Bože Miličević odgovara na napad Nebojše Čovića: O UDBI, dugu…

Foto: snimka zaslona

Predsjednik Crvene Zvezde Nebojša Čović okomio se na Božu Miličevića, bivšeg direktora Zadra i Cibone, te osnivača ABA lige, koji je optužio među ostalim u intervjuu za Sportske novosti Crvenu zvezdu za kupovinu mjesta u Euroligi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čović je poslao priopćenje:

“Narodi na ovim prostorima imaju brojne zajedničke izreke, jedna je primjenjiva na nekadašnjeg čelnika Zadra i Cibone Božu Milićevića, kako sam kaže „osnivača ABA lige“ i tako dalje.. „Dobar glas se daleko čuje, a loš još dalje“, pa se tako o liku i djelu Bože Miličevića i u Srbiji zna mnogo. Posebno „djela“ nakon kojih je ostavljao ruševine svuda gdje je bio: Zadar, Cibona, bivša ABA liga, hrvatska košarka…

Ne znam što je motiv za ovog „umirovljenika“ koga je košarka odavno bacila na smetlište povijesti, da se sada javlja i obmanjuje javnost u Hrvatskoj, pa i regiji? Da li moje oglašavanje kao predsjedavajućeg ABA lige, da li je to iznošenje ogoljenih činjenica o poslovanju bivše lige, ili nešto treće, to samo on zna. Uglavnom, prozvanim se osjetio, i prozvao onaj koji bi trebalo najpre da šuti i da „navija“ da ga što prije zaborave – jer posljedice njegovog (njihovog) uspješnog djelovanja, neki klubovi trpe i danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priča Božo o srpskom zakonodavstvu. A šta ćemo sa hrvatskim? Kako je ostavio KK Cibona u dugovima od preko 100 milijuna kuna? Mene bi bilo sramota da kao uspeh navodim prodaju Bagarića, Giričeka i ostalih nekada ozbiljnih igrača za sume koje je naveo. Lako je bilo dovoditi Kusa, Andrića, Bagarića, Tomasa za sume od preko 200-300 tisuća eura i biti prvi u Hrvatskoj. Čak i mi u Beogradu znamo za astronomske ugovore Prkačina od 600 tisuća Markote od 500 tisuća. Zanimljivo da su „njegovi“ igrači isplaćeni prije njegovog odlaska? Koliko se duguje na menadžerske provizije? Gde su hipoteke koje je Zagrebačka Banka – Zaba uzela na većinu nepokretnosti u vlasništvu KK Cibona?

Puno je pitanja za neuspješnog direktora, čovjeka koji se pitao za sve u Ciboni, i čije posljedice vladavine u europskom velikanu osjećaju i danas. Izgleda će Božo ostati zapamćen osim po dugovima, samo i po legendarnoj rečenici „Lakše je kupiti nego napraviti igrača”.

I najzad, hrvatskoj javnosti, kroz zakonodavne institucije koje su po standardima EU, Božo treba objasniti gde je “spiskao” pare iz Cibone koju je svojim upravljanjem od 20 godina doveo na rub egzistencije. Taman kada sam mislio da nema više njegovog “bljezganja”, eto njega, Bože da nas zabavlja! Prohujalo sa Božom ili prohujalo sa elementarnom nepogodom, na isto Vam se svodi!”, zaključio je Nebojša Čović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bože Miličević odgovorio je na ovo priopćenje.

“Ne bih se javio – jer Čović kao propali političar doista nije vrijedan pažnje – ali neke stvari zbog sebe i obitelji moram objasniti. Moj je punac – kojeg Čović navodi kao nekadašnjeg šefa UDBA-e u Dalmaciji – 18 mjeseci robovao na Golom otoku. I Hrvatska mu je, bez da je to punac tražio, sama platila odštetu za tih 18 mjeseci jer ih je na Golom otoku proveo zbog hrvatstva”, rekao je za Sportske novosti.

“Meni je 1972. godine zabranjen rad kao profesoru na Filozofskom fakultetu. Dvije godine kasnije oduzet mi je pasoš, ili današnja putovnica. Uz pomoć kardinala Kuharića 1989. organizirao sam prvi Božićni koncert u Ciboni. I na kraju svega, gospodin Milan Pavić iz Bribinske Mostine prišao mi je pred mnogim ljudima iz Cibone na jednom gostovanju te mi se pred svima ispričao – da me po nalogu UDBA-e tri godine pratio sa zadatkom da me privede. Eto, to je moja povezanost s UDBA-om”, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

” Te riječi nisu njegove, nego su došle od određenih ljudi iz Zagreba, koji su ga zamolili da ih iznese. Točno znam o kojim je ljudima riječ, ali njihova ću imena iznijeti kada za to dođe vrijeme”, smatra Miličević.

” Sa Zadrom sam u tih 18 godina osvojio šest naslova prvaka Jugoslavije – najviše od svih hrvatskih klubova – te sam ga ostavio u financijski izvanrednom stanju. Cibonu sam uveo u Euroligu, u kojoj smo trajali uzastopnih 20 godina, a iza sebe sam ostavio dug koji je maksimalno mogao iznositi milijun i pol eura. Uz potpuno čisto stanje nekretnina oko dvorane plus Saloona. Za sve što sam rekao, imam papirnate dokaze, a očito ću morati povući neke poteze da bih tu priču razjasnio jednom zauvijek”, zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.