Zagrebački HNK nagradio najzaslužnije dramske, operne i baletne umjetnike

Godišnje nagrade za najbolja ostvarenja u predstavama zagrebačkoga Hrvatskoga narodnog kazališta (HNK) u sezoni 2013./14. dodijeljene su danas Dariji Lorenci Flatz i Zvonimiru Zoričiću za dramske, Valentini Fijačko i Domagoju Dorotiću za operne, a Nataliji Horsnell i Guilhermeu Gameiru Alvesu za najbolje baletne izvedbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagrada Mila Dimitrijević pripala je Dariji Lorenci Flatz za ulogu Nore u drami “Nora” Henrika Ibsena, a Zvonimiru Zoričiću za ulogu Luke u drami “Na dnu” Maksima Gorkog te za ulogu Starčića u drami “Luđakinja iz Chaillota” Jeana Giraudouxa.

Uloga Nore Darije Lorenci Flatz istodobno je pomno promišljena, zrela i ekspresivna do krajnjih konsekvencija, pri čemu nagrađena umjetnica nimalo ne štedeći se od prvog trenutka pokazuje glumačku suverenost koja je podjednako dojmljiva u funkcionalnom i točnom scenskom pokretu, kao i sugestivnoj glumačkoj suigri s ostatkom ansambla, stoji uz ostalo u obrazloženju Ocjenjivačkoga suda koje je pročitao njegov član Tomislav Zajec.

Odanost Zvonimira Zoričića glumačkom pozivu nikad nije bila upitna, no njegovo baratanje svom širinom glumačkog registra unutar ansambla u predstavama za koje je nagrađen, te točno akcentiranje neuralgičnih mjesta izvedbe u zahtjevnom prostoru utjelovljenja svojevrsne metafore, u ovom trenutku našeg nacionalnog prvaka izdvaja u hrabrosti i svježini igre iza koje stoje velik i samoprijegoran rad, te snažan umjetnički, ali prije svega ljudski integritet i samopouzdanje, ističe se u obrazloženju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagradom Marijana Radev nagrađena je sopranistica Valentina Fijačko za ulogu Marice u operi “Prodana nevjesta” Bedricha Smetane, dok je Domagoju Dorotiću pripala Nagrada Vladimir Ruždjak za ulogu Maria Cavaradossija u operi “Tosca” Giacoma Puccinija.

Ulogom Marice Fijačko je skladno svladala sve vokalne i glumačke zahtjevnosti naslovnog lika koji u sva tri čina opere ne silazi sa scene, ističe se u obrazloženju nagrade koje je pročitala članica Ocjenjivačkog suda Jana Haluza. Podsjetila je i da je Fijačko trenutno najtraženija operna pjevačica u zemlji.

Za Domagoja Dorotića, uz ostalo, Haluza ističe da pripada onoj vrsti pjevača koji nakon diplome polako, ali sigurno grade svoj operni repertoar. Tako zagrebačka opera već dugo nije imala takvog tenora koji jednako plijeni lirskim i dramskim elementima, frazom, bojom i volumenom pjeva koliko i dojmljivom scenskom pojavnošću, obrazloženo je za Dorotića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za najbolje baletne izvedbe, odnosno za cjelokupni umjetnički rad na području baleta u sezoni 2013./2014. Nagradama Ana Roje, odnosno Oskar Harmoš, nagrađeni su Natalia Horsnell i Guilherme Gameiro Alves.

Obrazlažući nagradu Nataliji Horsnell predsjednik Ocjenjivačkog suda Milko Šparemblek istaknuo je njezin šarm, jednostavnost te besprijekorno tehničko umijeće. Horsnell je nastupila, između ostalog u predstavama “Orašar”, “Baletni triptih”, “Alisa” i “Coppelia na Montmartreu”.

Za uloge u spomenutim predstavama, ali i za ostale uloge, nagrađen je i član baletnoga ansambla Guilherme Gameiro Alves za kojega Šparemblek ističe da “u svakoj od svojih uloga plijeni našu pozornost”. Ističe i njegovu “sjajnu umjetničku, plesačku i fizičku prisutnost, energiju i karizmu koju ima samo pravi umjetnik”. A kao i njegovu kolegicu, zaključio je Šparemblek, usprkos mladosti, krasi velika ozbiljnost i predanost profesiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.