Čiji su Vatreni? Ovo je hrvatska reprezentacija!

Foto: fah

Nažalost, nekoliko dana nakon Svjetskog nogometnog prvenstva prema starom dobrom običaju u Hrvatskoj krenuli su i prvi na početku sporadični a onda i sve otvoreniji napadi na hrvatsku nogometnu reprezentaciju. Izvlače se neke izjave pojedinih igrača iz konteksta, analiziraju se spontane geste, pa se tako pokušava napadima na svakog igrača posebno izvršiti pritisak kojim bi se ”izvuklo pokajanje” zbog ”prenaglašenog domoljublja” kako bi se zabio klin razdora u svlačionicu Vatrenih i kako bi se javnosti prikazalo da ”šačica desničara” upravlja reprezentacijom i određuje pravila, odnosno, kako bi se podvalilo Hrvatima da je igračima nametnut Thompson, kao što je kako neki sociolozi tvrde ”nametnuto držanje ruke na srcu” tijekom intoniranja himne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, da takve medijske podvale teško mogu proći, ali mogu posijati novo sjeme sukoba u narodu, što je i cilj te svrha tih medija. Direktan napad, odjednom, na Vatrene kao na reprezentaciju,  cjelinu, sportsku obitelj, srećom, još uvijek se niti jedan medij nije usudio otvoreno napraviti.

Čak se i postavlja pitanje čiji su Vatreni, pa tako radikalni ”hrvatski” portal, s isključivo ”regionalnom publikom”, tvrdi kako ”ovo nije Mamićeva reprezentacija…”  Dok pola milijuna Hrvata, koji su dočekali Luku Modrića i Vatrene na ulicama Zagreba poslije grandioznih uspjeha na Svjetskom prvenstvu, isti portal pokušava ”preodgojiti’, kao i izbornika Zlatka Dalića te hrvatske reprezentativce, objašnjavajući njima i svima nama zašto ”nemamo pravo na Thompsona.”

Hrvatski branitelj i najpopularniji hrvatski glazbenik, dakle, prema njima, nema pravo na reprezentaciju Hrvatske, kao ni Vatreni na njega, odnosno s njim a onda oni svi zajedno sa stotinama tisuća Hrvata slaviti velike pobjede u Rusiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko ima pravo na reprezentaciju ako na nju nemaju pravo oni koji su proslavili njeno ime, dakle, sami igrači i izbornik, oni koji su svojim doprinosom u Domovinskom ratu uopće omogućili da ta reprezentacija danas postoji i pronosi časno ime Hrvatske diljem svijeta, oni koji su za nju navijali?

Hrvatska nogometna reprezentacija, od Danijela Subašića do Tina Jedvaja, od Lovre Kalinića do Luke Modrića…, bila je i uoči puta u Rusiju, ostala i danas, u pravom smislu riječi hrvatska nogometna reprezentacija. I  Mamićeva, i onih medija koji je napadaju, kao i onih koji je hvale, pa čak i onih koji vrijeđaju hrvatske reprezentativce, od glumica do brojnih intelektualaca i kvazi intelektualaca, novinara, do Marka Perkovića Thompsona te hrvatskih branitelja čija valjda jedina ne bi smjela biti, kako to zadnjih dana pokušavaju neki mediji ”objasniti” hrvatskom narodu nastojeći ponovno posijati podjele u zajedništvu koje je krasilo Hrvate tijekom svih ovih tjedana nezaboravnog Svjetskog prvenstva u Rusiji.

Zanimljivo, koliko i licemjerno, ti isti mediji koji nakon srebra zlatnog sjaja na Svjetskom prvenstva pokušavaju objasniti građanima čiji su Vatreni uoči SP-a pozivali su na bojkot reprezentacije.  Čak su i osnivali te podržavali Facebook stranice na kojima se prijetilo ubojstvom hrvatskim reprezentativcima. Bez obzira na sve to je i njihova reprezentacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.