S kim to hrvatski klubovi igraju besmislenu regionalnu ligu? Čelnik Crvene zvezde govorio o okupaciji Kosova, albanskim pretenzijama prema Srbiji…

Foto: fah

S kim to hrvatski klubovi igraju besmislenu regionalnu ABA ligu, koja je dobrim dijelom unazadila hrvatsku košarku ili barem hrvatsko košarkaško prvenstvo zapostavljeno zbog besmislenog vucaranja po zabitima takozvanog Zapadnog Balkana. Ne podcjenjujući nikoga Hrvatska jednostavno nije taj svijet, ili to barem nije većinska Hrvatska, ona tiha hrvatska većina, šutljiva većina koja uvijek iznova, od izbora do izbora, gaji nadu da će napokon biti bolje jer zna da hrvatski branitelji nisu ginuli uzalud, nisu ginuli zato da bi razni komunistički likovi 21. stoljeća, koji mentalnim sklopom pripadaju ranim godinama 20. vijeka i vremenu boljševičke revolucije u Rusiji, govorili o Tuđmanovoj ideji pomirbe kao o ideji koja je dovela do ”revitalizacije ustaškog režima.” Za takve likove svaka je samostalna Hrvatska ustaška Hrvatska. Jednim dobrim dijelom za takvu situaciju sami smo krivi, naime, kad na izbore izlazi u prosjeku oko 50 posto Hrvata što se od tih izbora može očekivati?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, vratimo se sportu koji ”na ovim prostorima”, na kojima živimo od 1918. godine, pritom mislimo na takozvane jugoslavenske prostore, a svi ”drugi prostori kao da nikad prije toga nisu postojali”, ne može bez politike. Naime, kako smo već pisali Priština i Tirana, Kosovo i Albanija, imaju ideju pokrenuti zajedničku košarkašku ligu, a u kojoj bi s vremenom igrali i klubovi iz Sjeverne Makedonije, bio bi to na neki način pandan ABA ligi, i ne bi navodno utjecao na nacionalna prvenstva, ona bi se igrala usporedno. Međutim, i prije nego li je ideja zaživjela, pa čak samo na papiru, stigla je reakcija iz Beograda i to ne samo od političara već i od sportskih čelnika, reagirao je predsjednik KK Crvene zvezde Nebojša Čović, koji je za ”Novosti” rekao:

”Priština i Tirana ne vuku niti jedan potez da to nije smišljena provokacija. O bilo ćemo se radilo, u ovom slučaju o sportu. Prije dvije – tri godine jedan klub iz Prištine pokušao je ući u ABA ligu, nije mogao jer prohodnost u prvu i drugu ABA ligu, kada je u pitanju Kosovo, ostvaruje se isključivo preko Srbije, odnosno Košarkaškog saveza Srbije. Bez obzira na sve, mi u košarci Kosovo smatramo sastavnim dijelom Srbije pod specijalnim nadzorom međunarodne zajednice, koji sve više liči na klasičnu okupaciju…”

Je li to netko hrvatskim klubovima kazao da je Hrvatska priznala Kosovo i da je to priznala i FIFA, UEFA, FIBA i ostale sportske svjetske, europske asocijacije te da kosovske reprezentacije imaju pravo nastupa na Olimpijskim igrama? Ako hrvatski klubovi znaju da je Hrvatska priznala Kosovo onda stav Vučićeve Srbije i Nebojše Čovića ne može biti i stav čelnika hrvatskih klubova, a sukladno tome ne bi ni trebali hrvatski klubovi igrati ligu s klubovima koji su u sukobu s čitavom međunarodnom zajednicom i koji očito ne poštuju ništa osim svoje srednjovjekovne mitologije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čelnik Crvene zvezde odbacio je bilo kakvu mogućnost da klubovi iz zajedničke lige kosovskih i albanskih klubova dobiju prohodnost u ABA ligu. I zanimljivo je obrazloženje Čovića, koji je priznao što je zapravo ABA liga.

”Ovo što su sad smislili ne može ni u kom slučaju da bude pandan ABA ligi, niti će iz te lige moći ići u ABA ligu. Ona se odnosi isključivo na regiju koji predstavlja prostor bivše SFRJ. Možda misle da mogu napraviti nekakve pandane, imajući u vidu kako Albanci imaju pretenzije prema Srbiji, što smo već vidjeli. Svaki dan  gledamo kolike su im pretenzije prema Makedoniji, malo prigušenije i prema Crnoj Gori. Ne kriju da imaju i prema Grčkoj…  Možda tako misle napraviti neku Tirana-Priština ligu…”, zaključio je Čović.

O pretenzijama Srbije prema Hrvatskoj i BiH, o agresiji na Hrvatsku i BiH, o genocidu u Vukovaru, Škabrnji, Srebrenici… Čović nije rekao ni riječi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.