Dosta je regionalnog cirkusa: Zašto u HNL-u trebaju suditi suci iz Lige petica?

Foto: IMDB

Nekoliko mjeseci prije Europskog prvenstva, još jednog velikog natjecanja na koje se plasirala hrvatska nogometna reprezentacija, hrvatski nogomet potresla je što stvarna, što umjetno stvorena afera tzv. VARleaks. Ako ništa drugo, ova afera razotkrila nam je dvije stvari. Činjenicu da se u hrvatskom nogometu ne sudi na način da bi se namjerno navlačilo za jedan klub, greške kojih ima, a ima ih i u najjačim ligama svijeta, više su rezultat ne baš vrhunske kvalitete hrvatskih sudaca. I dok nam je reprezentacija na najvišem svjetskom nivou, suci će se načekati kako bi dosegli takvu razinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VARleaks nam je otkrio i ne baš pristojan način komunikacije unutar VAR sobe te prema glavnom sucu utakmice. Sve to rezultiralo je najavom koja je došla iz HNS-a o angažiranju stranih sudaca, a koje se u javnosti predstavilo kao elitu, koji bi trebali suditi derbi utakmice izuzetno zanimljivog nogometnog prvenstva. Je li angažman stranih sudaca zapravo poraz hrvatskog klupskog nogometa ili je to posve očekivano i koji nam se suci kao elita nude, barem ako je vjerovati pisanju ljevičarskih medija, a koji nisu skrivali oduševljenje onim što nam se nudi?

U prvom planu suci iz ‘regije’

U prvi plan su navodno iskočili Slovenac Slavko Vinčić ili Irfan Peljto iz BiH ili Srbin Srđan Jovanović, odnosno suci iz tzv. regije. Vjerojatno se radi o kvalitetnim sucima, međutim, jesu li oni sam vrh sudačke elite? I bi li za Hrvatsku bilo daleko atraktivnije kada bi HNL sudili suci iz Lige petice, dakle, pet najjačih liga svijeta? Zamislite kakva bi to promocijal bila za HNL da vam derbi Rijeka-Hajduk ili Hajduk-Dinamo sude suci koji su netom sudili utakmicu Real-Barcelona, Juventus-Milan ili Manchester City-Liverpool. Svaka čast sucima koji su spomenuti u pojedinim medijima, međutim, elita se ipak nalazi u Ligi petice kao što se u spomenutim ligama igra daleko kvalitetniji nogomet nego bilo gdje drugdje u Europi.

Uostalom, hrvatska reprezentacija u finalu Svjetskog prvenstva igrala je protiv Francuske, u polufinalu Lige nacija protiv Nizozemske, a u finalu protiv Španjolske. Dakle, igrali smo protiv najboljih i pobjeđivali smo najbolje. Vatreni svoj put prema vrhu nisu gradili pobjedama nad ipak donjim domom europskog i svjetskog nogometa, kao što su to reprezentacije Srbije, BiH ili Slovenije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Kako se i očekivalo –  od stranih sudaca i ‘elite’ spali smo na’ regiju’

Ne bez osnova sve više postaje očigledno kako radikalna ljevica, a o medijima govorimo, ne dopušta Hrvatskoj da bude punopravni član EU. Europska unija da, barem kako se to, čitajući takve medije čini, ako je tu negdje u blizini i ‘regija’. Inače, najbolje bi bilo istovremeno sjediti na dvije stolice: malo u ‘regionu’, malo u EU. Hrvatska nije dio takve priče. Upravo smo u Europsku uniju ušli kako bi se odmaknuli od narativa kakav je prevladavao u totalitarnoj Jugoslaviji i od svega negativnog što je takva komunistička država nosila sa sobom, a toga nije bilo malo.

Odabrati najbolje suce

Strani suci koji bi došli suditi u Hrvatsku bili bi plaćeni na način na koji su to i u državama iz kojih dolaze. Primjerice, ako bi derbi Hajduk-Dinamo sudio sudac iz Njemačke imao bi istu taksu kakvu bi imao da sudi njemačko prvenstvo, dok je taksa naših sudaca 500 eura po utakmici. Naime, izgledno je da sudac koji je možda prije nekoliko dana sudio derbi najjače europske nogometne lige ima veći honorar od suca koji je sudio isto prije nekoliko dana utakmicu između Borca(BL) i Sarajeva. No, ne radi se o presudnoj činjenici. To je tek traženje opravdanja.

Zahvaljujući reprezentaciji Hrvatski nogometni savez je “pun kao brod”, da parafraziramo Zdravka Mamića, i hrvatski nogomet, najjača hrvatska liga, zaslužuje najbolje. Priče o geografskom položaju, “sličnom jeziku”, blizini nekih gradova iz “regije” tek su obične bajke, magla. Kad se odabiru suci za finale Lige prvaka odabiru se oni najbolji. Bez obzira na geografski položaj, bez obzira na jezik koji govore. Kvaliteta je najbitnija i ona se plaća. Hoćemo li napokon odabrati pravi, istinski, europski smjer ili će Hrvatska i u nogometu ostati talac ekstremne ljevice i njihovih medija. Nažalost, kod nas, pa čak i kad je ono što izgleda jednostavno i što bi trebao biti samo sport, teško može bez cirkusa i lakrdije. Na potezu je Hrvatski nogometni savez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.