Ako moramo birati između Dina Rađe i jake Hrvatske na Olimpijskim igrama onda su tu nema što razmišljati…

Foto: fah

Hrvatsku košarkašku reprezentaciju za otprilike sedam mjeseci očekuju teške kvalifikacije za Olimpijske igre. Nakon debakla u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo Hrvatskoj prijeti i propuštanje još jednog velikog natjecanja, a to bi doista bio težak udarac za ionako ranjenu hrvatsku košarku zarobljenu u raljama besmislene regionalne lige koja je u potpunosti marginalizirala hrvatsko košarkaško prvenstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naša reprezentacija trebala bi u kvalifikacijama zaigrati kompletna, u jakom sastavu, s NBA zvijezdama, međutim, da to nije nikakva garancija za uspjeh vidjeli smo u kvalifikacijama za SP  predvođena najvećim zvijezdama Hrvatska je gubila utakmice od protivnika koje smo u prošlosti pobjeđivali i prije nego li smo istrčali na parket. Naravno, bila su tu neka druga vremena, košarka se promijenila, mnogi su napredovali, a mi baš i ne toliko.

Nakon debakla naše košarke u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo nitko od stvarno odgovornih nije odgovarao, uključujući i Dina Rađu. Svaki igrač koji bi bio pojačanje za našu reprezentaciju trebao bi biti dobro došao, pa tako i Amerikanac Shane Larkin, koji je prije nekoliko mjeseci navodno bio u pričama  oko igranja za hrvatsku košarkašku reprezentaciju, ali to su Dino Rađa i Stojko Vranković demantirali. Danas se taj isti Larkin upisao u povijest Eurolige.

‘Da, definitivno bi bilo lijepo nastupiti na Olimpijskim igrama. To je san svakog sportaša. Naravno da bih preferirao nastup za SAD, no s obzirom na situaciju, definitivno sam otvoren i za ideju da nastupam za Hrvatsku”, govorio je prije nekolio mjeseci sjajni američki playmaker 27-godišnji Shane Larkin.  Dakle, Larkin je bio u igri za hrvatsku košarkašku reprezentaciju, koja naprosto vapi za jednim velikim rezultatom s obzirom kako medalje nema već 24 godine, međutim, to su stručni savjetnik Dino Rađa i predsjednik Saveza Stojko Vranković ekspresno demantirali objašnjenjem da ‘dok su oni u HKS-u, stranac neće igrati za reprezentaciju’.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I takva politika Saveza se, naravno, može razumjeti, međutim… Što ako stranac dolazi iz Srbije, Slovenije, BiH..., ukratko, regije?Jer stranac je stranac, bez obzira došao s Marsa ili iz susjedne države.  Je li bolje rješenje Larikn ili je možda bolje moliti da se vrate oni koji su u nekoliko navrata odbili poziv izbornika i svoje obveze stavili ispred interesa nacionalne momčadi? Ne jednom, nažalost, neki su košarkaši poslali odbijenicu reprezentaciji, a uvijek ih se iznova zvalo, molilo… Nema stranaca, ako nisu iz ”regije”, u reprezentaciji, ali će Dino Rađa igrati prijateljsku utakmicu u dresu nepostojeće Jugoslavije protiv nepostojećeg SSSR-a u Beogradu!? Priča ne drži vodu… Nema stranaca, ali ćemo ABA ligu pretpostaviti hrvatskoj košarkaškoj ligi, hrvatskom prvenstvu.

Priče o Larkinu su vrlo brzo zaboravljene, Hrvatska je saznala da će do Tokija morati ići po trnju, preko teških protivnika, dok Amerikanac pojačava tempo u Euroligi te prosječno zabija 22 koševa po utakmici, uz vrlo dobar postotak šuta od preko 50 posto. Recimo kako je u pobjedi svog Anadolu Efesa nad Bayernom (104-75) zabio 49 poena za 31 minutu igre čime se upisao u povijest Eurolige kao igrač koji je zabio najviše koševa na jednoj utakmici. Naravno, Dražen Petrović je svojedobno, osamdesetih, u dresu Cibone znao zabiti i preko pedeset koševa, no, to je bio Kup prvaka, a Dražen je bio i ostao jedinstven.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.