Zagrebačka filharmonija nakon skandala s Let 3: ‘Interno priopćenje ravnatelja tumačeno izvan konteksta’

Foto: fah

Nakon što je u javnosti odjeknuo skandalozan nastup grupe Let 3 uz članove Zagrebačke filharmonije na dočeku Nove godine u Zagrebu, osim degutantne snimke, društvenim mrežama proširio se i pisani sadržaj oko spornog nastupa. Njegovu autentičnost potvrdila nam je u odgovoru Zagrebačka filharmonija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Nova razina progresivne ‘kulture’: Je li Zagrebačka filharmonija poslužila kao zavjesa za neukusan sadržaj Leta 3?

U upitu Filharmoniji zamolili smo da potvrde jesu li s Turističkom zajednicom grada Zagreba imali prethodno sklopljen ugovor za nastup s jasno određenom listom glazbenih brojeva, među kojima nije bilo pjesme “Ku**** u čelo” koja se izvodila na pozornici.

Također, upitali smo je li istina da su neki članovi Filharmonije ukazali na propust organizatora te hoće li oni, kako je vidljivo iz napisa koji su kolali društvenim mrežama, biti sankcionirani i na koji način.

Zanimalo nas je i je li Zagrebačka filharmonija i na koji način riješila problem kršenja ugovora s organizatorom. Evo njihova odgovora:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Nastavno na napise u medijima i interes javnosti vezan za nastup Zagrebačke filharmonije na dočeku Nove godine 2024. na Trgu bana Josipa Jelačića uz LET3 grupu, održan je sastanak Zagrebačke filharmonije i Turističke zajednice grada Zagreba na kojem je detaljno proanaliziran događaj i tijekom kojeg su razriješene sve nedoumice”, stoji u odgovoru.

>Rusak o novogodišnjem skandalu: ‘Svjedočili smo javnom silovanju muzičara Zagrebačke filharmonije!’

Zagrebačka filharmonija ‘veseli se budućim suradnjama’ s TZ-om grada Zagreba

“Interno priopćenje ravnatelja Zagrebačke filharmonije upućeno zaposlenicima izašlo je u javni prostor te je proizvoljno tumačeno izvan konteksta, stvarajući pogrešnu sliku o cjelokupnoj situaciji.

Turistička zajednica Grada Zagreba i Zagrebačka filharmonija nemaju međusobnih prijepora i veselimo se budućim suradnjama“, stoji u njihovu priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, podsjetimo na sadržaj pisan u ime Zagrebačke filharmonije u kojemu stoje navodi o ugovoru između izvođača i organizatora događaja, Turističke zajednice grada Zagreba

Ugovorom precizirana lista glazbenih brojeva

U tim navodima ističe se da su uvjeti nastupa bili „vrlo striktno definirani ugovorom sklopljenim s organizatorom navedenog događaja“.

Također, piše da su članovi orkestra trebali sudjelovati u programu „s preciznom listom muzičkih brojeva koja je sastavni dio navedenog ugovora, a koja apsolutno isključuje sve ‘osebujno ekspresivne’ pjesme benda Let 3“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogreška organizatora poremetila redoslijed izvedbi

U daljnjim navodima stoji da je uslijed pogreške organizatora došlo do neplanirane promjene redoslijeda glazbenih brojeva koja, kako stoji, iz nekog razloga nije iskomunicirana s članovima Zagrebačke filharmonije.

U tekstu se navodi da su tako članovi orkestra „na pozornici sjedili i tijekom dijela programa u čijoj izvedbi nisu sudjelovali, niti je ikada bilo planirano da sudjeluju, a koji je po razini i sadržaju jednostavno neprihvatljiv i nepoveziv s orkestrom“.

Navedeni tekst govori i o tome da bi neprimjereni sadržaj prošao „potpuno neopaženo“ odnosno bez štete po ugled Zagrebačke filharmonije da se članovi orkestra nisu uključili „u njeno javno raspirivanje“.

Jasno najavljene sankcije članovima Filharmonije

„Sukladno tome, i potpuno neovisno o tijeku postupka prema Turističkoj zajednici grada Zagreba, navedeni članovi orkestra Zagrebačke filharmonije koji su pogrešku organizatora iskoristili kako bi maksimalno ocrnili vlastitu ustanovu i svoje kolege, bit će zbog navedenih postupaka promptno i najoštrije sankcionirani“, stoji na kraju navoda dostupnih na jednoj društvenoj mreži.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko će na kraju biti sankcioniran?

Ovim je odgovorom, dakle, potvrđena i autentičnost sadržaja navoda, ali i da je autor sadržaja ravnatelj Zagrebačke filharmonije Filip Fak.

Budući da su iz ‘internog priopćenja ravnatelja zaposlenicima’ bile jasno vidljive sankcije određenim članovima orkestra, o njima ni nakon našeg konkretnog pitanja o tim sankcijama, nema odgovora.

Ostaje stoga u zraku još jedna dilema: tko će i kada zbog novogodišnjeg skandala u Zagrebu zaista biti sankcioniran?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.