Diskriminacija na nogometnom terenu: Kršćani u Egiptu ne igraju nogomet

Foto: fah

Čini se da diskriminacija kršćana u Egiptu zahvaća čak i sport. Iako koptski kršćani čine oko 10 posto stanovništva u Egiptu, niti jedan od 122 sportaša koji su predstavljali Egipat na Olimpijskim igrama 2016. godine nije bio Kopt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizacija Coptic Solidarity podnijela je tužbu Međunarodnom olimpijskom odboru tvrdeći da Kopti nisu sudjelovali zbog „duboko ukorijenjene diskriminacije u atletskom i nogometnom savezu u Egiptu, kao i čitavom egipatskom društvu“.

Postoji samo jedan poznati koptski nogometaš – Hany Ramzy, čije se ime spominje kad god se pojavi tužba za diskriminaciju Kopta. No on je bio „iznimka koja potvrđuje pravilo“, navodi blog The Turbulent World of Middle East Soccer (hrv. Turbulentan svijet nogometa na Srednjem Istoku).

„U reprezentaciji nema nijednog drugog kršćanskog nogometaša“, a u „lokalnim egipatskim momčadima igra tek nekolicina“, ističe egipatski portal MadaMasr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Izloženi smo diskriminaciji na svim razinama,“ kaže jedan Kopt, Mina Milad. „Nogomet je popularan sport, a u Egiptu vlada mišljenje da Kopti nemaju pravo na slavu i bogatstvo koje uživaju uspješni nogometaši. Neprestano dolazimo u sukob s ekstremističkim trenerima. To se ne odnosi samo na manje klubove, nego to rade i veći klubovi.“

Andrew Rafaat, također Kopt, tvrdi: „Potpuno sam izgubio nadu da ću igrati u ijednom od vodećih sportskih klubova u Egiptu. Ako želim igrati, preostaju mi jedino sportske aktivnosti u Crkvi … [koje] rijetko privlače pažnju medija.“

Remon Zakhry, koptski nogometaš koji igra za manji klub u Assiutu u Gornjem Egiptu, prisjeća se trenutka kada mu je malo nedostajalo da se pridruži drugoligaškom klubu El Gouna FC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Bio sam na sastanku s trenerom kluba, Ismailom Youssefom, radi potpisivanja ugovora,“ kaže Zakhry. „Dao sam svoju osobnu iskaznicu zbog podataka za ispunjavanje ugovora i Youssef je vidio moje ime. Iznenadio se otkrivši da mi je Remon pravo ime a ne nadimak. Vratio mi je iskaznicu i izašao iz prostorije. Kasnije mi je potpisnik ugovora koji je prisustvovao sastanku rekao da Youssef ne voli raditi s kršćanima.“ (MadaMasr ističe da je Youssef „porekao da je Zakhry bio diskriminiran … tvrdeći da igrači često koriste diskriminaciju na temelju vjere kao opravdanje za nedostatak talenta“.)

„Kršćani ne igraju nogomet u Egiptu,“ kaže Zakhry. „To je uvijek bilo prvo što bih čuo kada sam se prijavljivao u nogometne klubove.“


Istina o ekstremnom progonu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Egiptu su nasilni i smrtonosni napadi na kršćane u porastu. Prošle godine ubijeno je 128 ljudi, a mnogi drugi su ozlijeđeni. Takozvana Islamska država napada kršćane dok vlada ne pruža gotovo nikakvu zaštitu.

Muslimani koji su se obratili na kršćanstvo suočavaju se s ogromnim pritiskom obitelji i zajednica. Gotovo je nemoguće dobiti službeno priznanje obraćenja. Postaje sve teže graditi nove crkve, a pored toga, država nadzire crkvene vođe.

Ove godine Egipat igra na Svjetskom prvenstvu u nogometu, te je ispao nakon prvog kola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.