Andrej Plenković uputio sućut obitelji Ivana Čakleca: ‘Pisao je povijest hrvatskoga športa’

Foto: fah

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je u petak sućut obitelji trostrukog hrvatskog gimnastičarskog olimpijca, trenera i profesora Ivana Čakleca u ime Vlade i u svoje osobno, kazavši kako je Čaklec primjerom i radom nepovratno zadužio hrvatski šport.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Poštovana obitelji, sa žalošću sam primio vijest o smrti trostrukog hrvatskog olimpijca, trenera i profesora, gimnastičara Ivana Čakleca. Gospodin Čaklec pisao je povijest hrvatskoga športa kao osvajač prvog pojedinačnog europskog odličja za hrvatsku gimnastiku i športaš koji je tri puta nastupio na olimpijskim igrama”, stoji u pismu premijera Plenkovića.

Kako navodi, Čaklec je svoju posvećenost i znanja o športu prenio na brojne generacije športaša koje je, kao trener i profesor na Kineziološkom fakultetu, odgojio, a svojim je primjerom i radom nepovratno zadužio hrvatski šport.

“U ovim teškim trenucima za Vašu obitelj, molim Vas da u ime Vlade Republike Hrvatske i moje osobno, primite izraze iskrene sućuti“, poručio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čaklec, koji je preminuo u petak u Zagrebu u 86. godini života nakon duge i teške bolesti, čak je tri puta sudjelovao na olimpijskim igrama. U Helsinkiju 1952. godine, gdje je u višeboju pojedinačno osvojio 144. mjesto, a bio je dio ekipe koja je bila deseta, zatim 1960. u Rimu, gdje je ponovno nastupio u višeboju osvojivši 56. mjesto u pojedinačnoj konkurenciji, dok je ekipno bio deveti, te 1964. godine u Tokiju, gdje je pojedinačno osvojio 80. mjesto, a bio je dio ekipe koja je osvojila 11. mjesto.

Svoj najveći sportski uspjeh Čaklec je postigao na Europskom prvenstvu 1957. godine u Parizu gdje je osvojio brončane medalju na konju s hvataljkama. Bilo je to prvo pojedinačno europsko odličje za hrvatsku gimnastiku.

Osvojio je Čaklec i medalju na Mediteranskim igrama u Napulju 1963. gdje je bio dio momčadi koja je osvojila srebrnu medalju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Završetkom karijere diplomirao je na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu gdje se nakon diplome i zaposlio kao redoviti profesor. Godinama je radio kao trener odgojivši brojne sportaše.

Rođen je 5. kolovoza 1932. godine u Varaždinu, a bio je član Gimnastičkog kluba Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.