Devedeseti rođendan najstarijeg hrvatskog olimpijca Željka Čajkovskog

Najstariji hrvatski nositelj olimpijske medalje, srebrne s OI u Londonu 1948., Željko Čajkovski proslavio je u utorak u svom domu u Münchenu 90. rođendan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Željko Čajkovski rođen je 5. svibnja 1925. godine u Zagrebu. Igračku karijeru je počeo u HAŠK-u, a nakon II svjetskog rata nastupao je za Dinamo u dresu kojega je odigrao 447 utakmica i zabio 275 golova. S ‘modrima’ je osvojio dva naslova prvaka i jedan kup. Nakon Dinama igrao je u Werderu iz Bremena (1956.-58.), a zatim je dvije sezone proveo u Lichtenfelsu gdje je, nakon završetka cijenjene trenerske škole u Koelnu, započeo trenersku karijeru. Kao trener je radio 11 godina (Borussia Neunkirchen, Ulm, Heilbronn, Wacker). Kako je u Zagrebu diplomirao na ekonomskom fakultetu, u Njemačkoj se zaposlio u tvrtki Siemens u kojoj je dočekao i mirovinu.

90-ti roðendan najstarijeg hrvatskog olimpijca Željka Èajkovskog
Za reprezentaciju bivše države upisao je 19 nastupa i zabio 12 golova. S reprezentacijom je osvojio srebrnu medalju na OI u Londonu 1948. godine, a dvije godine kasnije nastupio je i na SP-u u Brazilu gdje je bio standardni član reprezentacije Jugoslavije.

I Željkov dvije godine stariji brat Zlatko također je bio sjajan nogometaš. Igrali su zajedno u HAŠK-u, a nakon rata Zlatko je završio u Partizanu. Željko uvijek ističe da je “Zlatko bio igrač europske klase” i priznaje da je brat bio bolji nogometaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas, osim u Münchenu, veći dio godine provede u kući u Malinskoj ili u Zagrebu.

Čajkovski je cijeli život odan sportu, a uz nogomet volio je igrati stolni tenis i šah, pa je u ‘pingaću’ nastupao za reprezentaciju Zagreba, a i danas u Njemačkoj igra šah na veteranskim turnirima protiv puno mlađih protivnika, a ljeti svaki dan vozi bicikl i pliva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.