Zvonko Kusić: HAZU, iako čuva identitet, otvorena je javnosti i okrenuta budućnosti

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) Zvonko Kusić primio je danas u svojem uredu u Zagrebu apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj mons. Alessandra D’Errica, kojega je upoznao s radom Akademije i njezinom prošlošću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kusić je tijekom posjeta ukazao na duboke veze koje postoje između Akademije i Katoličke crkve, budući da su njezini nekadašnji pokrovitelji, biskup Josip Juraj Strossmayer i nadbiskup Antun Bauer, kao i prvi predsjednik Franjo Rački, pripadali crkvenoj hijerarhiji, ističe se u priopćenju HAZU-a.

Najavio je svečano obilježavanje 200. godišnjice Strossmayerova rođenja u 2015., te istaknuo kako je riječ o jednoj od najvažnijih osoba u hrvatskoj povijesti.

“Strossmayer je prije 150 godina rekao da samo putem znanja i znanosti naš narod može izboriti ravnopravnu ulogu s razvijenijim narodima, a da su kultura i umjetnost važni za očuvanje našeg identiteta. To vrijedi i danas i Akademija, iako čuva identitet i kulturnu baštinu, otvorena je javnosti i okrenuta budućnosti te pridonosi razvoju Hrvatske sudjelujući u rješavanju svih društvenih pitanja”, kazao je tom prilikom Kusić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nuncij D’Errico složio se da je Strossmayerova poruka i danas vrlo aktualna i da ga stoga treba vrednovati, poštujući time vrijednosti za koje se zalagao, posebno na duhovnom i kulturnom području. Odao je priznanje Hrvatskoj akademiji i njenom predsjedniku za sve što čine na području znanosti, umjetnosti i kulture, zauzimajući se za opće dobro i napredak Hrvatske i hrvatskog naroda.

“Akademija ima važnu ulogu jer je jedno od rijetkih mjesta u kojem različiti ljudi, unatoč razlikama, rade na ostvarenju zajedničkih ciljeva, što nije uvijek jednostavno. Stoga je za mene uvijek velika čast doći ovdje u Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti”, kazao je D’Errico.

D’Errico je u Palači HAZU-a među ostalim razgledao sobu koju je nekada koristio Josip Juraj Strossmayer te se upisao u spomen-knjigu Akademije, a predsjednik te institucije Kusić darovao mu je pretisak glasovitog Časoslova Farnese kojeg je u 16. stoljeću oslikao hrvatski minijaturist Juraj Julije Klović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.