Zaklada Kultura nova: Još jedan bankomat ‘civilnog društva’

Zaklada Kultura nova, koja potiče “umjetničko stvaralaštvo i kulturno djelovanje mladih”, financirala je predstavu “Plaidoyer po pi*ki: piši propast predstave!”, na čijem je plakatu velika skica raširenih ženskih nogu s naglašenim intimnim dijelovima, ali i logotip Ministarstva kulture, Grada Zagreba i Zaklade “Kultura nova”, koju je osnovala Republika Hrvatska na poticaj udruga civilnog društva za civilni sektor u kulturi. Unutar njihovog projekta financirana je izložba i instalacija “Odjeb je lansiran”, čime kao da pokazuju da je samo “provokativna” kultura vrijedna financiranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Narodnim novinama od 3. veljače objavljen je poziv za prijavu kandidata za članove Upravnog odbora Zaklade “Kultura nova” te poništenje prethodnog poziva kandidatima koje je u rujnu 2015. raspisao prošli ministar kulture Berislav Šipuš. Kako doznaje Tportal, Šipuš je na stolu imao prijedlog imena novih članova Upravnog odbora, no nije ih proslijedio Vladi na potvrdu.

Natječaj je 14. travnja ponovno poništen.

Novi je natječaj opet objavljen 15. travnja 2016. godine u Narodnim novinama broj 33/2016. Upraviteljica Zaklade objavila je Javni poziv za prijavu kandidata za članove Upravnog odbora Zaklade “Kultura nova”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rok za podnošenje prijava je 15 dana od dana objave ovog Javnog poziva u Narodnim novinama.

Zaklada Kultura nova osnovana je 2011., u vrijeme dok je Ministarstvo kulture vodio Jasen Mesić. To je prva zaklada u sektoru kulture u Hrvatskoj koju je osnovala država posebnim zakonom usvojenim u Hrvatskom saboru 15. srpnja 2011. kao zakladu s osnovnom svrhom promicanja i razvoja civilnog društva u Republici Hrvatskoj na području suvremene kulture i umjetnosti.

Osnovnu imovinu Zaklade čini iznos od 100.000,00 kuna iz sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske, koji će na račun Zaklade uplatiti središnje tijelo državne uprave nadležno za poslove kulture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaklada ima kunski i devizni račun u poslovnoj banci.

Financira se iz dijela prihoda od igara na sreću i nagradnih igara sukladno Zakonu o igrama na sreću te Uredbi o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načina raspodjele dijela prihoda od igara na sreću te iz osnovne imovine, prihoda od osnovne imovine, donacija i ostalih prihoda sukladno zakonu.

Prihodi se odlukom Upravnog odbora raspoređuju za zakladne svrhe sukladno članku 3. Zakona o zakladi Kultura nova i općim aktima Zaklade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema posljednjem Programskom i financijskom izvještaju Zaklade u 2014. godini podržano je 108 projekata i programa, čime je u izgradnju kapaciteta organizacija civilnog društva i razvoj suvremene kulture i umjetnosti uloženo oko 8 milijuna kuna. Zaklada je u okviru svoga operativnog djelovanja započela i s provedbom triju razvojnih programa koji uključuju provedbu istraživanja, organizaciju edukacijskih programa te razvoj novih modela ustanova.

Upraviteljica Zaklade od početka je Dea Vidović i njezin mandat još traje do svibnja ove godine, a članovi Upravnog odbora bili su Emina Višnić, Marin Lukanović, Agata Juniku, Vid Mesarić i Ivica Petrinić.

Upravitelja Zaklade imenuje i razrješava Upravni odbor većinom članova.

Na stranicama Zaklade “Kultura nova” ističe se da je ona “rezultat je uspješne višegodišnje inicijative organizacija civilnog društva koje su zagovarale osnivanje posebne zaklade za civilni sektor u kulturi”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizacije civilnog društva na području suvremene kulture i umjetnosti u posljednjih 15-ak godina igraju vrlo značajnu ulogu u cjelokupnom kulturnom sustavu Republike Hrvatske, tvrde na svojim stranicama.

Zaklada Kultura nova

“Kultura nova” pruža stručnu i financijsku podršku programima organizacija civilnog društva u kulturi koji: potiču razvoj produkcijskih i organizacijskih kapaciteta nositelja programa; podižu razinu profesionalnog djelovanja putem neformalnog obrazovanja i stručnog usavršavanja; potiču uspostavljanje međusektorske suradnje; pospješuju programsko umrežavanje i suradnju na nacionalnoj, regionalnoj i međunarodnoj razini; potiču umjetničko stvaralaštvo i kulturno djelovanje mladih; potiču i druge programe usmjerene ostvarivanju svrhe Zaklade.

Isto tako, stoji na njihovim stranicama, zaklada je osnovana “kao odgovor na postojeće stanje unutar kulturnog sustava, a s ciljem osiguravanja učinkovite mjere koja će omogućiti unapređenje stanja civilnog sektora u kulturi”.

Indikativni proračun za zadnji javni poziv na predlaganje projekata u Programskom području 2 u kategorijama b i c iznosi 150.000 kn za projekte koji će se provoditi u razdoblju od 1. srpnja 2016. do 31. prosinca 2016.

Zaklada zadržava pravo promjene ukupnog iznosa proračuna, ovisno o ukupno doznačenim sredstvima iz dijela prihoda od igara na sreću.

Na kakav način potiču “umjetničko stvaralaštvo i kulturno djelovanje mladih” pokazuje jedan od primjera, recimo kad su unutar projekta ”Nova kultura – Hibridni grad .015″ izložbu i instalaciju “Odjeb je lansiran” podržavali Zaklada Kultura Nova, Ministarstvo kulture i Grad Karlovac.

Je li “provokativna” kultura, kako ju je voljela nazvati bivša ministrica Zlatar Violić, jedini vid kulture vrijedan financiranja, u vremenu kad se režu sva davanja i ne samo u kulturi, na čovjeku je da sam prosudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.