Državni tajnik za sport optužuje: Grčke službe glavni krivac za nerede

Foto: snimka zaslona

Državni tajnik za sport iz Ministarstva turizma i sporta Tomislav Družak glavnim krivcem za huliganske nerede u Grčkoj, u kojima su sudjelovali i navijači hrvatskog Dinama, smatra grčke službe i policiju, a osudio je i huligane za koje je poručio da nisu navijači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ponedjeljak navečer u Ateni su se sukobili Bad Blue Boysi i navijači AEK-a uoči utakmice dvaju klubova, a u huliganskim neredima ubijen je 29-godišnji mladić iz Grčke.

> Atena: Policija ima otiske ubojice, navodno se radi o grčkom državljaninu

Družak je danas u HTV-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska rekao da su naše institucije i službe svoj posao odradile maksimalno korektno, a istaknuo je i da je crnogorski MUP čak obavijestio grčku stranu o registarskim pločicma.

– Ja ovdje, u ovom slučaju, nažalost, vidim jedinog ozbiljnog, glavnog krivca – naravno, uz ove koji su krenuli (…) s namjerom da naprave nered (…) – tu ja vidim jedini i ključni propust, u ovom slučaju, kažem, baš službi i policije Grčke, rekao je Družak, na što je voditelj Ognjen Golubić ustvrdio da je riječ o prebacivanju odgovornosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“To nisu navijači”

Družak je rekao i da su pokušali, ali nisu uspjeli uspostaviti kontakt s ministarstvom sporta u Grčkoj, dodajući kako misli da će danas doći u doticaj s njima.

Također je rekao da se neredi događaju posvuda u Europi, na svim sportskim borilištima.

– Ovo nije izdvojeni slučaj. Nismo mi izmislili nerede na sportskim borilištima ili oko njih. To je naprosto trend i ne bih, recimo, prihvatio nekakvu činjenicu da su sve zemlje to uredile osim Hrvatske, rekao je Družak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, rekao je da je ovaj događaj sa smrtnom posljedicom možda doista trenutak ili okidač da se stane na kraj huliganizmu. Dodao je da je poistovjećivati ove huligane i navijače uvreda navijačima.

– To nisu navijači, rekao je Družak, na što je Golubić rekao da bi ih nazvao “urbanim teroristima”.

Što dovodi do ovakvog ponašanja?

Dr. sc. Porin Makarić, dr. med., specijalist psihijatrije s Klinike za psihijatriju Vrapče, rekao je da većina osoba s mentalnim poremećajem nije agresivna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Tu je zapravo pitanje samog motiva, rekao je Makarić, dodajući da se ne može reći da se ovaj agresivni ispad dogodio iz afekta jer se radilo o pomno planiranom putu u Atenu.

– Definitivno, tu treba razdvojiti mentalni poremećaj kao takav i ovo ponašanje, rekao je.

Makarić je rekao da ovakvi incidenti najčešće nastupaju u skupinama te da postoje teoretska objašnjenja za to, poput toga da kod pristupanja takvim skupinama dolazi do deindividualizacije, što dovodi do mogućnosti nepromišljenog djelovanja zbog gubljenja inhibicija i kršenja normi koje osoba možda inače ne bi prekršila.

Osvrćući se na to da navijačke skupine koje izazivaju nerede gotovo nikad nemaju oznake kluba za koji navijaju, Makarić je rekao da je moguće da pokušavaju prebaciti pozornost na sebe. Družak se nadovezao rekavši da navijačima motiv nije bio braniti boje Dinama, već da im je u prvom planu bilo u toj masi napraviti promociju sebe, odnosno poriva, aktivnosti i motiva koji su ih doveli u poziciju da rade nerede na tuđem terenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Prva utakmica AEK-a i Dinama u Zagrebu 15., uzvrat u Ateni 19. kolovoza

– I ja sam navijač, dolazim uživati na nogometna i sva druga sportska borilišta, ali na kraj pameti mi nije raditi ovakve gluposti, rekao je Družak.

Ustvrdio je da ti huligani zapravo nisu navijači Dinama te da treba uputiti apel pravim BBB-ima da se javno, jasno i glasno distanciraju od njih.

Na pitanje kako pomoći ljudima koji izazivaju nerede, Makarić je odgovorio da se treba krenuti od ranije dobi – pokazalo se da represija na huligane koji već jesu u počinjenju djela može samo potencirati agresivno ponašanje.

– Na grupu kao takvu vrlo se teško može utjecati. Treba se utjecati na pojedinca, na svaku osobu individualno, i to možda već u obrazovnom sustavu, rekao je Makarić.

Ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska kontaktirala je s GNK Dinamo, ali su rekli da ne žele komunicirati s medijima te da su sve naveli u priopćenju. Napomenuli su da oštro osuđuju nerede jer takvi događaji nisu u skladu s vrijednostima i etikom koje promiču kao klub i zajednica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.