postoji ulica u županijskom središtu – Vukovaru, kao i u Vinkovcima.

Izvan granica RH

Od županijskih središta, dakle, Stepinca nema u Šibeniku, Rijeci, Puli, Zagrebu, Čakovcu, Koprivnici i Sisku.

Stepinčevo ime nose i trgovi i ulice i u BiH – primjerice, u Mostaru i Širokom Brijegu. A kada govorimo o svjetskim priznanjima Stepincu, treba spomenuti i da jedna prestižna američka srednja škola u New Yorku nosi njegovo ime. Tako je nazvana još za Stepinčeva života, dok je, nakon što je nevin osuđen, boravio u zatvoru. Dok u je Hrvatskoj tada spominjanje njegova imena bilo poput zločina, a Americi mu je već davana počast kao iznimnoj osobi.

*Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.