Bruno Marić: Za sve što se dešava u hrvatskom suđenju ja sam odgovoran

Foto: fah

Jučerašnjim pobjedama Dinama i Rijeke kompletirano je 13. kolo domaćeg nogometnog prvenstva, koje je ostalo u znaku sudačkih previda i brojnih intervencija VAR-a. Za Dnevnik HRT-a ekskluzivno govori predsjednik Komisije nogometnih sudaca HNS-a Bruno Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne stišavaju se dojmovi nakon još jednog prvenstvenog kola, koje je obilježeno spornim sudačkim odlukama, s gotovo desetak intervencija VAR-a. Suci su ipak trebali pokazati bolju spremnost i koncentriranost – jasan je sudački ekspert Hrvatske televizije Marijo Strahonja u emisiji Stadion.

– Definitivno nije bez razloga označeno prošlo i pretprošlo kolu da su suci i suđenje u određenom padu i mislim da je vrijeme da se ipak stabilizraju i mislim da će se stabilizirati, izjavio je Strahonja.

– Nažalost, hrvatska javnost je mogla vidjeti kako suci nisu u osobitoj formi tijekom nekoliko kola. Skupilo se dosta toga pa je i dojam lošiji nego što usitinu jest. Za sve ono što se događa u hrvatskom suđenju odgovoran sam ja. Predsjednika Kustića i HNS treba izuzeti u ovoj priči. Za ovih par loših utakmica odgovorni smo mi suci i ntiko drugi, izjavio je predsjednik Komisije nogometnih sudaca HNS-a Bruno Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fokus je ponajprije bio na suđenju Darija Bela u Velikoj Gorici gdje je Hajduk u 98. minuti stigao do pobjedničkog gola, a domaćini su imali mnogo prigovora na sudačke odluke, posebno na situaciju u 48. minuti kada je, uz kazneni udarac za Hajduk, isključen Senegalac Wage nakon duela s Biukom. Sporne sudačke odluke izazvale su žestoke reakcije turopoljskog kluba.

– Na toj utakmici smo imali VAR intervenciju na kojoj nismo dobro izanalizirali da je prije potencijalnog kaznenog udarca, za koji komisija smatra da nije dovoljnog intenziteta, a i ja sam bezbroj puta u ranijim istupima naglasio kako ne želim tako lagane kaznene udrace, nismo provjerili mogući prekršaj i cjelokupnu situaciju. Siguran sam da to nije situacija koja se obrađuje uz VAR intervenciju i zbog toga je bilo takve gorčine. Iako taj kazneni udarac nije iskorišten, crveni karton koji je bio plod kaznenog udarca ostavio je jednu ekipu gotovo cijelo poluvrijeme s igračem manje, na taj način smo mi suci klub doveli u nepovoljan položaj, kaže Bruno Marić.

Dvoboj Dinama i Varaždina vodio je Patrik Kolarić. Najvažnije pogreške kod pogodaka Dinama – ispravljene su s pomoću VAR-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Sudački tim se sastoji od sudačkog tima na terenu i onog u VAR sobi. Sretniji sam kad donesemo ispravne odluke na terenu. Preferiram odluke na terenu, i to je ono što želimo, ali kad donesemo kao VAR tim i kao tim na terenu zajedničku odluke, još uvijek sam zadovoljan. Morat ćemo poboljšati svoje izvedbe, podići formu na veću razinu, imamo za to snage i mogućnosti, a naše aktivnosti će se izrazito odnositi na sprečavanje grube igre, tu ćemo imati nultu toleranciju, kao i na ponašanje službenih osoba na terenu, jer smatramo da se s tog mjesta generiraju pritisci na suce, a to je i Uefina kampanja da se maksimalno spriječi bilo kakav pokušaj mobinga i pritiska na suce tijekom utakmice, dodaje Bruno Marić.

Ogled Dinama i Varaždina obilježio je i nesvakidašnji potez u 52. minuti – Kolarić je pokazao na bijelu točku nakon duela njegova prezimenjaka u redovima Varaždina Matije Kolarića i Livakovića. Tad na scenu stupa fair play – 26-godišnji branič priznao je da nema prekršaja za kazneni udarac, i to u trenutku vodstva Varaždina od 1:0. Sudac je promijenio odluku, a gostujući igrač zaradio je pljesak Maksimira i dinamovaca.

– Sjajna reakcija igrača Varaždina, podigao je tu ljestvicu fair playa i mislim da je uvelike pomogao i hrvatskom nogometu i pokazao kojim putem ide hrvatski nogomet i mislim da ide i dalje ispravnim putem, rekao je Strahonja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A na tom putu, uz nadamo se uspješnija sudačka izdanja i manji broj pogrešnih odluka i nezadovoljnih nakon susreta, još su četiri kola do kraja jesenskog dijela prvenstva. Već u petak i veliki derbi Hajduka i Dinama, više nego sjajna prigoda za početak uzlazne sudačke putanje. Ogled na Poljudu vodit će Igor Pajač.

– To je uvijek utakmica koja izaziva najviše zanimanja i najviše pažnje. Očekujem da će sudački tim, koji je apsolutno adekvatan za tu utakmicu, odraditi posao, da nećemo pričati o suđenju i da ja neću imati nikakvih briga o tome kako analizirati suđenje nakon te utakmice, već da ćemo samo pričati o lijepim potezima bijele i plave momčadi na derbiju, izjavio je Bruno Marić te dodao:

– Povjerenje u suđenje je nemjerljivo veće nego što je to bilo prije. Imamo puno izazova, i prvenstvo i utakmice su interesantnije i neizvjesnije, pa tako očito suci nisu bili u dobroj formi i nisu dobro odgovorili izazovima. No, mi idemo dalje punim jedrima i ostvarit ćemo ono što priželjkuju svi, da se o suđenju ne priča.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.