Bivši izbornik ponovno se ‘obračunava’ s aktualnim izbornikom Vatrenih!

Foto: fah

Nakon neuspjeha s hrvatskom reprezentacijom na Europskom prvenstvu 2008. i nesretnog poraza od Turske u četvrtfinalu, nakon debakla u kvalifikacijama za Svjetsko nogometno prvenstvo 2010. godine u Južnoj Africi, nakon još jednog neuspjeha i to na Euru 2012., kada Vatreni, doduše u teškoj skupini, nisu prošli dalje, Slaven Bilić stekao je kultni status u Hrvatskoj. Danas on zapravo govori iz pozicije neprikosnovenog nogometnog gurua. Mediji ga vole, a on im zna dati što oni žele. Bilić je, naravno, općenito gledajući pozitivna “pojava” hrvatskog nogometa, iako se i on ponekad zaleti u izjavama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čačić Vatrene nije preuzeo u idealnim okolnostima

Hrvatska Ante Čačića, da se tako slobodno izrazimo s obzirom kako se ipak radi o Hrvatskoj svih nas, ni Mamićevoj, ni Čačićevoj, ni Bilićevoj, poražena je u Francuskoj, nesretno od Portugala, Portugala koji je ipak puno jači nego što je to bila Turska kada je poslije izvođenja jedanaesteraca poslala “Bilić boyse” kući. Još Vatrenima nisu prestale teći suze krenuli su napadi, isprva mlaki, a onda sve žešći. Dakako, napada nije pošteđen ni izbornik Čačić.  Konstatirajmo da su kritike, kao što je ona Joška Jeličića na HRT-u, jedno, a napadi nešto sasvim drugo.

Odmah poslije poraza oglasio se Miroslav Blažević i napao aktualnog izbornika, što se i očekivalo budući da je Ćiro napadao i svoje “sinove” dok su bili izbornici, poput spomenutog Blića, ali i Igora Štimca. Nakon Ćire na Čačića se obrušio Slaven Bilić i to na način na koji se od Bilića nije očekivalo, ipak je Bilić oduvijek djelovao puno smirenije od Blaževića, ako ništa drugo znao se svladati i kontrolirati u medijima. Ćiro takvo umijeće nikad nije stekao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slaven Bilić u Sportskim novostima je napisao da je Ante Čačić dobio Euro na poklon!? Bilić, bez obzira tko što o Čačiću mislio, nije objektivan, naime, Čačić je reprezentaciju naslijedio nakon kaosa sa svastikom u Splitu, napada na Vatrene u Milanu…  U nemogućim, praktički neprijateljskim, uvjetima. Sjeća li se itko kako su Čačića dočekali mediji, kako su ga ispratili u Francusku?

Bez “suda” struke

Bilić je isto tako nakon nesretnog poraza Vatrenih, bez da je struka dala svoj konačni sud, praktički napao aktualnog izbornika riječima “kako se zna što sada slijedi…!” Podsjetimo, Slaven Bilić nakon debakla u kvalifikacijama za SP 2010. godine nije podnio ostavku, kao što ostavku nije podnio ni Blažević kada je super reprezentacijiu doveo do toga da ne bude dio Europskog prvenstva 2000. godine. Ukratko, svi griješe, netko više, netko manje, ali sve, samo veliku pogrešku znaju i žele priznati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilić tvrdi da Čačić nije morao proći duge i neizvjesne kvalifikacije.

“Čačić je bio lišen uspona i padova kvalifikacija, hvaljenja i knock downa koje one nose. Imao je veliku većinu javnosti protiv sebe, ali i situaciju da vodi reprezentaciju na veliko natjecanje na kojem su igrači maksimalno motivirani, a navijači uglavnom složni u navijanju za Hrvatsku”. Kako su neki “navijači” složni vidjelo se u St. Etienneu.

Iako je Bilić pohvalio igru Vatrenih u prve tri utakmice, ustvrdio je da igra protiv Portugala nije bila dovoljno dobra. Naravno, nije bila dovoljno dobra, jer da je možda bi Vatreni danas igrali polufinale, ili možda od Poljske ispali na jedanaesterce?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protiv koga je Hrvatska ispala?

Da ne zaboravimo protiv koga je Hrvatska ispala kada je ispala od Portugala. Naime, Portugal je sedam puta igrao europska prvenstva, čak PET puta bio u polufinalu i nikad nije stigao manje od četvrtfinala, dakle, uvijek su prolazili skupini. A Hrvatska? To je pitanje za Bilića, ali i za izbornike prije i poslije Slavena Bilića koji su dolazili do velikih natjecanja, no, skupinu nisu prolazili.  Portugal je iskusna reprezentacija koja je u zadnjih 16 godina igrala dva finala europskih prvenstava i jedno polufinale SP-a.  Je li izbornik također odgovoran zbog činjenice da Vatreni nisu prošli? Naravno, no, što sada, što s Čačićem? Hoćemo li ga zatvoriti, hoćemo li ga otpustiti, hoćemo li mu dati priliku? Odlučimo se, vrijeme curi.

Ne voli udarce ispod pojasa

“Uglavnom ne volim udarce ispod pojasa, niti iskrivljavanje istine, friziranje. Ni od strane novinara, nogometnih djelatnika, a poglavito kolega trenera. A vidim da se i Čačić sada počeo obračunavati sa svim i svakim. Ne treba mu to”, napisao je Bilić u još jednom od svojih brojnih medijskih istupa u posljednje vrijeme. Slaven Bilić u medijima je vrlo često, uglavnom kao moralna vertikala u čije se teze ne smije sumnjati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nepogrešivost

Treba li hrvatskom nogometu, dva mjeseca prije početka kvalifikacija za SP u Rusiji, ovakav međusobni obračun bivših izbornika sa sadašnjim? Naime, na Svjetsko prvenstvo izravno ide tek prvoplasirana reprezentacija u grupi. Bit će to teške kvalifikacije i ako je potrebno nešto mijenjati onda to treba odmah, sada, ne sutra ili prekosutra kada će biti kasno. Ako se pak neće mijenjati, ako Čačić ima potporu, a ima potporu većine navijača, da vodi Vatrene prema Rusiji onda mu to treba i omogućiti.  Nažalost, i aktualni izbornik “boluje” od rijetko, no, kad trenera tako česte bolesti – nepogrešivosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.