Blanka Vlašić: ‘Prisutnost na misi ne može se nadomjestiti, ali na ovaj način ćemo osvijestiti što to doista znači biti članom Crkve’

Foto: Susret u RIječi

Hrvatska sportašica Blanka Vlašić ne skriva svoju vjeru, pa se u razgovoru za Večernji list osvrnula na nemogućnost vjernika da odu u Crkvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Svakom iskrenom vjerniku nedostaju euharistijska slavlja, posebice u danima oko najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa. No sa sviješću o kolektivnoj odgovornosti vrlo je važno biti poslušan i poštovati mjere opreza. Mnoge župe i molitvene zajednice, suočene s ovim stanjem, izvrsno su se i brzo angažirale preko društvenih mreža, koje obiluju vjerskim sadržajima. Počevši od prijenosa mise uživo, klanjanja, zajedničke molitve, razgovora, tzv. podcasta i brojnih drugih oblika kršćanskog zajedništva u kojima sudjeluju mnogi vjernici. Iako se prisutnost na svetoj misi ne može ni sa čim zamijeniti, to ne mora značiti da nam duhovni život mora trpjeti. Štoviše, prilika je to da se uđe u još intimniji odnos s Bogom. Ovu situaciju vidim kao priliku za dublji pogled u sebe i rast u vjeri. Vjerujem da će mnogi od nas, propitujući i preslagujući prioritete, iz ove krize izaći kao kvalitetniji ljudi”, rekla je.

“Prisutnost na misi ne može se nadomjestiti, ali duboko osjećam da smo ovih dana na poseban način pozvani dodatno osvijestiti što to doista znači biti članom Crkve, dio tog živog organizma koji ova karantena izaziva da domisli nove načine realizacije svog zajedništva. Radujem se što se Katolička crkva odlično snašla, svakodnevno pratim niz vjerskih sadržaja na online platformama, a posebno mi je drago vidjeti da u tome sudjeluje doista velik broj ljudi”, ističe.

Opisala je i što joj najviše nedostaje u vrijeme karantene: “Jako brzo sam se naviknula na nove uvjete života, tako da mi sada ništa ne nedostaje. Svjesna sam da trenutačno ovako mora biti i ne razmišljam o tome što propuštam, već kako mogu izvući najbolje iz postojeće situacije. Tek kada nam bude oduzeto nešto što smo do maloprije podrazumijevali, postajemo zahvalni na slobodi kretanja, na dragim ljudima koje možemo zagrliti i poljubiti, mogućnosti svakodnevnog odlaska na svetu misu… Toliko nam toga u našoj užurbanosti promakne. Karantena je sve usporila kako bismo imali priliku zastati pred onim što nam je najvažnije”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.