Dalmacija na nogama: Vatreni tjedan u Splitu i spektakl protiv Mađarske na Poljudu

Foto: fah

Za nekoliko dana hrvatska nogometna reprezentacija vraća se nakon više godina na Poljud. Naime, Vatreni 10. listopada u Splitu u sklopu kvalifikacija za Europsko prvenstvo igraju super važnu utakmicu protiv vrlo neugodne Mađarske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veliki je to događaj za Split, Dalmaciju, ali i za Vatrene s obzirom kako su još uvijek svježe uspomene na sve ono što se prije nekoliko godina događalo uoči utakmice protiv Italije na Poljudu. Nažalost, ”umjetnici” koji su iscrtali kukasti križ na poljudskom travnjaku još uvijek nisu pronađeni,  mnogi zapravo vjeruju kako nikad neće ni biti.

Povratak Vatrenih na Poljud obilježen je dramatičnim upozorenjem koje je stiglo iz UEFA-e o navodno ”teško bolesnom poljudskom travnjaku”, no, nije upitno odigravanje utakmice hrvatske reprezentacije u Splitu.  Kad smo kod Splita recimo kako u grad podno Marijana u ponedjeljak u hotel Lav stiže i izbornik Vatrenih, Zlatko Dalić, i to izravno na okupljanje hrvatske nogometne reprezentacije.

Prognoza vremena ide u prilog Vatrenima i brojnim navijačima koji će biti uz hrvatsku reprezentaciju, naime, tijekom idućeg tjedna ne očekuje se kiša  u Splitu. Dakle, spektakl je zajamčen, a s koliko ljubavi Vatrene dočekuju u Splitu pokazali su i protekli dani i zanimanje za utakmicu s Mađarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sukladno upozorenjima iz UEFA-e naši će nogometaši poštedjeti poljudski travnjak te će vježbati u Omišu. Hrvatska će, baš kao i Mađari, samo jednom vježbati na Poljudu i to tek dan uoči utakmice. S obzirom na nadolazeći spektakl na Poljudu nogometaši Hajduka od nedjelje preselit će se u Postiru na Braču tamo će i trenirati na sjajno uređenom travnjaku lokalnog kluba Postira Sardi.

Hrvatski tjedan, ili tjedan Vatrenih, u Splitu mnogi mediji, s obzirom na sve ono što se u prošlosti događalo i što je prethodilo povratku Vatrenih na Poljud, očekuju s velikom pozornošću. Napisano je na stotine tekstova o Vatrenima i Splitu, nažalost, ima i onih medija, doduše nema ih puno, koji priželjkuju probleme iako zasad ništa ne da naslutiti da bi bilo kakvih problema moglo biti. Naime, Poljud je rasprodan, očekuje se preko 30 000 gledatelja i spektakl kakav poljudski stadion ne pamti još tamo od 2005. godine i prijateljske utakmice Hrvatska – Brazil 1:1. Vatreni su te 2005. čak poveli protiv višestrukog svjetskog prvaka predvođenog pravim Ronaldom. Poljudom se tog trenutka moglo čuti ”pet komada to je naša nada…”

Spomenimo kako je splitska policija izdala i malo dulje priopćenje u kojem ne spominju mahnito ponašanje Milorada Pupovca posljednjih dana u Hrvatskoj, koje nerijetko graniči s govorom mržnje, već upozoravaju gledatelje na Poljudu na brojne zakonske zabrane, među ostalim i na unošenje i isticanje transparenata, zastava ili drugih stvari s tekstom ili slikom, znakom ili drugim obilježjem kojima se iskazuje ili potiče mržnja ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti. Srećom, hrvatske zastave u Hrvatskoj još uvijek su dozvoljene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.