Župnik župe Brdovec o ukopu 133 žrtve križnog puta: Mnogi domaći ljudi još uvijek ne žele govoriti o tome

župnik
Montaža: Narod.hr, Izvor: Televzija zapad, narod.hr

Povodom ukopa žrtava poslijeratnog komunističkog zločina razgovaramo s župnikom župe sv. Vida u Brdovcu, na čijem prostoru je i pronađena ova masovna grobnica, vlč. Danijelom Hačkom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U utorak je na groblju u Laduču (općina Brdovec pored Zaprešića) održan ukop 133 žrtve križnog puta, ubijene u partizanskom zločinu nakon Drugog svjetskog rata, 1945. godine. Ove 133 osobe su, najvjerojatnije 13. svibnja 1945., pripadnici 21. srpske divizije Jugoslavenske armije svezali žicom, likvidirali te polili živim vapnom. Žrtve su prije dvije godine ekshumirane iz masovne grobnice u blizini Prudnica (općina Brdovec, Zagrebačka županija, desetak kilometara zapadno od Zagreba).

Žrtve pokopane u utorak

O ukopu možete pročitati u članku kojeg smo objavili u utorak:

> U Laduču kod Zaprešića pokopane 133 žrtve križnog puta koje su mučki ubili partizani

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ukopu, kojem je, među ostalima, prisustvovao potpredsjednik Vlade ministar Tomo Medved (HDZ) i načelnik općine Brdovec Alen Prelec (SDP), župnik Hačko istaknuo je još mnoge lokacije na području župe na kojima također u neobilježenim grobnicama počivaju žrtve zločina, a koje još uvijek nisu istražene, niti su žrtve dostojno pokopane. Vlč. Hačko citirao je riječi vlč. Mirka Cigrovskog, upravitelja župe Brdovec u vremenu nakon brutalnih poslijeratnih egzekucija, koji je u župnoj spomenici detaljno naveo lokacije pojedinih zločina i mjesta gdje su žrtve zakopane.

O toj je temi župnik Hačko govorio i za Narod.hr.

Narod.hr: U Laduču su sahranjene 133 žrtve poratnog komunističkog zločina. Riječ je o žrtvama koje su ubijene i zakopane na području Vaše župe, u velikoj masovnoj grobnici koja je godinama stajala neotkrivena i neobilježena. Koja je Vaša poruka župljanima i obiteljima žrtava  povodom ove sahrane?

Vlč. Danijel Hačko: Kao što sam i rekao na početku ove komemoracije i svete mise, doista je želja da se, prije svega, u svim tim grobištima za koja znamo gdje su – sada su i obilježena – provede ekshumacija i da se sve te žrtve dostojno sahrane. Svaka žrtva zaslužuje poštovanje jer nismo tu da sudimo, svaka žrtva, pogotovo ona koja je na taj način pogubljena, zaslužuje naše poštovanje. Sve to treba činiti na taj način da se pomirimo s našom prošlošću, da možemo sretnije živjeti danas-sutra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obiteljima koje oplakuju žrtve, a nažalost većina ih i ne zna jesu li to njihovi članovi, mogu samo pretpostavljati jer su po pričanjima čuli da su oni odvedeni na ovo područje i da su tu pogubljeni – njima izražavam sućut i suosjećanje zbog gubitka.

Vjerujem da je ovo tek početak onoga što bismo trebali učiniti da svatko tko traga za svojim nestalim najdražima, uspije u potrazi i nakani da ih dostojno sahrani, a to se odnosi i na Domovinski rat. Da se ne čeka ovako dugo kao što smo trebali čekati za žrtve poraća Drugog svjetskog rata…

> Vlč. Ivan Gretić u Bujici o masovnim grobnicama žrtava križnog puta u Brdovcu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Krvavi trag partizana: Doznajemo koliko je do sada nađeno posmrtnih ostataka Hrvata ubijenih 1945. i kasnije

> Hebrang za Narod.hr: ‘I danas gazimo po leševima svojih predaka iz ’45. i iz ’91., a da uopće nismo obznanili njihov broj i tko ih je pobio’

> (VIDEO) Istraživač Mladen Kuka koji je otkrio Jazovku: ‘To mjesto sam pronašao za vrijeme Jugoslavije pod cijenu kockanja s vlastitim životom’

Narod.hr: Na komemoraciji ste citirali riječi koje je napisao upravitelj župe Brdovec u tim poslijeratnim vremenima, vlč. Mirko Cigrovski, koji nabraja iznimno velik broj lokacija grobišta. Dakle, osim one u Prudnicama gdje su pronađene ove žrtve, ima ih još mnogo. Prethodni župnik župe Brdovec, vlč. Ivan Gretić, svojevremeno je medijima dao jednu zastrašujuću izjavu – naime, da u župi Brdovec ima više osoba koje se nalaze pod zemljom, u neobilježenim masovnim grobnicama, nego što je živih župljana. Koliko je još lokacija koje su još uvijek neistražene, radi li se na njihovom istraživanju i kada možemo očekivati da će i te žrtve biti dostojno pokopane?

Vlč. Danijel Hačko: Po mojem saznanju Ministarstvo ima točne lokacije. To je, uz ovu lokaciju u Prudnicama gdje je izvršena ekshumacija, još 10-ak lokacija. Postoji još jedna lokacija u mjestu Harmica, uz granicu sa Slovenijom, gdje je izvršena ekshumacija prije nekoliko godina. Tamo su pronađena tijela njemačkih vojnika starosti od 16-17 godina koje je Hitler pred kraj rata unovačio. Oni su identificirani i dostojanstveno sahranjeni. Ove sve ostale lokacije nisu istražene, iako se zna za njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, još uvijek postoji velik otpor među domaćim ljudima, je li to iz straha još iz bivših vremena, ali mnogi ne žele o tome pričati, dapače, bune se. Ali, malo po malo ipak radimo na tome da to sve otkrijemo i da možemo, kao što sam rekao, graditi sretnu budućnost. S prošlošću se pomiruje tako da se svim žrtvama oda dostojanstvena počast i ukop. Jer svi smo mi Božja stvorenja, Božja djeca, Bog nas jednako ljubi i ako smo dobri i ako smo zli, pa smo i mi, kao braća, kao Božja djeca, pozvani da svakog čovjeka ljubimo. I prijatelja i neprijatelja. I da svakome damo počast koju zaslužuje.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.