Apsurd: Na Kantridi smije trenirati samo Sara Kolak, ali ona je zapela u Oslu

Foto: fah

Vlada Republike Hrvatske na preporuku je Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo donijela odluku kojom se omogućava održavanje treninga samo sportašima samo prve i druge kategorije u pojedinačnim sportovima te ekipama u muškoj i ženskoj seniorskoj konkurenciji koji nastupaju u najvišem stupnju natjecanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovu odluku sasvim su sigurno pozdravili svi sportaši i kolektivi koji su njome obuhvaćeni. No, što je s onim sportašicama i sportašima koji se nalaze u ostalim kategorijama i na koje se donesene mjere ne odnose, a riječ je isto tako o vrhunskim sportašicama i sportašima koji i na državnom i na međunarodnom planu ostvaruju velike uspjehe? Oni prema ovoj odluci Vlade nemaju pravo na treniranje, a u tu kategoriju spadaju sportašice i sportaši treće kategorije koji su u individualnom sportu redom državni prvaci u svojim kategorijama.

Kriteriji za individualne i kolektivne sportove nisu isti

Jedna od njih je i Paola Borović, Zadranka sa zagrebačkom adresom, aktualna višestruka prvakinja Hrvatske u skoku u dalj i troskoku u dresu AK Dinamo-Zrinjevac. Paola smatra kako je odlukom napravljena određena šteta na račun sportaša u individualnim sportovima naspram onih u kolektivnim sportovima iz razloga što kriteriji za individualne i kolektivne sportove nisu isti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– HOO kategorizira sportaše od prve do šeste kategorije od kojih su oni u prvoj, drugoj i trećoj kategoriji tretirani kao vrhunski sportaši. Međutim, ovom odlukom s treninzima mogu početi samo sportaši koji su u prvoj i drugoj kategoriji i to su samo oni koji osvajaju medalje na najvećim medunarodnim natjecanjima. Smatram da je upravo u tom dijelu nastala nelogičnost. Jer, na primjer, možete biti zadnji u Hrvatskoj u ekipnom sportu ali nastupate u Prvoj ligi i imate pravo treniranja u grupi od pet ljudi, odnosno četiri sportaša i trener. S druge strane, ako ste prvak Hrvatske u individualnom sportu niste u mogućnosti trenirati iako bi treninge obavljali sami ili eventualno uz prisustvo trenera. Ako bi se uzela brojka svih sportaša u prve tri kategorije ona ne bi bila veća od tisuću i petsto sportaša. Ta brojka, kada je podijelite na razne sportove u Hrvatskoj, i nije tako velika, smatra Borović.

Stadioni zjape prazni

– Uzmimo i primjer atletskog stadiona u Rijeci na Kantridi. Pravo treniranja, što se tiče atletike, ima jedino naša olimpijka u koplju Sara Kolak no ona je u ovom trenutku u Norveškoj jer ju je tamo zatekla ova pandemija. I sada imamo situaciju da je cijeli atletski stadion na Kantridi prazan jer atletičari koji su prvaci Hrvatske nemaju prvu i drugu kategoriju već treću i nemaju pravo na trening.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne tražimo ni više ni manje, samo ravnopravno

– Sportaši u individulanom sportu mogu na jednom velikom atletskom stadionu puno lakše provesti mjere distanciranja. Sigurno lakše nego u dvorani gdje ste svakako u nekom kontaktu. Zbog ovih razloga nadam se kako će se ova nelogičnost ispraviti. Nitko ne traži neka veća prava već samo ravnopravnost prema sportašima bez obzira jesu li u individualnom ili ekipnom sportu. Nikome ni više ni manje, samo ravnopravno, zaključila je Borović.

Preneseno sa stranice Radio Zadra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.