Dinamo osigurao europsko proljeće?

Foto: fah

Dinamo večeras od 21 sat u Milanu igra protiv Atalante u sklopu 5. kola Lige prvaka po mnogima odlučujuću utakmicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, uoči posljednjih 180 minuta ovogodišnje grupne faze Lige prvaka Dinamo ima pet bodova i nalazi se na trećem mjestu, koliko ima i drugoplasirani Šahtar, na posljednjem mjestu je večerašnji protivnik hrvatskog prvaka s tek jednim osvojenim bodom, no, taj je bod Atalanta osvojila protiv moćnog Manchester Cityja na svom terenu u prošlom kolu. Kad smo kod Cityja recimo kako je prvak Engleske zapravo osigurao svoj plasman u osminu finala Lige prvaka te će vjerojatno bez opterećenja u posljednjem kolu doći na Maksimir.

Uoči večerašnje utakmice na San Siru Sportske novosti pišu da je Dinamo već osigurao europsko proljeće. Formalno to nije točno. No, Modri su jako blizu, čak i ako izgube obje utakmice u završnici grupne faze Lige prvaka, dakle, protiv Atalante večeras i onda u posljednjem kolu na Maksimiru protiv Manchester Cityja Modri imaju realne šanse za osvajanje 3. mjesta u skupini koje osigurava europsko proljeća, dakle, nastavak europske priče kroz Europsku ligu.

Kako je Dinamo Atalantu pobijedio u prvoj utakmici na Maksimiru 4:0 tako je, naravno, izuzetno bitno ne dopustiti Atalanti, ako je se ne može pobijediti ili uzeti joj bod u Milanu, da trijumfira sa više od četiri gola razlike.  Da bi Atalanta bila ispred Dinama ona bi morala pobijediti i Dinamo i Šahtar u Harkivu, što je malo vjerojatno. Šahtar je ozbiljna momčad, no, i Ukrajinci su na Maksimiru bili blizu porazu. Dakle, Dinamo ima svoje adute i na San Siru. No, ako i izgubi na San Siru,a osvoji bod protiv Cityja na Maksimiru opet je ista priča, Dinamo ćemo gledati u Europi i na proljeće. Drugim riječima, Modri su trenutno u dobitnoj situaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, Dinamo nema toliki imperativ ispred sebe večeras kakav ima Atalanta, naime, u slučaju poraza Modri mogu čak i do osmine finala Lige prvaka, dok poraz za Atalantu znači kraj bilo kakvih nadanja ove sezone u Europi.  Nažalost, Atalanta je danas u boljoj formi nego što je to bila na startu Lige prvaka kada su doživjeli potop na Maksimiru i izgubili 4:0. Dokaz tome je i činjenica da su čak 70 minuta dominirali protiv jakog Juventusa u prošlom kolu Serie A, vodili, a onda u završnici zahvaljujući spletu nesretnih okolnosti izgubili.

Kako do osmine finala Lige prvaka?

Te se priča već komplicira. Naime, Šahtar i Dinamo imaju isti broj bodova – pet, no, Ukrajinci su u prednosti s obzirom na 2:2 iz Harkiva i 3:3 s Maksimira. Tek se sad vidi koliko je Dinamo izgubio kada je u sudačkoj nadoknadi u prošlom kolu popustio vodstvo od dva gola razlike. Da bi osigurao osminu finala Lige prvaka, i o nikome ovisio, Dinamu bi trebala četiri boda do kraja grupne faze Lige prvaka. Teška je to, neki će reći i nemoguća, misija. No, zato je nastavak europske priče u proljeće kroz Europsku ligu vrlo blizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako igrati protiv Atalante?

Kako igrati protiv kluba koji zabija jako puno golova, najviše u Serie A? Atalanta je, dakle, momčad koja daje najviše golova u Serie A i ove sezone (31, a Juve recimo 23), ali i prima puno golova (21, Juve 10). Ta neravnoteža je još očitija u Ligi prvaka, gdje je postigla samo tri pogotka u četiri utakmice, ali je zato primila čak 12, prosječno tri. Razlog takvoj statistici je što Atalanta ritmom i intenzitetom dominira u Italiji i pokriva svoje manjkavosti, no u Europi je ta razina ritma dio općeg trenda, a suparnici su tehnički bolji.

Ideja da Dinamo od početka uđe u otvoreno nadigravanje ne čini se dobrom idejom. Atalanta voli praznije prostore, pogotovo po boku, i ako se Modri otvore, moglo bi biti velikih problema. Čvrst i zgusnuti defenzivni blok, uz brzu kontru, taktička je opcija koja bi bila najkompliciranija za domaće. Dinamo mora biti strpljiv, prvo sačuvati svoju mrežu, a onda protokom minute vrebati i dočekati šansu za pogodak, kojih će sigurno biti, pišu Sportske novosti te tako daju svoj ”recept” za Dinamov uspjeh u Milanu. Naravno, papir podnosi svašta, teren samo tek dio toga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.