Biografija Šukera: Nadam se da se neću umoriti radeći za nogomet

Davor Šuker (46) na današnjoj je izbornoj Skupštini Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) jednoglasno ponovno izabran za predsjednika, te je dobio mandat od četiri godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi izaslanici Skupštine HNS-a dali su podršku Šukeru koji je bio jedini kandidat, a koji je na čelo HNS-a došao 5. srpnja 2012. na izvanrednoj Skupštini naslijedivši Vlatka Markovića. Šuker je na toj dužnosti ostao do današnje Izborne skupštine na kojoj je dobio “puni” mandat od četiri godine.

“Atmosfera je bila pobjednička jer sam bio jedini kandidat”, izjavio je Šuker, te dodao:

“Velika mi je čast biti predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza i boriti se za hrvatski nogomet kao što sam to nekada činio na terenu. Uvijek mi je bila želja vratiti nogometu ono što mi je dao i mislim da kroz ovu funkciju to mogu učiniti na najbolji način. Čestitam svima koji su danas izabrani i siguran sam da ćemo odlično surađivati. Impresivno je vidjeti koliko smo postigli u samo dvije godine i zato bih se zahvalio svima u nogometnoj obitelji koji su dali doprinos ovim uspjesima. Pozivam sve da tako i nastave raditi, uvijek u interesu hrvatskog nogometa i uz respekt i solidarnost prema drugima. Nadam se kako se neću umoriti radeći za nogomet. U novom mandatu želim respektiranje svih onih koji rade za dobrobit nogometa. Mi smo vojska od 150.000 ljudi koja svakodnevno trenira i stoga nije u redu kako se u prvi plan nameću samo negativnosti, kojih ima, ali koje su u manjem broju od pozitivnih stvari. UEFA i FIFA stalno motre naš rad i zadovovoljni su, pa zašto to nije slučaj i pojedinim institucijama u Hrvatskoj?”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje što očekuje u svom novom predsjedničkom mandatu, Šuker je istaknuo važnost rada s “bazom”.

“Biti predsjednik nije samo sjedenje u fotelji. Mora se svakodnevno biti na terenu, raditi s klubovima. U svijetu je nogomet biznis broj 1, pa zašto ne bi bio i kod nas? Za početak, trebalo bi se poraditi na tome da Prva HNL ima jedinstvenog dobavljača lopti. Ako se svuda u svijetu prva liga može igrati s jednom loptom, zašto je to toliko problem kod nas”, kazao je Šuker.

Šuker nije posebno želio komentirati inicijativu četvorice bivših kapetana Dinama i hrvatskih reprezentativaca Darija Šimića, Silvija Marića, Igora Bišćana i Tome Šokote koji su okupljeni u inicijativi “Zajedno za Dinamo” kojom žele da se izbori u maksimirskom klubu po načelu jedan čovjek – jedan glas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Svatko tko želi uložiti u nogomet je dobrodošao, ali nisu Dinamo i Lokomotiva jedini klubovi”, bio je “zakopčan” Šuker po tom pitanju.

Osim o predsjedniku Saveza, Skupština je glasovala i novom sastavu Izvršnog odbora u koji su izabrani: Ante Vučemilović-Šimunović, Božo Galić, Zdravko Mamić, Đuro Bukvić, Drago Lucić, Davor Ivić, Damir Mišković, Ante Kulušić, Alojzije Šupraha, Nenad Horvatić, Robert Markulin, Stjepan Merkaš, Dubravko Galović, Slavko Prišćan, Marijan Kustić i Korado Soldatić.

Predsjednik Šuker je predložio, a članovi Skupštine prihvatili, da za pet dopredsjednika budu imenovani: Zdravko Mamić (prvi dopredsjednik), Ante Vučemilović-Šimunović, Ante Kulušić, Damir Mišković i Đuro Bukvić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi usklađivanja mandata funkcije izvršnog predsjednika s dužnosti predsjednika, Damir Vrbanović dobio je novi četverogodišnji mandat kao prvi operativac Saveza, odnosno izvršni predsjednik.

Bivši glavni tajnik Hrvatskog nogometnog saveza, Ante Pavlović, dobio je nagradu za životno djelo, koju mu je predao predsjednik Šuker.

Kratka biografija:
– Rodio se u Osijeku 1. siječnja 1968.

– Igrao je za Osijek, Dinamo, Sevillu, Real Madrid, Arsenal, West Ham United i Muenchen 1860.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Za reprezentaciju Hrvatske odigrao 69 utakmica i zabio 45 golova. Najbolji strijelac u povijesti hrvatske reprezentacije.

– Momčadski uspjesi: – sa hrvatskom reprezentacijom bio je treći na SP 1998.

– sa mladom reprezentacijom bivše Jugoslavije bio je prvak svijeta 1987. u Čileu

– sa Real Madridom bio je prvak Španjolske (1996–1997) i prvak Europe (1997–1998), te pobjednik Interkontinentalnog kupa 1998.

– Pojedinačni uspjesi: – najbolji strijelac SP 1998. u Francuskoj sa 6 golova

– u izboru za najboljeg europskog nogometaša 1998. osvojio drugo mjesto

– u Fifinom izboru za najboljeg nogometaša svijeta 1998. osvojio treće mjesto

– za najboljeg hrvatskog nogometaša izabran je šest puta – 1992, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998

– izabran za najboljeg sportaša Hrvatske 1998.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.