37-godišnji biciklist preminuo od srčanog udara: Je li obolijevanje sportaša od srčanih bolesti povezano s cjepivom protiv COVID-a?

Foto: snimka zaslona

Brdski biciklist Rab Wardell preminuo je u dobi od 37 godina, nekoliko dana nakon osvajanja naslova Škotske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U ovoj fazi imamo vrlo malo informacija, ali šaljemo našu ljubav i podršku njegovoj obitelji, prijateljima i svima onima u našoj zajednici koji su ga poznavali. Molimo vas da poštujete privatnost njegove obitelji u ovom nevjerojatno tužnom trenutku”, objavljeno je u priopćenju Škotskog biciklističkog saveza.

Wardell, koji je živio s Katie Archibald u Glasgowu, vozio je brdske biciklističke utrke od tinejdžerske dobi, ali je tek početkom ove godine postao profesionalac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od čega je preminuo?

Njegova partnerica, biciklistica Katie Archibald, twitala je u srijedu da je on doživio “srčani zastoj” u utorak ujutro.

“Dogodio se srčani udar dok smo ležali u krevetu. Pokušavala sam i pokušavala ga spasiti, i bolničari su stigli za nekoliko minuta, ali srce mu je stalo i nisu ga mogli vratiti”, objavila je.

Mediji navode kako nije bolovao od nikakvih bolesti i bio je u dobroj formi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li se cijepio protiv COVID-a?

Ne spominje se je li se Wardell cijepio protiv COVID-a, ali je činjenica da je, poput mnogih drugih nedavnih sportskih smrtnih slučajeva, zapravo doživio srčani udar i preminuo kao posljedica toga.

Kyle Warner, profesionalni brdski biciklist iz sjeverne Kalifornije, doživio je zdravstvene probleme nakon što je primio svoju drugu dozu Pfizerova cjepiva protiv COVID-a prošlog ljeta. Počeo je osjećati kako mu srce brže kuca, ali neki su mislili da cjepivo nije uzrok. Međutim, nakon nekog vremena dijagnosticiran mu je perikarditis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Prestao je trenirati jer se počeo osjećati preumorno i nije mogao obavljati fizičke aktivnosti.

“Vjerujem da tamo gdje postoji rizik treba postojati izbor”, rekao je o cijepljenju.

“Ljudi su prisiljeni donositi odluku temeljenu na nedostatku informacija umjesto da budu uvjereni u odluku temeljenu na potpunoj transparentnosti informacija”, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon druge doze cjepiva osjetio je promjene u ustima: “Čim su ga ubrizgali, imao sam čudan metalni slani okus u ustima. Pitao sam tipa: ‘Je li to normalno?’ A on je rekao ne, da nisu čuli za puno takvih slučajeva.”

Liječnik objašnjava

John Cambell, dr. sc. sestrinstva, objasnio je: “Zabrinjava me činjenica da liječnik ne prepoznaje da bi metalni okus u ustima mogao biti znak nenamjerne intravaskularne primjene jer ono što se događa je da ako cjepivo uđe u vaš mišić, tada ostaje u vašem mišiću i trebat će pola sata da se uopće sustavno apsorbira, ili puno dulje od toga.

Odmah dobijete metalni okus… I nakon toga je opet osjetio iste simptome, ubrzan rad srca koji prije nije imao, jer je imao sat koji mu je prethodno brojao otkucaje srca.”

Liječnici su to dijagnosticirali kao “psihotičnu epizodu”. Još uvijek se ne zna koji je glavni razlog, no očito je da je takvih problema među mladim sportašima sve više.

Je li postalo “novo normalno” da profesionalni sportaši obolijevaju od srčanih bolesti i umiru od srčanog udara? Ima li to veze sa cijepljenjem protiv COVID-a?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.