Argentina i Messi postali su prvaci svijeta u spektakularnom finalu

epa10372411 Players of Argentina celebrate their 2-0 lead during the FIFA World Cup 2022 Final between Argentina and France at Lusail stadium in Lusail, Qatar, 18 December 2022. EPA/Ronald Wittek

Nogometaši Argentine po treći put u povijesti osvojili su naslov svjetskog prvaka pobijedivši Francusku sa 4-2 boljim izvođenjem jedanaesteraca, nakon što je rezultat u osnovnih 90 minuta bio 2-2, a poslije dodatnih 30 minuta produžetka 3-3.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vodeći pogodak za Argentince postigao je u 23. minuti Lionel Messi iz kaznenog udarca, dosuđenog zbog prekršaja Ousmanea Dembelea nad Angelom Di Marijom.

Argentina je u 36. minuti udvostručila prednost, a idealno odigran kontranapad pogotkom je dovršio Angel Di Maria.
Francuzi su došli do velikog preokreta u završnici osnovnog dijela dvoboja, s dva pogotka Kyliana Mbappéa.

Prvi je postigao u 80. minuti iz kaznenog udarca, što ga je skrivio argentinski stoper Nicolas Otamendi rušenjem Kola Muanija u kaznenom prostoru. Samo 90 sekundi poslije Mbappé je volejem pogodio mrežu sa 14 metara na asistenciju Marcusa Thurama i izjednačio rezultat na 2-2.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Finalni dvoboj otišao je u dodatnih 30 minuta.

Argentina je u 109. minuti ponovno došla do prednosti, kad je svoj drugi pogodak u finalu, a 13. na svjetskim prvenstvima postigao Lionel Messi, koji je poslao loptu preko gol-crte nakon što je Hugo Lloris obranio udarac Lautara Martineza.

No, Francuzi su se još jednom uspjeli vratiti, kad je u 116. minuti Gonzalo Montiel skrivio kazneni udarac, tako što je u kaznenom prostoru rukom blokirao udarac Mbappéa. Najbolji francuski strijelac je sam preuzeo odgovornost i u 118. minuti ‘hat-trickom’ u finalu izjednačio na 3-3.

U prvoj seriji su precizni bili Mbappe za Francuze i Messi za Argentince, da bi u drugoj seriji argentinski vratar Emiliano Martinez obranio udarac Kingsleya Comana, dok je Paulo Dybala svladao Llorisa za vodstvo Argentine. U trećoj seriji je Aurelian Tchouaméni poslao loptu pokraj vratnice, a Leandro Parades svladao Llorisa za vodstvo 3-1. Kolo Muani je pogotkom u četvrtoj seriji ostavio Francuze “u igri”, ali je Gonzalo Montiel pogodio za konačnih 4-2 i veliko slavlje Argentinaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utakmicu na stadionu Lusail pred 88.966 gledatelja sudio je Poljak Szymon Marciniak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.