‘Zvon za Vukovar’ – prekrasna inicijativa vukovarskih franjevaca povodom obilježavanja Dana sjećanja

Foto: fah

Vukovarski franjevci su u srijedu u Franjevačkom samostanu predstavili inicijative za ovogodišnje obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i pozvali da 18. studenoga sa svih hrvatskih crkava zazvone zvona za Vukovar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

obilježavanje najvažnije obljetnice novije hrvatske povijesti, one u gradu Vukovaru, ove će godine biti još snažnije jer će na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 18. studenog 1991. godine ujediniti sva crkvena zvona kada će hvale vrijednom inicijativom „ZVON za Vukovar“, 18. studenog u točno 18 sati i 11 minuta, zvona svake crkve u Hrvatskoj
zazvoniti u znak sjećanja na žrtve Vukovara.

Predstavljen program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

Inicijativa, koju je pokrenuo Fra Ivica Jagodić, župnik i gvardijan župe Sv. Filip i Jakov u Vukovaru, potaknuta je istraživanjem koje je provedeno na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 2010. godine. Naime, u anketi u kojoj je pitanje bilo što se u novijoj  hrvatskoj povijesti dogodilo 18. studenog, niti jedan od 40 ispitanih studenata nije znao točno odgovoriti. Upravo zato, pokrenuta je ova i druga inicijativa pod nazivom „Zid križeva“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(FOTO) Obnovljen franjevački samostan Gospe od Špilice na otoku Lopudu

“Pod motom ‘Zvon za Vukovar’ pozivamo da se u 18:11 sati oglase zvona sa svih hrvatskih crkava i katedrala, a molit ćemo za sve one koji su 18. studenoga 1991. morali izaći iz ovoga grada i svoga ognjišta, koji su stradali i preživjeli to veliko zlo, a u molitvu ćemo uključiti i sve one koji su počinli takvo veliko zlo”, kazao je gvardijan fra Ivica Jagodić. Rekao je kako je inicijativa namijenjena svima onima koji toga dana ne mogu doći u Vukovar, a osjećaju pijetet prema žrtvi toga grada.

Milorad Pupovac: “Želim biti u koloni sjećanja ove godine, ali ako nekom smetam, čekat ću bolju priliku…”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također u ime vukovarskih franjevaca Jagodić je pozvao sve župne zajednice da hodočasteći u Vukovar u Franjevački samostan donesu križ iz svoje župe koji bi bio izložen na “Zidu križeva” u postavu muzeja vukovarskog Franjevačkog samostana. “Želimo time iskazati zajedništvo po trpljenju”, poručio je Jagodić rekavši kako je Vukovar 1991. pored oružja, branilo i svehrvatsko zajedništvo.

Izložba osebujne umjetnice: ‘Lijepa naša Hrvatska’ u Vukovaru

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.