Deseto veliko natjecanje od samostalnosti: Zašto su Vatreni nakon novog velikog uspjeha pali u drugi plan?

Foto: fah

Hrvatska nogometna reprezentacija sjajnom igrom u Maksimiru protiv Grčke i pobjedom od 4:1 te rutinskom predstavom u uzvratu Pireju i rezultatom 0:0 plasirala se na Svjetsko nogometno prvenstvo, peto od samostalnosti. Vatreni su u Grčkoj izdržali ne baš snažan pritisak publike, agresivnu igru domaćih igrača te su pokazali da znaju igrati nogomet i kad se nogomet pretvara u pravi ”rat” na terenu, znali su na isti način uzvratiti Grcima, koji niti jednog trenutka nisu ozbiljnije uspjeli ugroziti plasman Hrvatske na Svjetsko prvenstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, deseto je to veliko natjecanje Vatrenih, što je veliki uspjeh hrvatskog nogometa. Koliko veliki mnogima će biti jasnije ako konstatiramo da na Svjetskom prvenstvu neće biti reprezentacije koja je u posljednjih 19 godina jednom bila četvrta, jednom treća te jednom čak druga. Dakako, govorimo o Nizozemskoj. Na SP-u neće biti ni jedne od dvije ugledne europske reprezentacije, Švedske ili Italije. Lako bi se moglo dogoditi da SP u Rusiji bude odigrano bez višestrukih svjetskih prvaka – Talijana. I Argentina Lionela Messija se kroz ušicu igle provukla do Svjetskog prvenstva.

U moru izvještaja oko reprezentacije i u samoj reprezentaciji zaboravlja se spomenuti i veliki doprinos sjajnih hrvatskih navijača. Naime, u prvoj utakmici na prepunom Maksimiru, kada je Hrvatska slomila i ”razbila” Grčku, okupilo se više od 30 000 besprijekornih navijača. Vatreni su imali podršku kakvu zaslužuju, navijači Vatrene kakve su zaslužili gledati. Bila je to prava simbioza igrača i navijača, koja je donijela rezultat kakav mnogi nisu očekivali, s obzirom da nije bilo malo onih koji su se pribojavali načina na koji igraju Grci. Razni pozivi na bojkot, raznih portala, i definitivno su doživjeli totalni fijasku te su ti isti portali sa svojih stranica barem privremeno povukli pozive na bojkot Vatrenih.

Svoju sjajnu rolu ”odigrao” je i novi hrvatski izbornik Zlatko Dalić, koji je iz tri teške utakmice izašao pobjednički, neokrznut te Hrvatska napokon prepuna optimizma ide u Rusiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nažalost, u Hrvatskoj to nije dovoljno. Umjesto o nogometu, Vatrenima, umjesto o novom velikom trijumfu hrvatskog zajedništva na Maksimiru te umjesto o činjenici da smo deseti puta od samostalnosti dio nogometne svjetske elite piše se dobrim dijelom o temama koji sa sportom imaju  malo ili nimalo veze.  Uglavnom se spekulira.  Primjerice ”koliki novac troši Hrvatski nogometni savez” u trenucima dok tridesetak reprezentacija traži smještaj i kampove u Rusiji za svoje nacionalne momčadi.

Portal 24 sata u donosi ”ekskluzivan izvještaj” o troškovniku HNS-a koji je više ili manje javno dostupan, ako ga znate čitati. Tako je HNS prošle godine zaradio ogromnih 202 milijuna kuna s obzirom kako je to bila godina Europskog prvenstva u Francuskoj ”sjela” je i nagrada UEFA-a za plasman na Euro. Hrvatska je u Francuskoj prošle sezone uz sjajne igre u grupi prošla grupu te ponovno nesretno ispala, i to od Portugala.  Javno je također dostupno da je nagrada za plasman na SP 52 milijuna kuna, dijeli se u omjeru 60:40 posto. Šezdeset posto ide Savezu, dok 40 posto dijele igrači među sobom, što je također ranije dogovoreno.

Hrvatski nogometni savez u godini u kojoj je zaradio spomenutih 202 milijuna kuna potrošio je 195 milijuna. Na prvi pogled puno, no, Vatreni su bili na Euru u Francuskoj te je novac trošen za pripreme te za vrhunski smještaj igračima na Euru. Vatrenima na Europskom prvenstvu doista ništa nije nedostajalo, što su na kraju potvrdili i sami igrači, koji su imali idealne uvjete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedini problematična stavka, koju spominje i portal 24 sata, je činjenica da su režije u vrijeme Vlatka Markovića godišnje iznosile 84 000 kuna, dok su one prošle godine ”skočile” na čak 1,200.000 kuna. Sto tisuća kuna mjesečno otkada je Savez iz Rusanove preselio u Hilton, piše spomenuti portal.  To bi u Savezu trebali dodatno obrazložiti.

Nažalost, s obzirom na silne brojke koje preplavljuju hrvatske medije pravi junaci novog hrvatskog sportskog uspjeha, nogometaši i navijači, pali su ne u drugi nego čak treći plan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.