Bez obzira na kritike Hrvatska igra sve bolje, Dalić bi mogao biti jedini izbornik na tri velika natjecanja s Vatrenima

Split, 5.09.2021.- Poljud, trening Hrvatske nogometne reprezentacije. Na slici Zlatko Dalic. foto HINA/ Mario STRMOTIC/ ms

Nakon šest odigranih kola u skupini H kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo unatoč podcjenjivanju, prije svega od strane dijela medija, hrvatska nogometna reprezentacija drži prvo mjesto u skupini s istim brojem bodova kao i drugoplasirana Rusija, uz ipak jednu jako bitnu olakšavajuću okolnost. Rusija u posljednjem kolu dolazi na noge Hrvatskoj, a susret, koji bi mogao odlučiti o direktnom putniku u Katar, će se igrati na Poljudu. Ako ovako ostane Hrvatskoj bi protiv Rusije na Poljudu mogao biti dovoljan i remi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukratko, Hrvatska grabi prema novom velikom natjecanju, još jednom pod vodstvom izbornika Zlatka Dalića, a pritom igra i izgleda sve bolje, i sve to bez kapetana Luke Modrića, kojeg dio medija neopravdano i prerano otpisuje. Bez obzira na činjenicu da je Hrvatska u Splitu protiv slabe Slovenije izgledala impresivno, poglavito u veznom redu te obrani, Luka je i dalje zaglavni kamen Vatrenih i tako će ostati sve do Katara, nakon čega bi se najbolji hrvatski nogometaš svih vremena mogao poslije više od petnaest godina oprostiti od najdražeg dresa. Modrić nikad nije krio privrženost hrvatskoj reprezentaciji koja mu je oduvijek iznad kluba, kako god se taj klub zvao, čak i ako je to najbolji klub svijeta svih vremena. Možda je bolje reći najuspješniji?

U listopadu, točnije nakon utakmica u spomenutom mjesecu, puno će toga biti jasnije. I Slovačka je još uvijek u igri, međutim, šanse Slovaka nisu velike, pogotovo nakon poraza u Bratislavi od Hrvatske. Slovačka zaostaje četiri boda za Hrvatskom i Rusijom, a čeka ih gostovanje i kod Rusa i kod Hrvata. Neki će reći, i neće biti potpuno u krivu, najvažnije je da Hrvatska odradi kvalitetno tzv. male utakmice, najprije gostovanje kod Cipra. Direktne suparnike za Katar Vatreni čekaju u svom dvorištu, Slovačku primjerice u Osijeku. Samo prvo mjesto vodi direktno na Svjetsko prvenstvo, a ako u tome uspije Zlatko Dalić bit će prvi izbornik koji će Vatrene voditi na tri velika natjecanja. Ćiro je Hrvatsku vodio 1996. na Euru i 1998. na Svjetskom prvenstvu, 2000. godine pod njegovim vodstvom Vatreni nisu vidjeli Europsko prvenstvo. Slaven Bilić Hrvatsku je vodio na dva Europska prvenstva, dok Svjetsko prvenstvo 2010. godine pod njegovim vodstvom Hrvatska nije uspjela izboriti. Drugim riječima, Dalić ima priliku za još jedan povijesni iskorak s Hrvatskom, bez obzira na nerijetko neutemeljene kritike na njegov račun.

Kako smo već spomenuli u sljedećem kolu Hrvatska igra na Cipru, dok Slovačka gostuje kod Rusije, inače u prvoj utakmici Slovaci su Ruse uspjeli pobijediti. Nakon te utakmice bit će puno jasnije neke stvari, Hrvatskoj bi remi bio idealan, iako Vatreni sve čvsto drže u svojim nogama. Tri dana nakon toga Rusi gostuju u Sloveniji, kod iste one Slovenije koja je na početku kvalifikacija uspjela pobijediti Hrvatsku. S obzirom na sinoćnju utakmicu u Splitu mnogi se pitaju kako su Vatreni uspjeli izgubiti od Slovenije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U studenom kvalifikacije završavaju, Vatreni gostuju u Malti, jasno da bi sve osim pobede bila sportska katastrofa, a važna je i gol razlika, što smo već spomenuli. Zasad Hrvatska ima bolju razliku od Rusije. Sinoć je Hrvatska pobijedila Sloveniju 3:0, dok je Rusija s 2:0 bila bolja od Malte. Vatreni imaju gol razliku 8:1, a Rusi 10:4.

Rusija i Hrvatska igrat će svoj derbi 14. studenog, dakle, za nešto više od dva mjeseca.

Raspored skupine H

Tekst se nastavlja ispod oglasa

8. listopada
Cipar – Hrvatska
Rusija – Slovačka
Malta – Slovenija

11. listopada
Hrvatska – Slovačka
Slovenija – Rusija
Cipar – Malta

11. studenog
Malta – Hrvatska
Rusija – Cipar
Slovačka – Slovenija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

14. studenog
Hrvatska – Rusija
Malta – Slovačka
Slovenija – Cipar

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.