Airbus protiv Lokomotive – Velšani su prva prepreka Lokosima u Europi

Protivnik Lokomotive u prvom pretkolu  Europske lige je Airbus FC, klub iz Broughtona, gradića na sjeveroistoku Walesa, na granici s Engleskom. Grad ima oko 6.000 stanovnika i dom je Airbusovu pogonu za proizvodnju avionskih krila. Sama tvornica zapošljava više radnika nego li gradić ima stanovnika. Osim po tvornici avionskih krila, Broughton je poznat i po tome da je bio lokacija snimanja kultne britanske kriminalističke serije “Umorstva u Midsomeru”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klub koji ima nadimak ”The Wingmakers”, osnovan je 1946. godine. Od samih početaka ime nosi po lokalnoj tvornici, a mijenjao ga je kako se mijenjalo ime tvrtke vlasnika tvornice (Vickers-Armstrong, De Haviland, Bae Systems i od 2000. Airbus FC). Tvrtka je klubu dala teren, a i danas financijski potpomaže rad kluba te plaća struju i vodu, piše Nogometplus.

Do početka devedesetih godina klub je igrao u nižim lokalnim velškim ligama. Kadar su uglavnom činili radnici navedene tvornice. Od tada, klub je preskočio 5 stepenica velškog nogometa u 12 godina te je od sezone 2004/2005. stalan član prve velške lige. U međuvremenu se i broj igrača-radnika Airbusa smanjio. Prije 10 godina ih je bilo 4, dok danas više niti jedan igrač ne radi u Airbusu. Igrači Airbusa su inače poluprofesionalci (jedini profesionalni klubovi u velškoj prvoj ligi su TNS i Neath), što znači da osim igranja nogometa imaju i ”redovan” posao, ali zasnivaju radni odnos s klubom, koji tako ubire odštete kad neki igrač poželi otići u ambiciozniji klub.

Igraju na stadionu The Hollingsworth Group čiji je kapacitet 1600 mjesta, od čega je 500 sjedećih. Nogometni travnjak prekriven je s umjetnom 3G sintetičkom travom, koji je dostupan za iznajmljivanje lokalnim ekipama, amaterima ili tvrtkama za utakmice ili turnire, po cijeni od 30 funti za sat vremena. Airbus čak i za velške prilike ima malu posjećenost svojih utakmica. Prati ih u prosjeku 225 navijača (100 pretplatnika). Po tome su čak slični svom ovogodišnjem euro-protivniku, kojeg također prati malen broj gledatelja, uglavnom rodbina igrača i osoblje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treba napomenuti kako neki važniji trofej nogometaši Airbusa još nisu osvojili. Najveći uspjeh su im dva druga mjesta u prvenstvu (2013. i 2014.). U netom završenom prvenstvu završili su treći. U 32 utakmice skupili su 58 bodova (18 pobjeda, 4 remija i 10 poraza) uz gol razliku 64-31. Time su osigurali nastup u kvalifikacijama za Europsku ligu, treći put za redom.

Prethodna dva nastupa završavali su u prvom pretkolu. U sezoni 2013./2014. ispali su od latvijskog Ventspilsa (0-0, 1-1), dok je lani koban bio norveški Haugesund (1-1,1-2). Iako su oba puta odmah ispali, vidljivo je da nisu naivni niti odgovaraju našoj tipičnoj predodžbi o velškim (irskim, sjevernoirskim) momčadima, stoji na portalu Nogmetplus.

Airbus je lani najčešće igrao u sljedećem sastavu u formaciji 4-2-3-1:
Coates; Owens, Kearney, Pearson, Short; Field, Rule; Wignall, Jones, McGinn; Burdys.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

airbus 4
Najbolji igrač lanjske sezone bio je  dvadesetdevetogodišnji veznjak Tom Field. Ovaj igrač ponikao u omladinskom pogonu Evertona ujedno je bio i najbolji igrač velške Premier lige, strijelac 15 prvenstvenih golova. Na kraju sezone, od značajnijih promjena valja izdvojiti odlazak veznjaka Rulea i beka Shorta te dolazak napadača Toma Graya. Momčadi je priključeno i nekoliko mladaca iz klupske akademije.

Menadžer ekipe je Andy Peerce. Kao igrač bio je napadač. Promijenio je čak 12 engleskih niželigaških klubova (najznačajniji Blackpool i Crystal Palace). Trenerskim poslom bavi se od 1999., a u sadašnjem klubu je od 2012. Posjeduje Uefa Pro licencu, a pored Airbusa trenira i U-14 ekipu Blackpoola.

Možemo slobodno reći kako su Lokosi favoriti protiv velških poluamatera. No, oprez je svakako potreban. Kao i svi otočani, i nogometaši Airbusa su vjerojatno fizički čvrsti i neće se predati, a uvijek mogu biti nezgodni iz prekida i udaraca iz daljine. Svakako je bitno i radi koeficijenta saveza da Lokosi pobijede u obje utakmice, za dobrobit hrvatskog nogometa, nadamo se da hoće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.