Zagreb: U utorak predstavljanje nove knjige o šokačkim Hrvatima autorice Ruže Silađev

Foto: Narod.hr

Društvo hrvatskih književnika i Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu pozivaju na predstavljanje knjige “Sonta u sjećanjima šokačkim” Ruže Silađev.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavljanje će se održati u Društvu hrvatskih književnika u utorak 18. veljače 2020. u 18 sati.

Sudjelovat će:

predsjednik Društva hrvatskih književnika mr. sc. Đuro Vidmarović, priređivačica knjige prof. dr. sc. Sanja Vulić i autorica knjige Ruža Silađev.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sedamdesetogodišnja književnica iz Sonte Ruža Silađev piše kratku prozu, pjesme, dječje pripovijetke i dramske tekstove. Javno je iskoračila i u likovnu umjetnost. I u pisanju i u slikanju omiljeni motivi su joj Šokci, šokačke obitelji i šokački običaji. Njezine prve dvije knjige, Divani iz Sonte i Šokica pripovida, ubrajaju se u djela sakupljene hrvatske narodne baštine. Divani iz Sonte imaju i povijesni značaj za podunavske Hrvate – Šokce, jer je prva knjiga na ikavici Šokaca s ove strane Dunava ikada objavljena. Čitateljima je poznata i po brojnim, bilo proznim bilo poetskim djelima objavljenim u Hrvatskoj riječi, Zvoniku, Ćupriji na Jasenici, Klasju naših ravni, Glasu ravnice, Subotičkoj Danici, Šokadiji i Šokcima u šokačkoj riči 2007. godine, Isteru, Glasu komune i Hrcku. Velika je zagovornica očuvanja starog govora šokačkih Hrvata.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [149.56 KB]

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.