Da je Dinamo doveo vrhunskog stopera bi li ga Bjelica ‘morao spašavati’?

kohorta
Foto: fah

Kako smo već pisali nakon niza, uglavnom isforsiranih i hinjenih, ”dramatičnih preokreta” u Dinamovu svlačionicu, iz kolosjeka izbačenu poslije dva teška poraza, vraća se trener Nenad Bjelica. Prema ”spektaklu” kakav u dijelu medija izaziva, a što je također pretjerano, povratak Bjelice, dojam je kako se vraća Luka Modrić, a ne trener koji je u posljednje vrijeme ”popio” nekoliko otkaza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bjeličin drugi dolazak…

Većina medija, a s obzirom na nered u svlačionici Plavih, složit će se kako je trener tipa Bjelice idealno rješenje čak i bez obzira na ne baš impresivan trag koji je iza sebe ostavio poslije odlaska iz Dinama. Od Dinama do Dinama Bjelica je uglavnom, a jednim dijelom i spletom nesretnih okolnosti, bio neuspješan, u jednom dijelu i konfliktan, što neki mediji vide kao plus s obzirom da ”razmaženim Dinamovim zvijezdama” treba ”trener fajter”, koji će uvesti reda u svlačionicu.

Naime, javna je tajna koja svjedoči o ne baš profesionalnom odnosu u svlačionici u kojoj se nalaze najskuplji nogometaši koje hrvatski klupski nogomet trenutno ima. Anomalija ide za time te se govori, doduše ispod glasa, o borbi klanova, pa tako apsurda li imamo i ”pušački klan”. ”Pušački klan” navodno vlada svlačionicom prvaka Hrvatske koji i dalje, bez obzira na debakl u Muenchenu, ima povijesnu priliku u Ligi prvaka napraviti kakav takav iskorak.

Sve je izgledalo tako idilično…

Prije samo nekoliko tjedana sve je izgledalo posve drugačije, idilično, očito se ispod skupe fasade skrivalo pravo stanje, doduše tijekom prošle sezone itekako se ono naziralo, koje je isplivalo ponajprije nakon neobičnog, no opet zasluženog, prolaska Qarabaga u play offu Lige prvaka. Qarabag je promašio ogroman broj prilika u dvije utakmice, bilo je iluzorno očekivati da će njegovim putem krenuti jedan Bayern, klupi koji je ”legitiman” kandidat za europsku krunu ove sezone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obrana je zapravo smiješna…

Najveća ”rana” Dinamove prve momčadi zapravo leži ispred golmana Ivana Nevistića. Obrana Modrih je u katastrofalnom stanju, stoperi su izgledali smješno na Allianz Areni, pa čak, što je posebno bolno za navijače Dinama, i u Koprivnici kod Slaven Belupa. S takvom obranom teško je igrati HNL, a kamoli uvjerljivo najjače klupsko nogometno natjecanje za koje se klubovi sustavno pripremaju i koju puno toga ulažu.

Ako je tome tako, a tako je, pitanje je je li možda Modra Uprava umjesto trenera trebala resurse usmjeriti ka dovođenju vrhunskog stopera? Naravno, sad je kasno, no prije nego li je prva lopta krenula s centra velebne nogometne Arene u centru Bavarske, prije isteka posljednjih minuta ljetnog prijelaznog roka. ”Nešto” se kao ”pojačanje” obrani i dovelo, no to se, barem zasad, nije iskazalo. Nedovoljno da bi se moglo smatrati pojačanjem za Ligu prvaka.

Bila je prilika da se Dinamo podigne za još jednu razinu…

Bilo je, navodno, nekih razgovora, bilo je, dakle, prilika. Neki će reći vrhunski igrači su skupi, i to je točno, međutim, isto tako je istina da se u ‘‘Ligi prvaka da zaraditi”, svaki bod nosi sa sobom bogati bonus, a tko ne riskira ne profitira. Zar nije krajnje vrijeme da se Dinamo podigne još jednu stepenicu više, uz bok RB Salzburgu i sličnim momčadima koje su za jednu veću, ali ne i nedostižnu, nijansu ispred hrvatskog prvaka? Ovakav novi sustav Lige prvake, gotovo trideset milijuna eura koje su se slile, ili će se tek sliti, u Dinamovu blagajnu otvorile se veliki manevarski prostor najboljem hrvatskom klubu posljednjih dva desetljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto to ne iskorisititi, tim prije što je ostatak momčadi navodno impresivan sa čak četiri hrvatska reprezentativca te nekoliko onih koje mediji, nerijetko i izvan svih kriterija, guraju u reprezentaciju? Tu su i reprezentativci, bivši ili sadašnji, nekih drugih reprezentacija… Dinamo je, barem se tako pisalo uoči nove sezone, ”najjači u posljednjih nekoliko godina”. Nažalost, teren nam to ne govori, ne vidi se…

U prvom mandatu Bjelica je napravio reda…

Nažalost, u ovom trenutku, za ovu jesen, za neka obrambena pojačanja, je prekasno, Bjelica je pred vratima i taj povratak neće biti iz ”puke ljubavi”, kako to svaki povratak u HNL žele prikazati određeni mediji kao da je današnjem nogometu bilo što besplatno. Nije, nažalost, i ne može biti. Ipak, malo tko se buni, uostalom i zašto bi? Naime, svaki povratak, makar i u poznim nogometnim godinama, svake naše nogometne legende podiže zanimljivost i vidljivost našoj ligi. Kakva je takva je, bila ona sve slabija ili sve jača, naša je i nemamo i ne trebamo drugu, posebno ne, ne daj Bože, regionalnu ligu. Jedna digresija, takva, regionalna, liga uništila je hrvatsku košarku i hrvatsko košarkaško prvenstvo.

Spominje se ”nekih tri milijuna eura” i ”operacija” kakve se ne bi posramio ni James Bond, pa čak ni nikad aktualniji izraelski Mossad. Isto tako u igri je i IO Dinama, dok ”duboko grlo” Maksimira piše: ”sastanak Izvršnog odbora mora “blagosloviti” Zajecovu i Marićevu odluku, koja, očito, vrijedi preko tri milijuna eura”. Izvršni odbor? Što Velimir Zajec, legenda Dinama iz osamdesetih godina prošlog stoljeća, odluči vjerujte ”blagoslovit” će i Izvršni odbor. Ako je ”Dinamovo med i mlijeko” prelomio, odlučio se za Bjelicu, i ako se to može financijski koliko toliko bezbolno apsolvirati”, onda je Bjelica već po drugi puta u Dinamovoj svlačionici, u kojoj je u svom prvom mandatu napravio reda, što je činjenica koja se mora konstatirati. Hoće li mu uspjeti još jednom?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vremena je sve manje, Monaco je pred vratima, a Dinamo je, unatoč povijesnom porazu u Muenchenu (2:9), izgubio ipak samo tri boda, koja su ionako i bila izgubljena još u Međunarodnoj zračnoj luci Franjo Tuđman u Zagrebu uoči odlaska za Njemačku. Neki će reći, i to su uglavnom vječni optimisti, za Dinamo Liga prvaka tek počinje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.