Bivši jugoslavenski izbornik o hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji: ‘Imate previše pravih znalaca, takvi ne mogu dobiti rat’

Foto: Snimka zaslona

Sedamdesetogodišnji bivši izbornik Jugoslavije, koji je bivšu zajedničku tvorevinu vodio i na posljednje Svjetsko prvenstvo u kojem je sudjelovala SFR Jugoslavija, Ivica Osim, danas je u godinama, ali, nažalost i u teškom zdravstvenom stanju.  Pretrpio je moždani udar, ima problema sa srcem, i uglavnom mu zabranjuju liječnici te obitelj živciranje uz nogomet. Međutim, Osim i nogomet nikad  nisu daleko jedno od drugoga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši jugoslavenski izbornik prati i hrvatsku nogometnu reprezentaciju, u razgovoru za Sportske novosti to je i potvrdio, ali prati i Crnu Goru, Makedoniju… ”Danas možeš pratiti i one koji igraju na Marsu…”, kaže Osim.  Prati koliko stigne i ”koliko mu daju.” Hrvatsku je gledao i u kvalifikacijama za SP.

“Što se niste odmah kvalificirali za Rusiju? Imate previše finih igrača, pravih znalaca, a takvi ne podnose borbu. Ne podnose rat, a moraš s njima dobiti rat. Imate momčad da “boli glava” u kojoj je meni najbolji Perišić, baš po mom ukusu. Pa Modrić, Rakitić, onaj Kovačić… Ali sve je to laka konjica. Jedino je još Mandžo onaj koji kad treba ide glavom kroz zid. A treba često da danas dobiješ bilo koga. Zato ga i vole u Juventusu kao da je njihov rođeni”, rekao je Ivica Osim, koji je bio jugoslavenski izbornik i u trenucima kad je Jugoslavenska narodna armija razarala Vukovar. Ivica Osim napustio je klupu Jugoslavije tek 1992. godine.

Kako Osim odgovara onima koji tvrde da je baš Perišić podbacio u ovim kvalifikacijama?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Čuj njega, podbacio… Što sad treba, da trči on sam za njih deset. Možemo mi pričat’ što hoćemo, on je tu najbolji, trči, sve zna, ulazi i s lijeve i s desne strane, brz, ide na silu i ne treba mu dribling, on ti gurne loptu, pa ti misli što ćeš. A nemo’š ga stić’. S obzirom na broj tih finih igrača, koji nisu za “tuču”, ta reprezentacija jako dobro stoji”, kazao je Osim te je komentirao i predstojeći ”nogometni rat s Grčkom” u sklopu dodatnih kvalifikacija.

“Itekakav rat, jako neugodan. Nije Grčka samo borbena, nosi ona i iskustvo da se tim načinom može biti prvak Europe. Pa ih ti razuvjeri da ne može… Tvrdi su, igraju u dobrim klubovima, nose sigurnost da mogu dobiti svakoga. Znaš kako kažu, “buni se k’o Grk u zatvoru”, pa ga ti utišaj ako možeš.”

Osim se ”dotaknuo” i novinara, smatra kako će baš novinari preuveličavati kvalitetu grčke reprezentacije:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Grci najbolji, najopasniji na svijetu, a oni će to saznat’. Htjeli – ne htjeli, Grci će sami pomislit “pa mi smo stvarno strašni”. A da jesu uporni i borbeni, jesu. Pogotovo kad igraju doma, to im moraš priznat’. Još je gore ako pomisliš lako ćemo ih zaustavit’, na brzaka i finjaka. Vidim ja, i ovaj intervju ide u tom pravcu, da ja kažem “Hrvatska je apsolutni favorit”. I da će biti prvak svijeta. Jer ako tako ne kažem, je… će mi sve po spisku, “opet onaj Osim“. A nije tako…”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.