Kako je bivši hrvatski izbornik postao ‘srpski trener’?

Foto: Snimka zaslona, Twitter

Bivši hrvatski nogometni izbornik Slaven Bilić proveo je četiri godine u Engleskoj, oko šest godina na klupi Vatrenih, od prošle je sezone trener West Hama, koji napokon raste u formi i s kojim Slaven bježi iz donjeg dijela Premiershipa. Bilić se specijalizirao za engleske velikane, redom su padali Manchester, Liverpool, najnovije u Kupu Chelsea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Relativno dug boravak Slavena Bilića na Otoku, a pogotovo u kontekstu činjenice da je Bilić vodio hrvatsku nogometnu reprezentaciju koja je prije devet godina slavila na Wembleyu (3:2) protiv Engleske, trebao je biti period koji bi i poslovično “aljkavim” Englezima trebao biti dovoljan da shvate tko je i iz koje zemlje dolazi jedan od najboljih hrvatskih trenera nove generacije.  Međutim, ipak nije tako.

Naime, za veliku se pogrešku pobrinuo se britanski tabloid, inače najčitaniji tabloid u Velikoj Britaniji koji se tiska u nakladi od gotovo dva milijuna primjeraka.

“Srbin od svojih igrača traži da pokažu borbenost na travnjaku”, napisao je ‘The Sun’ o hrvatskom treneru West Hama uoči utakmice s Chelseajem u Liga kupu. Spomenimo, još jednom, kako smo već rekli, Bilić je s West Hamom izbacio Chelsea koji je samo dva-tri dana ranije razbio Manchester United Jose Mourinha s 4:0.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li ovo slučajnost ili se doista radi o aljkavosti? Niti jedno, niti drugo, riječ je zapravo o neodgovornosti, odnosno podcjenjivanju, naime, briga Britance za “tamo neka plemena” na Balkanu. U dobrom dijelu slučajeva Englezi se podcjenjivački odnose, pa i sa neopravdane superiorne pozicije, prema svima onima koji nisu Englezi.

Nije, nažalost, ovo prvi puta da se na ovakav način velike, mnogoljudne, europske sile, vodeće zemlje Europe, odnose prema Hrvatskoj kao da je Hrvatska dio istočne polutke Marsa. Podsjetimo samo na činjenicu u koliko su navrata francuski, njemački, klubovi, mediji, na Dinamov grb “prišili” zvijezdu petokraku, iako je 25 godna prošlo od kada su modri zbacili zvijezdu sa svojih dresova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.