Završno zasjedanje Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije

Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Završno zasjedanje Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije na kojoj će se glasovati o 48 prijedloga, počelo je u petak u dvorani Vijenac Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članovima Sinode i sudionicima obratio se zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, koji je podsjetio kako je završno zasjedanje nastavak rada sinode otvorene 8. prosinca 2016. godine.
Na Sinodi su okupljeni, kako je rekao, predstavnici Božjega naroda: članovi Sinode, biskupi, prezbiteri, svećenici, predstavnici posvećenoga života i Kristovi vjernici.

Podsjetio je da je 2. sinoda Zagrebačke nadbiskupije slijed od tridesetak sinoda zagrebačke Crkve te da je ovo druga sinoda otkako je 11. prosinca 1852. Zagrebačka biskupija podignuta u nadbiskupiju i metropolitansko središte.

Prva je sinoda, napomenuo je kardinal Bozanić, održana pod predsjedanjem nadbiskupa Antuna Bauera 1925. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od tada je prošlo dosta vremena, a promijenile su se i okolnosti u Crkvi i društvu, istaknuo je dodavši kako će Sinoda svojim prijedlozima ponuditi odgovore na neka pitanja života Crkve.

Naglasio je i kako je zagrebačka Crkva, po uzoru na biskupske sinode u Rimu, sama tražila organizacijske putove i načine zasjedanja Sinode.

Podsjetio je da je povjerenstvo iščitalo sve intervente s ranijih zasjedanja te od njih sastavilo 48 prijedloga za glasovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Član povjerenstva Stjepan Baloban je podsjetio na 48 prijedloga što ih je oblikovalo povjerenstvo na temelju 120 intervenata članova Sinode. U taj broj intervenata ubrojeno je i 11 prijedloga vjernika Zagrebačke nadbiskupije koje su uputili Tajništvu Sinode kao izvanjski doprinos sinodskoj raspravi, rekao je.

Članove Sinode pozdravio je i kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski.
Završno zasjedanje Sinode zaključit će se euharistijskim slavljem u zagrebačkoj katedrali, na Stepinčevo, u subotu, 10. veljače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.