(FOTO) Obnovljen franjevački samostan Gospe od Špilice na otoku Lopudu

Foto: Fah

Franjevački samostan Gospe od Špilice na otoku Lopudu nakon višegodišnje obnove koju je vodila Francesca von Habsburg otvorit će vrata javnosti u ponedjeljak 9. srpnja 2018. godine.

Predsjednica fondacije TBA21 Francesca von Habsburg izjavila je tijekom obilaska samostana u četvrtak kako je nakon obnove potrebno razmišljati o budućnosti kako samostan ne bi još jednom umro.

„Pitanje budućnosti samostana nam je najveći izazov. Danas je tu izložba, a može biti mjesto razmišljanja u kulturi, zdravstvu ili ekologiji. Ljudi su počeli shvaćati da su ovdje dobrodošli. Treba služiti zajednici i graditi mostove. Pozivam i Dubrovčane da iskoriste ovaj prostor za svoje ideje“, rekla je von Habsburg.

Rujana Bergam Marković iz arhitektonskog studija ‘Arhitektri’, koji posljednje četiri godine radi na završetku obnove samostana, izjavila je kako su radovi na kompleksu, koji uključuje utvrdu, samostan i crkvu, bili vrlo zahtjevni, opsežni i dugotrajni jer je objekt trebalo strukturalno osigurati.

Utvrda je izgrađena zbog obrane Lopuda, koji je bio prilično bogat otok. Samostan i crkva su izgrađeni koncem 15 stolječa , a u 15. stoljeću, a sve je opasano zidinama. Samostan je dugo bio zapušten jer je izgorio u požaru. Kad je počela obnova, bile su samo zidine, a sve ostalo je bilo zaraslo. Sve je obnovljeno zatečenim kamenom, rekla je Bergam Marković.

Dodala je kako se objekt obnavljao ukupno deset godina, a izuzetno aktivno dovršavao u posljednje dvije godine. Poseban je problem predstavljala lokacija na otoku.

„Naslijeđe je važno i nismo se htjeli nametati novom arhitekturom. Provodili smo razna ispitivanja i uključili brojne struke, a paralelno su se razvijali programi budućeg sadržaja. Utvrda je multifunkcionalna za brojne događaje, a samostan je konferencijski centar sa smještajnim jedinicama“, istaknula je Bergam Marković.
Franjevački samostan Gospe od Špilice na otoku Lopudu izgrađen je 1483. godine.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/gs